Gündem:
SANATÇILARDAN HÜKÛMETE MANİFESTO
SANATÇILARDAN HÜKÛMETE MANİFESTO

Sanatçıların Birlik Kurultayı"Yaşasın sanat! Yaşasın Türkiye'nin sanat ve sanatçı birikimi!" sloganıyla Ankara'da toplandı.


Türkiye Barolar Birliği Salonu’nda dün  gerçekleştirilen kurultaya Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu ile birlikte pek çok sanatçı katıldı. Türkiye'nin ilk kadın Orkestra Şefi İnci Özdil, kurultayda bir konuşma yaptı.

İnci Özdil, “Özellikle son 3 yılda baskı ve şiddetin arttığı, buna karşılık halk hareketinin de adım adım büyüdüğü bir süreci hep beraber yaşadık.

Cumhuriyeti yıkarak toplumsal yaşamda ortaçağ karanlığını hâkim kılmaya çalışanlar, kültür ve sanat hayatına da ağır saldırılarda bulundu. Mizaha cezalar yağdırıldı, ucube ilan edilen anıtlar yıkıldı, Resim sergileri dağıtıldı, Atatürk Kültür Merkezi ve Emek Sineması gibi sanat yuvaları kapatıldı, tiyatroların, opera-balelerin, Senfoni Orkestraları’nın, koro ve toplulukların kapanmasına yol açacak kararlar alındı. Şimdi de TÜSAK yasasıyla sanata son darbeyi vurarak, Cumhuriyet’in 90 yıllık sanat birikimini ortadan kaldırmak istiyorlar”dedi.

552 SANATÇI İMZA ATTI

Bu duruma dur demek için daha önce de yürüyüşler ve basın açıklaması yaptıklarını belirten İnci Özdil; sanat ve sanat kurumlarına sahip çıktıklarını gösterdiklerini ifade etti.

28 Mayıs’ta gerçekleştirdikleri buluşma sonrası “Sanatçıların Birlik Kurultayı”nın yapılması kararı çıktığını ve bu süreçte 552 sanatçının kurultaya çağrı metnine imza atarak birleşme istek ve iradesini göstermiş olduğunu vurguladı.

İnci Özdil; konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“İşçisinden, öğrencisine tüm halkımız destekleriyle bizi yüreklendirdi; bu mücadelede yalnız olmadığımızı gördük. Halkımızdan aldığımız güçle buradan tekrar haykırıyoruz: Bizler TÜSAK Yasası’nın bir tuzak olduğunu görüyor, bu tuzağa gelmeyeceğimizi ilan ediyoruz.

Türkiye'nin sanatla ilgili tüm kararlarını iktidar tarafından görevlendirilen 11 yandaşın yetki ve sorumluluğuna bırakan bu anlayışı reddediyoruz!Sanatı, sanat kurumlarımızı ve sanatçımızı yok etmeyi amaçlayan padişah fermanlarını tarihin çöplüğüne atacağız.

“TÜSAK Yasası” ile sanatçıların ellerindeki enstrümanlara, sanat kurumlarına ait tüm mal varlıklarına el koymalarına izin vermeyeceğiz.

Ey sanat yıkıcıları, 1914 yılından başlayan 100 yıllık sanat geçmişimizi 12 yıllık iktidarınıza çiğnetmeyeceğiz.

Ey sanatın aydınlatan ışığından korkanlar, 100 yılın sanat birikimini yıkmaya sizin gücünüz yetmediği gibi hiçbir iktidarın gücü de yetmez ve yetmeyecektir”.

“BU SANATÇILARIN SEFERBERLİK İLANIDIR”

İnci Özdil, tarihi bir görevin kendilerini beklediğini belirterek mücadele için birleşik ve planlı hareket edilmesi gerektiğini vurguladı.

“Tıpkı Mustafa Kemal Atatürk'ün girişimleriyle 1924’te ve 1934’te sanatçılarımızın yaptığı gibi 2014 yılında da bizler, sanatın aydınlığını gelecek yüzyıllara taşıyacak birlikteliği burada oluşturacağız. Bu, bizi yetiştiren ülkenin omuzlarımıza yüklediği bir sorumluluk, bir görevdir. Türkiye’nin sanat ve sanatçı birikimi bu çağrının gereğini yerine getirme, bu görevi başarma gücüne sahiptir. Bu  sanatçıların seferberlik ilanıdır” dedi.





ODA TV
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

DAYAKÇI İMAM SERBEST BIRAKILDI
Ağrı'nın Diyadin ilçesinde, Kuran kursunda çocuğa şiddet uyguladığı için gözaltına alınan din...

Haberi Oku