Gündem:
TÜRKİYE AĞLIYOR: 'ZEKİ ALASYA'yı KAYBETTİK'
TÜRKİYE AĞLIYOR: 'ZEKİ ALASYA'yı KAYBETTİK'

Türk sinema ve tiyatrosunun en ünlü oyuncu ve yönetmenlerinden Zeki Alasya vefat etti.

Karaciğer hastalığı sebebiyle 22 Nisan'dan beri tedavi gören ünlü sanatçı Zeki Alasya bugün saat 10:32'da hastanede vefat etti.

Hastaneden yapılan açıklamada, "Karaciğer hastalığı sebebiyle 22 Nisan 2015 tarihinden beri  tedavisi devam etmekte olan Zeki Alasya bugün saat 10:32'de vefat etmiştir" denildi.

18 Nisan 1943 doğumlu olan Alasya 72 yaşındaydı...

Alasya'nın cenazesinin 10 Mayıs 2015 Pazar günü öğle namazının ardından Levent Camii'nden kaldırılacağı ve Zincirlikuyu Mezarlığı'nda ebedi istirahatgahına tevdi edileceği bildirildi.

ZEKİ ALASYA'NIN ÖLÜMÜ METİN AKPINAR'I YIKTI

Metin Akpınar ve Zeki Alasya, Türk Sineması’nın ayrılmaz ikilisiydi. Türk halkı, bu ikili ile güldü, onlarla hüzünlendi. Filmleri herkes tarafından en az birkaç kere seyredildi, replikleri ezbere bilinirdi. Zeki Alasya’nın hayata gözlerini yumması ile tüm Türkiye büyük üzüntüye boğuldu.

Alasya’nın can dostu Metin Akpınar da çok büyük üzüntü içinde. Metin Akpınar’a ulaşmak için aradığımız yardımcısı, “Lütfen şimdi aramayın, belki bir iki gün sonra, ama şu an olmaz. Kendisini aramak için hiç doğru bir zaman değil. Büyük bir üzüntü bu, anlayın…” açıklamasında bulundu.

CNNTÜRK'e konuşan Metin Akpınar, üzüntüsünü şu sözlerle anlattı:

"Zeki Alasya benim yarımdı. Yarım gitti, canım gitti. Herkes için büyük kayıp. Her ölüm gençtir ama Zeki çok genç öldü. Maalesef karaciğerde bir olumsuzluk oluşmuştu. Çok geç fark edilmişti, yapacak bir şey yoktu. Son zamanda hoş tutmaya çalışıyorduk. Olabildiğince rahat ettirmeye çalışıyorduk. 15 gündür çok kötü bir tablo vardı. Bugün sevdiği yemeği yapıp götürecektim. Bu haberi aldım. Kader bizi adeta birleştirmişti. Babalarımız aynı firmada çalışırlardı. Annelerimiz vefat ettiğinde imamları bile aynıydı. Bu yazgı bizi birleştirdi ve ölüme kadar da ayrılmadık. Ayrılık dedikoduları saçmasapan dedikodulardı. İşte şimdi ayrıldık, sevinenler kına yakabilir."

MÜJDAT GEZEN: 'KARDEŞİMİ YİTİRDİM'

Türk tiyatro ve sinema dünyasının usta isimlerinden Zeki Alasya'nın vefatı hakkında ulaştığımız Müjdat Gezen şunları söyledi:

'Çok kötü oldum. Onu dört beş gün önce hastanede ziyaret ettim. Çok kötüydü... O kadar çok sevdiğim bir insandı ki. Aile dostumdu. Ama bekliyorduk çünkü karaciğerde iki büyük tümör vardı. Onu ziyaret ettim ve kimse gelmemişti, Koç Üniversitesi Hastanesi'nde yatıyordu Topkapı'da. Rengi sapsarıydı, hiçbir şey yemiyordu. Eşiyle konuşmuştum, doktorlar da tatsız haberler veriyordu. Çırpınıyorlardı ama... Bekliyorduk. Ona çiçek göndermiş, 'bu da geçer' demiştim. İştahı hiç yoktu, yemiyordu. Türk tiyatrosu için önemliydi ama insan olarak çok değerliydi. Kardeşimi kaybetmiş gibiyim. O gün bugündür televizyonu açmıyordum. Çok ağlıyordum... Ah... Çok kötü oldum şimdi.'

