Gündem:
TC'yi TM YAPTI: 'TÜRKİYE MONARŞİSİ'
TC'yi TM YAPTI: "TÜRKİYE MONARŞİSİ"

Monarşi benzeri devir teslim töreni

Cumhurbaşkanı seçildiği halde başbakanlığı ve AKP genel başkanlığını bırakmayarak, Türkiye’deki hukuk düzenini altüst eden Recep Tayyip Erdoğan, Çankaya Köşkü’nde 28 Ağustos’ta düzenlenecek devir teslim töreninde de protokoldeki gelenek ve teamülleri kökten değiştirmeye hazırlanıyor.

Türkiye’de ilk kez bir Cumhurbaşkanlığı devir teslim töreni, özellikle monarşilerin ve tek adam yönetimlerinin olduğu ülkelere benzer bir şekilde düzenlenecek. Bunun için Türkiye’nin resmen tanıdığı tüm ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarına davet gönderildi.

Cumhurbaşkanı seçildikten sonra “teamül de neymiş” diyerek uygulanan prosedürleri kabul etmeyeceğini ilan eden Erdoğan için düzenlenecek törende yeni teamül oluşturulması için çalışmalar başlatıldı. Cumhurbaşkanlığı devir teslim protokolünde, bugüne kadarki uygulamada yabancı devlet adamlarının katılımı yer almıyordu.

Önceki devir teslim törenlerinde yabancı konuklara yönelik davet, Ankara’daki diplomatik misyon ile sınırlı tutuluyordu. Ancak iki cumhurbaşkanından birinin “özel misafiri” olarak çağırmak istedikleri isimler için ayrıcalık tanınmıştı.

Erdoğan’ın Gül’den görevi devralacağı 28 Ağustos’taki tören için gecikmeyle gönderilen davetiyelerde ise “devlet veya hükümet başkanı, başbakan, meclis başkanı, dışişleri bakanı veya Ankara’daki mukim temsilci” davet edildi.

Mısır ve İsrail gibi ülkelerde ise davetli bölümü kısıtlı tutuldu ve Ankara’daki temsilciye davetle yetinildi. Bu tercihte mütekabiliyet ve ikili ilişkilerdeki son duruma dikkat edildi. Suriye için davet, Suriye muhalefetinin başkanı Hadi el Bahra’ya gönderildi.

28 Ağustos’a ‘özel misafir’ aranıyor

28 Ağustos’taki devir teslim töreninde verilecek resepsiyona yaklaşık 3 bin kişinin davet edilmesi planlanıyor. Resepsiyonda devlet protokolünde yer alan isimlerin yanı sıra Gül ve Erdoğan ailesinin yakın çevresi ile özel konukları da yer alacak.

Özel konukların büyük bölümünü yabancı devlet başkanları oluşturacak. Ancak, davette geç kalındığı için yabancılardan katılımın çok fazla olması beklenmiyor.

Resepsiyona üst düzeyde katılacağını bildiren ilk ülkeler ise Türk cumhuriyetleri oldu.


Cumhuriyet Gazetesi
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

YSK'dan 'İFTAR' KARARI
Bahçe İlçe Seçim Kurulunun "iftar saatinde kısa bir mola verilip verilmeyeceğini" sorduğu YSK,...

Haberi Oku