Gündem:
TÜRKİYE'de 'SIK LA SIK' BİTER Mİ?
TÜRKİYE'de 'SIK LA SIK' BİTER Mİ?

Okul boykotuna TOMA'lı saldırı, gözaltılar var

“Laik, Bilimsel, Anadilde Eğitim ve Demokratik Yaşam” talebiyle gerçekleşen okul boykotu eylemine müdahale eden polis, çok sayıda kişiyi gözaltına aldı. İzmir'de polis yürümek isteyen gruba TOMA ile müdahale etti.

Alevi örgütleri ve Eğitim Sen’in çağrısıyla “Laik, Bilimsel, Anadilde Eğitim ve Demokratik Yaşam” talebiyle gerçekleşen okul boykotu eyleminde Gülensu Kaşkarlı Mahmut İlköğretim Okulu’nun önündeki boykot eylemine müdahale eden polis, çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

Alevi örgütleri ve Eğitim Sen’in çağrısıyla “Laik, Bilimsel, Anadilde Eğitim ve Demokratik Yaşam” talebiyle gerçekleşen okul boykotu başladı.

İzmir'de binlerce kişi, pankartlarla Konak Meydanı'na yürümek istedi. Polisin, dağılmaları yönünde sık sık uyarıda bulunduğu grup yürüyüşe geçince, TOMA'lardan su sıkıldı. Grubun dağılmamakta ısrar etmesi üzerine de çevik kuvvet polisleri, cop ve biber gazı kullanarak göstericileri dağıttı.

Müdahale sırasında yaklaşık 25 göstericinin gözaltına alındığı öğrenildi. Bazı göstericiler baygınlık geçirdi. Öğretmen olduğu öğrenilen bir kişi ise fenalaştı.

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam'ın oğlu Erdal Çam da gözaltına alındı. Ancak, babasının milletvekili olduğunu söyleyince serbest bırakıldı. Bir başka noktada ise bir polis CHP'li Musa Çam'ı gözaltına almak istedi. Çam'ı bırakmak istemeyen polisi, bir başka polis uyardı. Bunun üzerine CHP'li Çam gözaltına alınmadı. Fuar içinde zaman zaman gerginlik sürerken, polisin bölgede aldığı önlemler de devam ediyor.

Polis, Boykot programının sürdüğü Maltepe Nazım Hikmet Kültür Merkezi'ne girdi.

İstanbul Maltepe Gülensu Mahallesi’nde boykot eylemine saldıran polis, 8 kişiyi gözaltına aldı.

Etkin Haber Ajansı’nın (ETHA) haberine göre, Gülensu Kaşkarlı Mahmut İlköğretim Okulu’nun önünde toplanan mahalle halkına polis saldırarak 8 kişiyi gözaltına aldığı belirtildi.

Ankara İlker Turan Fevzioğlu İ.Ö.O velileri ile boykot toplantıları yapan, bildiri dağıtan Halkevi üyeleri boykot pankartı asarken gözaltına alındı.

Kadıköy Lisesi’ne “Boykot” yazılı pankart asıldı.

Çeşitli sivil toplum örgütlerinin çağrısıyla Türkiye genelinde okullarda gerçekleştirilen "boykot"la ilgili Kadıköy'de yaklaşık 400 kişinin katılımıyla yürüyüş gerçekleşti

Eğitim-Sen tarafından düzenlenen yürüyüşe Alevi dernek ve federasyonları da katıldı. Grup saat 11.00'da Kadıköy Boğa Meydanında toplandı. Buradan yürüyüşe geçerek Bahariye Caddesi boyunca ilerleyen grup Kadıköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü binası önüne geldi. Grup basın açıklamasını Kadıköy İlçe Eğitim Müdürlüğü bahçesinde yapmak istedi. Ancak, kapılar kapalı olduğu için grup sloganlar atarak bir süre bekledi. Bu arada grup içerisinden seçilen sözcüler, içeriye girerek yetkililerle basın açıklamasını burada yapmak için görüşme yaptı. Görüşmeden olumlu sonuç alan grup, açılan kapılardan Kadıköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü bahçesine girdi. Burada sloganlar eşliğinde basın duyurusu okundu.