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: 'ZEKİ ALASYA SİNEMA VE TİYATROMUZUN GELİŞMESİNDE ÖNEMLİ ROL OYNAMIŞTIR'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Zeki Alasya'nın vefatı nedeniyle bir mesaj yayınladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türk sinema ve tiyatrosunun saygıdeğer ismi, oyuncu ve yönetmen Zeki Alasya’nın vefatını derin bir teessürle öğrendim. Sanatçı kişiliği ve canlandırdığı karakterlerle her yaştan vatandaşımızın sevgisini kazanan Zeki Alasya, oyuncu ve yönetmen kimliğiyle, sinema ve tiyatromuzun gelişmesinde önemli rol oynamıştır. Aziz milletimizin gönlünde müstesna bir yer edinen merhum sanatçımız, her zaman sevgi ve saygıyla yad edilecektir. Kıymetli sanatçımız Zeki Alasya’ya rahmet niyaz ediyor, ailesine, sevenlerine ve sanat dünyamıza başsağlığı diliyorum."

BAHÇELİ: 'ZEKİ ALASYA, MİLLETİMİZİN VİCDANINDA VE AKLINDA HER DAİM ŞÜKRANLA ANILACAKTIR'

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Zeki Alasya'nın vefatı nedeniyle bir mesaj yayınladı. Bahçeli mesajında, "Türk sinemasının gülen ve ahlaklı yüzü, Türk tiyatrosunun başarılı ve zirve ismi Sayın Zeki Alasya'nın ani vefatı milletimizi derinden üzmüştür. Merhum Alasya milyonların gönlüne girmiş, usta oyunculuğu, sade ve gösterişten uzak hayatıyla taraflı tarafsız herkesin takdir ve sevgisini kazanmıştır. 'Zeki-Metin' filmleriyle büyüyen bir nesil, bu güzide sanatçıların şefkati, hoşgörüyü, yardımseverliği, dostluğu ve duygusal yakınlığı mizahla buluşturarak anlatmasını elbette hafızalarından hiç çıkarmayacaktır. Merhum Alasya geride onca hatıra, onca iz ve eser bırakarak ebediyete vasıl olsa da, milletimizin vicdanında ve aklında her daim şükranla anılacaktır. Aziz milletimizin kalbinde yeri dolmayacak muhkem bir köşk edinen Sayın Zeki Alasya'ya Cenab-ı Allah'tan rahmet diliyorum. Acılı ailesine, büyük milletimize, sevenlerine, Türk sinema ve tiyatro camiasına sabır ve başsağlığı dileklerimi iletiyorum. Ruhu şad, mekânı cennet olsun diyorum." ifadelerine yer verdi. 

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI ÖMER ÇELİK: 'ÜLKEMİZ İÇİN BÜYÜK BİR KAYIPTIR'

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Zeki Alasya'nın vefatı nedeniyle bir mesaj yayınladı. Bakan Çelik mesajında, ""Türk tiyatro ve sinemasının usta ismi Zeki Alasya'nın vefatından büyük üzüntü duydum. Duayen sanatçı ülkemiz için büyük bir kayıptır. Türkiye'nin yüzünü güldüren isimlerden biri olan Zeki Alasya için sanat, yaşamın bir kelime karşılığı idi adeta. Sinemamız ve tiyatromuz adına dönüm noktası olarak tanımlanabilecek pek çok çalışmanın sahibi olan Alasya, yetiştirdiği değerli isimlerle de bu toprakların her zaman gurur ve şükranla yad edeceği bir isim olacaktır. Seyircisini ısıtan sıcak tebessümüyle hatırlayacağımız Zeki Alasya'ya Yüce Allah'tan sonsuz rahmet; ailesine, sevenlerine ve aziz milletimize başsağlığı diliyorum" ifadelerini kullandı.

