Gündem:
TAKSİM'de CHARLIE HEBDO SALDIRISINA BÜYÜK PROTESTO

TAKSİM'de CHARLIE HEBDO SALDIRISINA BÜYÜK PROTESTO

Yerli ve yabancı yazarlar, sanatçılar ve sendika temsilcilerinin bir araya gelerek gerçekleştirdiği ilk eylem saat 18.00'de Fransız Başkonsolosluğu önünde yapıldı.

Üzerinde Fransızca “Je Suis Charlie, Türkçe “Ben Charlie'yim yazılı pankart açan eylemciler adına konuşan tiyatro sanatçısı Orhan Aydın, Avrupa'da her yerde insanların saldırıyı lanetlediğini söyledi. Aydın, “Hollanda'dan İngiltere'ye, İtalya'ya, Yunanistan'a kadar her yerde insanlığın sokağa çıkıp bu terör saldırısını lanetlediğini, onurlarını birleştirdiğini biliyoruz. Biz bu ülkenin yurttaşları ve sanatçıları olarak bu saldırıya karşı sessiz kalamazdık. Çünkü biz bu terör saldırılarını en yoğun biçimde yaşayan ülkelerden birisiyiz. 2 Temmuz'da Sivas'ta olan saldırı ile Paris'te yaşanan saldırı arasında hiçbir fark yoktur. Akıl çünkü aynı akıldır. O akıl, Paris'te sahneye çıkmıştır. Yarın nerede çıkacağı belirsizdir. Yapılması gereken şey, bütün dünya insanlığının ve sanat hareketinin bu konuda yan yana gelip onurlarını birleştirmesi gerekir. En yüksek sesle barışı haykırması gerekir diye konuştu.



Grup adına basın açıklamasını okuyan Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) Genel Başkanı Mustafa Köz ise şunları söyledi;

"Zalimlerin kaba baskıları, zulümleri, katliamları, özgür düşüncenin ışıklı ırmağını kurutamayacaktır. Paris'teki karikatürist dostlarımızın katledilmesinin kalplerimizde açtığı yara çok sıcak ve çok derindir. Bu yaranın daha da açılmaması için, yeryüzünün bütün sanatçılarının yan yana gelmesi tarihi bir zorunluluktur. Bizler bugün burada, bu zorunluluğu, vicdani sorumluluğu dünya kamuoyuna yeniden duyurmak için buluştuk. Komşusunun evini yakıp, o ev yanarken, o ateşte yumurtasını kaynatmak isteyen vicdansızları, o ateşin kıyısında din siyaseti yapan din tacirlerini lanetliyoruz. Dünya yanarken, sanatçılar öldürülürken gündelik dillerini yine ayrıştırıcı, düşmanlaştırıcı algı üzerine kuran siyasi bezirganları lanetliyoruz."

İKİNCİ EYLEM MİS SOKAK'TA

Charlie Hebdo'ya yönelik saldırıyı protesto amacıyla düzenlenen ikinci eylem saat 19.00'da İstiklal Caddesi Mis Sokak üzerinde başladı. Burada bir araya gelen Birleşik Haziran Hareketi üyesi bir grup, üzerinde “Eşitlik, özgürlük ve kardeşlik için, Charlie Hebdo için sokaktayız - Je Suis Charlie yazılı bir pankart açarak, Fransız Başkonsolosluğu'na doğru yürüyüşe geçti. Ellerinde Türkçe ve Fransızca olarak 'Özgürlük', 'Kardeşlik', 'Eşitlik' yazılı dövizler taşıyan grup üyeleri, yürüyüş boyunca saldırıyı kınayan sloganlar attı.

Fransız Başkonsolosluğu önüne kadar yürüyen eylemciler, burada, ölenlerin anısına 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu. Saygı duruşunun ardından grup adına basın açıklamasını okuyan tiyatro sanatçısı Barış Atay, “Dünya Charlie Hebdo için ayakta. Dün Paris'te dinci bir örgüte üye oldukları anlaşılan 3 kişi tarafından Charlie Hebdo'ya düzenlenen saldırı sonucunda 12 kişi katledilmiştir. Aralarında çok sayıda insan tarafından tanınan ve sevilen karikatüristlerin de katledildiği bu saldırıyı kınıyoruz. Gericiliğin ve İslamcı faşizmin Türkiye'de olduğu gibi dünya üzerinde de saldırgan bir hale geldiği apaçık görülüyor dedi.

Yapılan açıklamanın ardından, ölenler için Başkonsolosluk merdivenine karanfiller atıldı. Bazı eylemciler de ölenlerine anısına mum yaktı. 



DHA
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

MANSUR YAVAŞ'tan SERT TEPKİ
Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Çalışma ve...

Haberi Oku