Gündem:
SENİ ALNINDAN ÖPÜYORUZ BÜYÜK YÖNETMEN
SENİ ALNINDAN ÖPÜYORUZ BÜYÜK YÖNETMEN

ALTIN PALMİYE'Yİ GEZİ'NİN ÖLDÜRÜLEN GENÇLERİNE ADADI...


Yönetmen Nuri Bilge Ceylan, Cannes Film Festivali'nde "Kış Uykusu" filmiyle "Altın Palmiye Ödülü"nü kazandı. Ceylan "Ödülümü son bir yılda hayatını kaybeden Türkiye'deki gençlere adıyorum" dedi.
  
Ödülünü ABD'li ünlü yönetmen Quentin Tarantino'dan alan Ceylan, törende yaptığı konuşmada, ödülün kendisini için sürpriz olduğunu ifade ederek, "Bu ödülü beklemiyordum. Bu sene Türk sinemasının 100. yıldönümü. İnanılmaz güzel bir tesadüf. Thierry Fremaux, Gilles Jacob ve Jane Chanpion’a çok teşekkür ediyorum. Bu ödülü Türkiye'de son bir yılda hayatını kaybeden gençlere hediye ediyorum" diye konuştu.

Kış Uykusu"nda Haluk Bilginer, Demet Akbağ, Melisa Sözen ve Nejat İşler rol alıyor.

Nuri Bilge Ceylan, bugüne kadar Cannes Film Festivali'nde, ''Uzak'' ile jüri, ''Üç Maymun'' ile en iyi yönetmen ve ''Bir Zamanlar Anadolu'' ile de jüri büyük ödüllerini kazanmıştı.

Filminin yapımcısı Zeynep Özbatur Atakan, Altın Palmiye ödülünü kazanmaktan çok mutlu olduklarını belirterek, "Ödülün kendileri için büyük bir sürpriz olduğunu" ifade etti. Zeynep Özbatur Atakan, "Uzun zamandır bu filmle ilgili çalışıyorduk, film yarışmada gösterildiği için elbette bir umudumuz vardı, ancak bu festivallerde ödül konusunda önceden tahmin çok yapmak zor" dedi.

Nuri Bilge Ceylan'ın filminin Altın Palmiye ödülünü kazanması festivaldeki Türk standında bulunanları ve Türk sinemacıları sevince boğdu.

Türk standının yöneticisi ve Ankara Sinema Derneği Başkanı Ahmet Boyacıoğlu, "Türk sinemasının 100. kuruluş yıldönümünde ve 32 yıl aradan sonra bu ödülün gelmesinin çok anlamlı ve sevindirici olduğunu" söyledi.

Cannes Film Festivali'ne binlerce film arasından sadece 18 filmin yarışma için seçildiğini hatırlatan Boyacıoğlu, "Bu ödülün gerek Ceylan'ın sinema kariyeri gerek Türk sineması için önemli bir yeri olduğunu" kaydetti.

Cannes Film Festivali'nin sinema dünyasının mabedi olarak değerlendirildiğini belirten Boyacıoğlu, bu ödülün Türk filmlerinin yurt dışında daha iyi değerlendirilmelerine katkı yapacağını sözlerine ekledi.
 
Diğer ödüller

Yönetmen Nuri Bilge Ceylan, 67. Cannes Film Festivali'nde, "Kış Uykusu" filmiyle "Altın Palmiye Ödülü"nü kazandı. "Altın Palmiye"den sonra gelen büyük ödülü ise "Le Meraviglie" isimli filmiyle Alice Rohrwatcher aldı.

Festival jürisinin oylarıyla "En İyi Yönetmen Ödülü"nü "Foxcatcher" filmiyle Benett Miller elde etti.

"Jüri Ödülü", "Mommy" filmiyle Xavier Dolan'a, "En İyi Senaryo Ödülü" de Andrey Zvyagintsev'in çektiği "Leviathan" filmine gitti.

"En İyi Erkek Oyuncu Ödülü"nü, "Mr Turner" filmindeki başarısıyla Timothy Spall alırken "En İyi Kadın Oyuncu Ödülü"ne ise "Maps to the Stars" performansıyla Julianne More layık görüldü.

"Altın Kamera Ödülü"nü "Party Girl" adlı filmin yönetmenleri Marie Amachoukeli, Claire Burger, Samuel Theis kazandı.

"Kısa Metraj Ödülü" ise "Leidi" filminin sahibi Simon Mesa Soto'ya verildi.



Cumhuriyet Gazetesi
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

BURSALI, ERDOĞAN'dan ÖZÜR DİLEDİ
Monoca’da lüks yat kulübünde ıstakoz yiyip sosyal medyadan paylaşan ve AKP’de hedef tahtasına konan...

Haberi Oku