Gündem:
SATMAYA DEVAM EDİYORLAR
Yatağan Termik Santrali ihalesini Elsan Elektrik kazandı

Yatağan Termik Santrali ile Güney Ege Linyitleri İşletmesi (GELİ) tarafından kullanılan taşınmazların özelleştirme ihalesini 1 milyar 91 milyon dolarla elsan Elektrik kazandı. İhaleye tepki gösteren çok sayıda işçi ise Yatağan-Milas yolunu trafiğe kapattı.

Yeniköy Yatağan Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ'ye ait Yatağan Termik Santrali ve taşınmazlar, GELİ tarafından kullanılan taşınır ve taşınmazlar, "varlık satışı" yöntemi ile ayrıca ilgili maden ruhsatları ve bu ruhsatların kapsadığı maden sahaları ise "işletme hakkının verilmesi" yöntemi ile bir bütün halinde özelleştirildi. İhaleye Elsan Elektrik, Alsim Alarko, Limak, Ic İçtaş, Konya Şeker ve Çelikler Taahhüt teklif verdi.

İHALEDE BUNLAR YAŞANDI

*6 firmanın katıldığı ihalede elemesiz turda en yüksek teklif 500 milyon dolar oldu.

*Elemeli ilk turda fiyat 799 milyon dolara çıktı ve IC İçtaş elendi

*Elemeli ikinci turda fiyat 928 milyon dolara çıktı. Ancak en düşük fiyatlar eşit olduğu için ikinci tur tekrar yapılıyor.

*Elemeli ikinci tur için yeni fiyat teklifleri hazırlanıyor 

*Limak İnşaat ihale dışı kaldı, fiyat 982 milyon dolara çıktı.

*3. Elemeli turda Çelikler İnşaat elendi

*Açık artırma 1 milyar 82 milyon dolarla başlıyor  

*Açık artırmaya Elsan Elektrik, Alsim Alarko ve Konya Şeker katılıyor.

*Açık artırmada Alsim Alarko fiyatı 1 milyar 84 milyon dolara çekti, Konya Şeker mola aldı.

*Konya Şeker ihaleden çekildi

*Alsim Alarko da ihaleden çekildi

*İhaleyi 1 milyar 91 milyon dolarla Elsan Elektrik kazandı

BEREKET, AYDEMİ ALDI

İhaleyi kazanan Elsan Elektrik, Denizli merkezli Bereket Enerji bünyesinde bulunuyor. Bereket Enerji’de en son Aydın, Denizli ve Muğla’nın elektrik dağıtımını yapan Aydem Elektrik Dağıtım’ın özelleştirmesini kazanmıştı. Merkezi Denizli’de bulunan 18 yıllık şirket, yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırımı ile dikkat çekiyor. Bereket, ABD’li dev yatırım bankası Goldman Sachs'ın enerji şirketi Cogentrix Energy'nin sahip olduğu 2’si faaliyette 5 HES projesini satın almıştı. Bereket Enerji 1995'te kurulmuştu.

İŞÇİLER YOL KAPATTI

Yatağan Termik Santrali ve Güney Ege Linyitleri İşletmesi (GELİ) tarafından kullanılan taşınmazların özelleştirme ihalesini, 1 milyar 91 milyon dolarla Elsan Elektrik kazandı. İhalenin yapıldığı saatlerde işçiler, kendilerini santralin girişine zincirledi. Bölgeye çok sayıda jandarma ekibi sevk edildi. Yatağan Termik Santrali, son üç yıldır Kurumlar Vergisi şampiyonuydu.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Muğla'nın Yatağan ilçesindeki termik santrali 1 milyar 91 milyon dolara özelleştirdi. İhaleye Elsan Elektrik Gereçleri Sanayi ve Ticaret A.Ş., Limak İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş., Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret A.Ş., İçtaş Enerji Üretim ve Ticaret A.Ş., Konya Şeker Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile Çelikler Taahhüt İnşaat ve Sanayi A.Ş. katıldı.

İhalenin yapıldığı saatlerde santral işçileri eyleme başladı. Yatağan-Milas karayolunu bir süre trafiğe kapattılar. Bazı işçiler, kendilerini santral kapısına zincirledi. Santralin içerisinde bulunan dozerleri giriş kapısa getiren işçiler bariyer oluşturdu.

(CİHAN)



Hürriyet Gazetesi
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

"DAHA  GÜÇLÜ YANIT VERİRİZ"
İran, İsrail'in muhtemel saldırısına "daha güçlü" ve "daha kapsamlı" yanıt...

Haberi Oku