Gündem:
SÜRPRİZ! ESAD MOSKOVA'DA...

SÜRPRİZ! ESAD MOSKOVA'DA...

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Moskova'da Rusya lideri Putin ile görüştü.

Kremlin, Suriye lideri Beşar Esad'ın Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Putin'le görüştüğünü açıkladı. Sürpriz ziyaret, Suriye krizinin çözümü için 'Esad'lı geçiş' sürecinin tartışıldığı günlerde gerçekleşti. Rusya, Esad'ı Moskova'ya davet ederek, Suriye liderine duyduğu güveni gösterdi. Esad ise iç savaştan bu yana ilk kez kendini Şam'dan ayrılmak için güvende hissetti.



Esad ve Putin, Moskova'daki görüşmede Rusya'nın Suriye'deki askeri hareketliliğinin devamına ilişkin sorunları ele aldı. Esad, Putin'i Suriye'deki durum ve rejim askerlerinin planlarına dair bilgilendirdi.


Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Esad'ın çalışma ziyareti için dün akşam Moskova'ya geldiğini ve Putin'le görüştüğünü aktardı.



Reuters'ın haberine göre, görüşmede Esad, sadece yönetici elitin değil, tüm Suriye halkının ülkenin geleceğini belirlemek istediğini söyledi. Suriye lideri, terörizmin siyasi çözüme engel olduğunu da sözlerine ekledi.


ULUSLARARASI BASIN DAVET EDİLMEDİ


Putin’in Esad ile görüşmesine protokol çekimi için uluslararası ajanslar davet edilmedi. Kremlin Sarayı sadece kendi çekimlerini servis etti. Rusya görüşmyi Esad Şam’a döndüğünde dünyaya duyurdu.



PUTİN: SON SÖZ SURİYE HALKININ

Kremlin'in yayınladığı döküme göre; görüşmede Putin, "Suriye'de krizin uzun vadeli çözümüne tüm siyasi güçlerin, dini grupların katılımıyla ulaşılabileceğini düşünüyoruz. Tabii ki son söz Suriye halkına kalacak. Suriye bizim dostumuzdur. Biz sadece terörle mücadelede askeri eylemler sırasında değil aynı zamanda siyasi sürece de katkıda bulunmaya hazırız" ifadesini kullandı.


TEK AMACIMIZ SURİYE HALKINI KENDİ ÜLKESİNDE GÖRMEK


Esad ise "Şunu söylemeliyim ki her şeyden önce Rusya'nın krizin başından beri attığı siyasi adımlar Suriye'de daha trajik olayların gerçekleşmesine sebep olmadı. Bölgede yayılan terörizm sizin kararlarınız olmasaydı daha büyük alanlara yayılırdı. Tabii ki, herkes her türlü askeri eylemin siyasi adımları arkasında getirdiğinin farkında. Tabii ki hepimizin tek amacı Suriye halkını kendi ülkesinde görmek" dedi.


Putin, davetine icabet ederek Moskova'ya gittiği için Esad'a teşekkür etti. Esad ise Putin'e yardımlarından dolayı minnettar olduğunu söyledi.


Suriye Devlet Başkanlığı, Esad'ın, Rusya ziyaretinin ardından Şam'a döndüğünü açıkladı.


YAKLAŞIK 5 YIL SONRA İLK KEZ


Uluslararası ajanslar, Esad'ın, Suriye'de 2011'de patlak veren ve iç savaşa dönüşen çatışmaların başlamasından bu yana ilk kez yurt dışına çıktığını belirtti.


BBC muhabiri Kim Ghattas, Esad'ın Aralık 2010'da Paris'e yaptığı ziyaretin ardından ilk kez yurt dışına çıktığını bildirdi.


Rusya, Suriye'de 30 Eylül'den beri gerçekleştirdiği hava operasyonlarında, rejime karşı savaşan Suriyeli muhalifler ve terör örgütü IŞİD'i hedef alarak, Esad rejimine destek veriyor.


BU ZİYARET NE ANLAMA GELİYOR


Suriye liderinin Moskova ziyareti, uluslararası aktörlerin Suriye'deki krizin çözümü konusunda "Esad'lı geçiş" formülünün en yüksek sesle dile getirdiği günlerde gerçekleşti.


Uzmanlar, Esad'ın Moskova ziyaretinin, "güç durumdaki Suriye Devlet Başkanı'na artan güvenin bir işareti olduğu" yorumunda birleşti.


Bu ziyaret, Esad'ın, Suriye'de iç savaş patlak verdiğinden bu yana ilk kez kendini Şam'dan ayrılmak için güvende hissettiğini ortaya koyuyor.


Ayrıca bu, Rusya'nın şu anki Suriye rejimine duyduğu güvenin somut bir sembolü. Esad'ın Moskova'ya davet edilmesi, en azından şimdilik, Putin'in Esad'ın pozisyonuna destek vermeye kararlı olduğuna dair çok az şüphe duyulduğunu gösteriyor.


Fakat bu gezi, Suriye'deki askeri müdahalesinin ardından diplomatik planını da ortaya koymak isteyen Rusya'nın gösterdiği çabalarda yeni bir evreye de işaret edebilir.


Rusya hava saldırıları Halep çevresinde yoğunlaşırken, Suriye ordusu da karadan Lübnan Hizbullahı ve İran'ın desteğiyle Halep'e doğru ilerlemeye çalışıyor.



Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

DAYAKÇI İMAM SERBEST BIRAKILDI
Ağrı'nın Diyadin ilçesinde, Kuran kursunda çocuğa şiddet uyguladığı için gözaltına alınan din...

Haberi Oku