Grup adına basın duyurusunu okuyan Eğitimsen 2 Nolu Şube Başkanı Turgut Yokuş, "Eğitim sistemi ve okulların tamamen siyasi iktidarın denetimine girmesine ve egemen ideolojiye teslim edilmesine asla izin vermeyeceğiz. Bugün ülke çapında gerçekleşen hem okul boykotu ve iş bırakma eylemimizi siyasi iktidara yönelik toplumun vicdanının sesini yansıtmaktadır. Siyasi iktidarı, toplumu din, dil, mezhep ve kimlik farkları üzerinden kutuplaşma politikasına son vermeye, kamusal, bilimsel, laik ve anadilde eğitim karşıtı uygulamalarını derhal durdurmaya çağırıyoruz" dedi.

Grup basın duyurusunu okuduktan sonra, Kadıköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü bahçesinden ayrıldı.

Sancaktepe 75’inci yıl DMO Endüstri Meslek Lisesi yönetimi öğrencilerin okuldan çıkıp okul boykotuna katılımını engellemek amacıyla okul kapısına zincir vurdu. Yine okulun etrafına da 3 polis aracı ve 1 TOMA konuldu. Boykota destek veren öğrenciler ise Eğitim Sen üyesi öğretmenlerin araya girmesi sonucu zincirleri aşarak okulu terk edip boykot için yapılacak basın açıklamasına katıldı.

Okul boykotuna ilişkin her ilçede yapılan basın açıklamalarının ardından eğitim emekçileri ve öğrenciler saat 13.30’da Beyazıt Tramvay durağından İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne yürüdüler.

Hürriyet Caddesi Eğitim Sen Şubesi önünde toplanan gruba, Fevzi Çakmak Mahallesi'nden gelen çoğunluğu lise öğrencilerinin katılması ile 200-250 kişilik grup, PTT Meydanı'na yürümek istedi. Burada sıkı önlem alan polis yetkilileri ile sendika üyeleri arasında yaşanan sert tartışmalardan sonra, polisin yolun açılması konusunda yaptığı uyarıya rağmen yürümekte ısrar eden gruba, biber gazı sıkalarak müdahale edildi. Biber gazından fenalaşanlar olurken, grup içerisinde yeralan bazı göstericiler de ellerindeki flama sopaları ile polise saldırdı. Kısa süren arbede sonrası, biber gazı sıkılarak grup dağıtıldıktan sonra, Eğitim Sen Şube Başkanı Fuat Koç, basın açıklaması yaptı. Yapılan konuşmadan sonra grup sessizce dağıldı.

Eğitim-Sen Batman Şubesi, "Laik, bilimsel, ana dilde eğitim ve demokratik yaşam" için bir günlük boykot eylemi yaptı. Sanat Sokak üzerinde bir araya gelen sendika üyelerine, sivil toplu örgütü temsilcileri de destek verdi. Davul-zurna eşliğinde halay çeken eğitimciler, daha sonra Eğitim-Sen Şube Başkanı Aziz Turay'ın yaptığı basın açıklaması, yoldan geçen vatandaşlar tarafından alkışlarla desteklendi. Turay, "Anadilinde Eğitim alma, temel bir hak olarak karşımızda durmaktadır. Dil, bir toplumu var eden, ayakta tutan, sosyo-kültürel değerlerini nesilden nesile aktaran bir araçtır.Toplumlar dillerini kullandıkları oranda gelişir ve ilerlerler. Ülkemizde Türkçe dışındaki diller üzerinde özellikle Kürtçe dili üzerinde ciddi baskıların olduğu bilinen bir gerçekliktir. Devlet, ailelere ve çocuklara kendi anadillerinde eğitim almalarının önünü açacak çalışmalar yapmalıdır. Bugüne kadar yapılan çalışmaların oyalamaktan öteye gidemediği bilinen bir gerçekliktir" dedi.

