Gündem:
SALDIRIYA WASHINGTON'DAN ÇOK SERT TEPKİ
SALDIRIYA WASHINGTON'DAN ÇOK SERT TEPKİ

Paris’teki gazeteci katliamı, Washington’da da çok güçlü yankılandı. Başkan Obama, yazılı bir açıklamayla saldırıyı sert sözlerle kınarken, ABD Dışişleri Bakanı Kerry ise yaptığı açıklamada, öldürülenleri “özgürlük şehidi” ilan etti ve “Bugünkü cinayetler büyük bir ihtilafın parçası. Medeniyetler arasında değil, hayır. Ama medeniyetin kendisi ve medeni dünyaya karşı çıkanlar arasında” dedi. Basın özgürlüğü mesajı verdi.

Paris’teki Charlie Hebdo dergisinde yaşanan katliama Washington’dan da sert tepki geldi. ABD Başkanı Barack Obama, saldırının ardından yazılı bir açıklama yayınlayarak olayı kınadığını bildirdi. Ve açıklamasında, “Fransa, Amerika’nın en eski müttefikidir ve paylaştığımız güvenlik ve dünyayı tehdit eden teröristlere karşı savaşta ABD ile omuz omuza durmuştur. Zaman yine Fransa halkının kuşaklar boyunca halklarımızın savundukları evrensel değerler için ayakta durmasının zamanı” diye konuştu.

Obama’nın ardından Amerikan Yönetimi’nden bu konudaki ilk üst düzey sözlü açıklama ise Dışişleri Bakanı John Kerry’den geldi. Sabah bakanlık binasında Polonyalı mevkidaşı Grzegorz Schetyna ile bir araya gelmesi planlanan Kerry, ortak basın toplantısında konuya ilişkin yazılı bir beyanat okuyarak şunları söyledi:

GAZETECİLER ÖZGÜRLÜK ŞEHİDİ

“Hiçbir ülke, özgürlüğün bir bedeli olduğunu Fransa’dan daha iyi bilemez. Çünkü Fransa demokrasiyi doğurdu. Fransa, aşırıların en çok korktukları ifade özgürlüğü gibi insanlığın birçok devriminin parçasıdır. Onlar araç olarak silah kullanabilirler ama Fransa ve ABD olarak bizim bağlı olduğumuz araçlar daha kuvvetli. Sadece bir kalem değil ama kalem bir özgürlük aracını temsil eder, korkuyu değil. İfade özgürlüğü ve özgür basın, temel değerlerdir, bunlar evrensel değerlerdir. Prensiplere saldırılabilir ama bunlar asla yok edilemezler. Çünkü dünyanın her tarafındaki cesur ve saygın insanlar, bu değerleri yok etmeyi amaçlayan terörün korkutmasına asla boyun eğmezler. Bugün katledilen gazetecilere ‘özgürlük şehidi’ diyen Fransız imama katılıyorum. Bugünkü cinayetler büyük bir ihtilafın parçası. Medeniyetler arasında değil, hayır. Ama medeniyetin kendisi ve medeni dünyaya karşı çıkanlar arasında. Katiller, Charlie Hebdo’nun öldüğünü ilan etmeye kalkıştılar. Ama sakın hata yapmayın. Çünkü yanılıyorlar. Bugün, yarın, Paris’te, Fransa’da, dünyanın her yerinde, bu dergiyle ilgili hisleriniz ne olursa olsun, derginin temsil ettiği ifade özgürlüğü bu türden bir terörle öldürülemez. Tam tersine, terörle hiçbir zaman yok edilemez. Bu şeyleri yapan insanların anlamadıkları, bu sadece medeni dünyaya olan bağlılığı, bağlılığımızı daha da güçlendirir.”


Haber Habere
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

DAYAKÇI İMAM SERBEST BIRAKILDI
Ağrı'nın Diyadin ilçesinde, Kuran kursunda çocuğa şiddet uyguladığı için gözaltına alınan din...

Haberi Oku