Gündem:
TELAFER CESET DOLU
BU İŞ ALLAH ADINA MI YAPILIYOR YANİ?

'Telafer ceset dolu'

Ankara, IŞİD’in Türkmen vilayetlerini ele geçirmesine karşı sessiz kaldı. Musul’dan kaçan Türkmenler için Ankara’nın göndermek istediği yardım Türkmenlere ulaşamadı. Telafer’den kaçan yüzbinlerce insan için de Türkmenlerden çağrı geldi. Türkmen Cephesi Telafer Sorumlusu Hazım Devlet, “Bize gelen yardım yok” dedi ve hem Ankara’dan hem de Bağdat Büyükelçiliği’nden yardım istediğini ancak yardımlarla ilgili somut bir taahhüt olmadığını söyledi.

Telafer’in de IŞİD tarafından ele geçirilmesinin ardından, 6 gün önce Musul’da aynı örgüt tarafından Başkonsolosluğu basılıp, 80 yurttaşı rehin alınan Türkiye’ye çevrildi. Başbakan Tayyip Erdoğanve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu başta olmak üzere Ankara her yazılı ve sözlü açıklamasında Türkmenlere her türlü desteğin verildiğini yinelemesine karşın Türkmenler’den tersi açıklamalar geldi.

Açıklanmayan yardımlar

Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, önceki gün yaptığı açıklamada, AFAD aracılığıyla, Türk güvenlik güçleri tarafından Musul’dan kaçanlara yardım ulaştırıldığını söylemişti. Koru, bazı gıda yardımlarının yerinde alım ile yapıldığını, bazı yardımların da Türkiye’den gönderildiğini açıklamış ancak detay vermemişti.

Koru, AFAD’ın 11 Haziran’dan bu yana yardım için çalıştığını söylerken, AFAD’dan yardımlarla ilgili bir duyuru gelmedi. Kriz masasından yapılan açıklamada da Türkmenlerin çağrılarına karşın yardımlara hiç değinilmedi. Üst düzey bir yetkili yardımlarla ilgili şu bilgiyi verdi:

“Türkiye’nin yardım ulaştırması için görüşmeler sürüyor. Musul’dan ve Telafer’den kaçanlara yardım ulaştırılması için sürekli toplantı yapılıyor. İnsani yardımların yanı sıra tıbbi malzeme de gönderilmesi hedefleniyor. Ancak Başkonsolosluk çalışanlarının durumu nedeniyle yardım ulaştırılamıyor.”

Türkmen varlığı tehlikede

Türkmen Cephesi Başkanı Erşad Salihi, Türkiye’den bekledikleri yardımı alamadıklarını belirterek, “Bu tarihi sorumluluktur. Irak’ta Sünni-Şii çatışması var ama Telafer’deki saldırının nedeni onlar Türkmen olduğu için. Önlem alınmazsa gelecekte Irak’ta Türkmen varlığından kimse söz etmesin” dedi. Salihi, sonuna kadar savaşacaklarını ve Türkiye’den acil yardım istediklerini belirtirken, Türkmen Cephesi Telafer sorumlusu Hazım Devlet de Cumhuriyet’e yaptığı açıklamada, şu mesajları verdi:

“Dün (önceki gün) akşam başlayan çatışmalar sabaha kadar sürdü. Şu an durdu. Bugün şehre silahlı gruplar girdi. Bugün şehrin dört bir yanındaki ölülülerimizi sayınca kaç kişinin hayatını kaybettiğini anlayacağız. Onlarca yüzlerce ölü var sokaklarda. Telafer’den 200 bin kadar insan Güney’e Sincar’a doğru ilerliyor. Benim ailem dört ayrı yerde. Ailelerimiz dağıldı. Türkiye’den acil yardım bekliyoruz. Yardım talebini dün de ilettim. Hem Büyükelçiye, hem Ankara’ya durumu dün de aktardım. Ancak ne Sincar’dakilere ne Musul’dakilere gelen yardım yok. Yüzbinlerce insan şehri terk etti ama henüz Telafer tamamen düşmedi. Şu an IŞİD güçleri sokaklarda dolaşıyorlar. Telafer tamamen düşmedi, bazı yerlerde çatışma sürüyor”

Hazım Devlet, Şii aşiret liderlerinin Peşmerge ile anlaştığını ancak peşmergenin Telafer’de koruma sağlamadığını da belirtirken, “Silahlı gruplarla biz çatışıyoruz. Telafer’de yaşlılar ve çatışanlar haricinde kimse kalmadı. Ölü ve yaralılar sokaklarda, evlerde ” dedi.

“Rehineler canlı kalkan”

MHP Milletvekili Sinan Oğan da Türkmenlerin, Sincan, Doha, Rabia’ya doğru kaçtığını ve Tel Afer’i büyük ölçüde terk ettiğini belirterek, “Rehineler şu anda canlı kalkan. Anlaşılıyor ki rehineler yüzünden Ankara’nın eli kolu bağlı. IŞİD Türkmenleri kıtır kıtır kesse, Ankara rehineler nedeniyle birşey yapamayacak. Bölgede IŞİD’i bir tek Türkiye durdurabilirdi ama öyle bir hamle yaptılar ki elini kolunu bağladılar” diye konuştu.

Oğan, Türkiye’nin Türkmenler için askeri bir yardımda bulunamadığını belirterek “Bari insani yardımda bulunsun. Bugüne kadar ulaşmış tek bir yardım yok” dedi. Oğan, Türkmenlerin başta Sincar olmak üzere kaçan Türkmenlere acil olarak Türkiye’nin yardım eli uzatmasını isterken, “Bunu yapamıyorsa BM’den yardım istesin, BM’yi göreve çağırsın” diye konuştu.

Dışişleri: Telafer düştü

Türkmen kaynaklar, Telafer’de direncin sürdüğünü savunurken, şehrin düştüğünü ilk doğrulayan da Dışişleri oldu. Kriz Masası’ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Güvenlik alanında düzelme bulunmamaktadır. IŞİD’in dün gece saatlerinde Musul’un Türkmen yoğun Telafer ilçesine saldırılarını arttırdığı ve bilahare ilçeyi ele geçirdiği öğrenilmiştir. Ülkedeki şiddet olayları geniş çaplı bir mezhep çatışmasına dönüşme riski taşımaktadır.”


Cumhuriyet Gazetesi
Anahtar Kelimeler
TELAFER CESET DOLU
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

KAYIP EKONOMİST OLAYINDA YENİ GELİŞME
Balıkesir'in Gönen ilçesinde, 17 Haziran 2023'te sabah yürüyüşü için evinden ayrıldıktan...

Haberi Oku