Antalya'da veliler de yürüdü, 

Zorunlu din derslerine ve okulların imam hatipleştirilmesine 'hayır' demek için Birleşik Haziran Hareketi'nin uzun süredir hazırlandığı 'uyarı boykotu'na bugün Başkent'te veliler destek vererek çocuklarını okulla göndermedi. 

Ankara Mamak ve Tuzluçayır, Dikmen, Yenimahalle ve Batıkent bölgelerindeki bazı okulların girişlerine 'Bu okulda boykot var' ve 'Özgür bilimsel eğitim için 13 Şubat Cuma günü boykottayız' pankartları asılırken öğrencilerde, 'Gerici eğitime hayır', 'Zorunlu din dersi kaldırılsın', 'Okullarda mescid değil, laboratuar istiyoruz' dövizleri taşıyan öğrenci ve velileri Kızılay'a yürüyerek burada Milli Eğitim Bakanlığı önünde basın açıklaması yapmak için harekete geçti. 

Boykotu örgütleyen Birleşik Haziran Hareketi'nin internet sayfasından tüm öğrenci velilerine buradan yaptığı duyuruda, "Biz, çocukların gözlerindeki kararlılığı, inadı ve umudu sürekli kılabilmek için bilimsel ve laik eğitim için ayaktayız ve boykottayız. 13 Şubat 'ta iktidarı uyarmak için çocuklarımızı okula göndermiyoruz. O günü çocuklarımıza ayıracağız. Alternatif dersler, çocuk oyunları ve şenliklerle özgür bir geleceğe olan umudumuzu güçlendireceğiz" ifadeleri kullanıldı.

Eğitim-Sen ise okul boykotuna grev yaparak destek veriyor. Eğitim-Sen üyesi öğretmenler bugün Ankara'nın mahallelerinde yapılacak çeşitli etkinliklerin ardından saat 13.30'da YKM önünde buluşup Milli Eğitim Bakanlığı önüne yürüyecek.

Şişli'de de eylemler vardı. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) İstanbul 3 No'lu Şubeye bağlı bir grup, çeşitli sivil toplum örgütlerinin çağrısıyla Türkiye genelinde okullarda gerçekleştirilen boykot ve bir günlük iş bırakma protestosu kapsamında Şişli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde eylem yaptı.  

Vali Konağı Caddesi'ndeki İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü binası önünde toplanan  grup, 'Eşit, parasız, bilimsel, laik, anadilde eğitim istiyoruz' yazılı pankart açtı. 'AKP elini eğitimden çek', 'Zorunlu din dersi kaldırılsın' sloganları atan grup adına Eğitim-Sen 3 No'lu Şube Başkanı Hüseyin Tosu, basın açıklaması yaptı. 

İktidarın eğitim politikalarının eleştirildiği açıklamada özetle, "Eğitim sistemi ve okulların tamamen siyasi tamamen iktidarın denetimine girmesine ve egemen ideolojiye teslim edilmesine asla izin vermeyeceğiz. Bugün ülke çapında gerçekleşen  okul boykotu ve iş bırakma eylemimiz siyasi iktidara yönelik toplumun vicdanını sesini yansıtmaktadır. Siyasi iktidarı, toplumu din, dil, mezhep ve kimlik farklılıkları üzerinden kutuplaştırma politikalarına son vermeye, kamusal, bilimsel, laik ve anadilde eğitim karşıtı uygulamalarını derhal durdurmaya çağırıyoruz" ifadelerine yer verildi.

Grup basın açıklamasının ardından olaysız bir şekilde dağıldı.

Beşiktaş Meydanı'nda toplanan yaklaşık 50 kişi boykot çadırı kurdu. Toplanan kalabalık hazırlanan afişler önünde fotoğraf çektirdi. Kurulan çadırda katılımcılara ve çevredeki vatandaşlara çay, kahve ve kahvaltı dağıtıldı. Burada yapılan konuşmalarda laik ve bilimsel eğitim için mücadelenin süreceği söylendi.

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

KAYIP EKONOMİST OLAYINDA YENİ GELİŞME
Balıkesir'in Gönen ilçesinde, 17 Haziran 2023'te sabah yürüyüşü için evinden ayrıldıktan...

Haberi Oku