GÜRSEL TEKİN HASTANEYE GELDİ

Alasya'nın vefat haberini alan CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin hastaneye geldi. Alasya'nın yakınlarıyla görüşen Tekin daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Alasya'nın Türkiye'nin en önemli mizahçılarından ve sanatçılarından biri olduğunu belirten Tekin'in açıklamasından öne çıkan bölümler şöyle;

"Kendini yakınen tanıma fırsatım da oldu. Gerçekten 77 milyon sevgilisini kaybetmiş oldu. Ben başta ailesine ve sanat camiasındaki arkadaşlarına başsağlığı diliyorum. Edindiğimiz bilgi 3 hafta önce hastaneye gelmiş. Tedavisi daha önce yapılması gerekirken galiba biraz şeker sorunu olduğu için uzun süre biraz ertelenmiş 3 hafta. Kemoterapi alırken maalesef bütün müdahalelere rağmen kurtarılamamış. Hepimizin başı sağolsun."

ZEKİ ALASYA KİMDİR?

18 Nisan 1943 tarihinde İstanbul’da doğan Zeki Alasya, Robert Kolej’de eğitim gördü.

1959'da 16 yaşındayken MTTB (Milli Türk Talebe Birliği) tiyatrosunda amatör olarak oyunculuğa başladı.

Arena, Genar ve Ulvi Uraz Tiyatrosu’nda çalıştıktan sonra 1967’de Haldun Taner öncülüğünde Metin Akpınar ve Ahmet Gülhan ile birlikte Devekuşu Kabare Tiyatrosu’nun kurucuları arasında yer aldı. 

Sinemaya 1972 yılında adım atan usta oyuncu, Metin Akpınar’la birlikte Türk sinemasına damga vuran bir ikili oluşturdu.

Köyden İndim Şehire, Salak Milyoner, Mirasyediler, Güler misin Ağlar mısın, Nereye Bakıyor Bu Adamlar, Hasip ile Nasip, Aslan Bacanak, Şaka Yapma, Patron Duymasın gibi sinemamızın unutulmaz komedi filmlerinde rol alan Alasya, Güle Güle, Oyunbozan, Ömerçip, Rus Gelin ve 20’ye yakın yönetmenlik yaptığı sinema filmleriyle de beyazperdede iz bıraktı… 

Televizyonun en çok sevilen dizilerinden Yabancı Damat’ın Ökkeş Usta’sı, Akasya Durağı’nın Nuri Baba’sı, Küçük Ağa’nın Mehmet Ağa’sı usta sanatçı Zeki Alasya, son olarak Türker İnanoğlu’nun prodüksiyonunu üstlendiği 2015 yapımı “Sugar/Balım” müzikalinde de “zengin iş adamı Himmet” karakteriyle sahnede sevenleriyle buluştu. 

Evli ve bir kız çocuğu olan büyük usta Zeki Alasya, karaciğer yetmezliği nedeniyle tedavi gördüğü Koç Üniversitesi Hastanesi'nde 8 Mayıs 2015 Cuma günü saat 10:32’de vefat etti. 

'Önemli olan iyi oyuncu olmak değil, iyi insan olmaktır'

Bu video Adobe Flash Player'ın son sürümünü gerektirmektedir.

Adobe Flash Player'ın son sürümünü indirin.



Haber Habere
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

KAYIP EKONOMİST OLAYINDA YENİ GELİŞME
Balıkesir'in Gönen ilçesinde, 17 Haziran 2023'te sabah yürüyüşü için evinden ayrıldıktan...

Haberi Oku