Gündem:
YARGITAY'DA YAPILAN HSYK ÜYELİĞİ SEÇİMİNDE CEMAAT GALİP GELDİ!
YARGITAY'DA YAPILAN HSYK ÜYELİĞİ SEÇİMİNDE CEMAAT GALİP GELDİ!

Hükümet HSYK'da ağır yenilgi aldı

Kerim Tosun, Yakup Ata, M.Kemal Özçelik en çok oy alan üç kişi olarak yeni HSYK üyeleri oldu. Hükûmetin destek verdiği liste ise seçimi kazanamadı. Böylelikle hükümet, Yargıtay'da ikinci yenilgisini aldı.

12 üyeyi bulan yargıyı ele geçirecek 

HSYK’nin 22 üyesi var. Yarıdan bir fazlayı (salt çoğunluk), yani 12 üyeyi bulan bu sistem içinde yargıda istediğini yaptırabilecek güce sahip oluyor. 

HSYK seçiminin provası kısa süre önce Yargıtay’da yapıldı ve hükûmet (başbakan o sırada Erdoğan’dı) kendi lehinde kanun değişiklikleri yapmasına karşın, cemaat karşısında sürpriz bir yenilgi aldı.

Yargıtay Başkanlık Kurulu seçiminde hükümetin desteklediği listenin, sosyal demokrat ve ülkücü bazı isimlerle yaptığı ittifak “sıfır çekti”.

387 üyenin oy verdiği seçimi, adli yıl açılışında “Yargıya baskı yapmayın” açıklaması yapmak zorunda kalan Yargıtay Başkanı Ali Alkan’ın kontrolünde hazırlanan ve cemaatin de destek verdiği liste kazandı. İşte bu yüzden, Erdoğan ve hükümet yaklaşan HSYK seçimlerinde de benzer bir “sıfır çekme” endişesi yaşıyor. 

HSYK’nin 22 üyesinden 7 tanesinin hükümet kontrolünde olacağı kesin. Adalet Bakanı ile müsteşarı 2 doğal üye. 4 üye Cumhurbaşkanı tarafından atanacak. Bir üye de hükümetin denetimindeki Adalet Akademisi’nden gelecek. Şu andaki savaş, kalan 15 üyeden 5’ini kazanma mücadelesi. Yargıtay’dan 3, Danıştay’dan 2 ve adli-idari yargıdan 10 üye gelecek. Hükümet kanadı Yargıtay ve Danıştay’daki seçimlerden en az birer üye kazanacağı inancındaydı. Ancak Yargıtay seçiminde yaşanan fiyasko sonrasında umudu zayıfladı. 

Bu yüzden iş adli ve idari yargıdan seçilecek 10 üyeye kaldı. Hükümet, buradan en az 5 üye kazanıp kurulda 12 olan salt çoğunluğa ulaşmak istiyor. Bu 10 üyenin belirlenmesi için üç grup kıyasıya bir yarış halinde.

Asıl üyelerin özgeçmişleri

Yakup Ata, 1960 yılında Kırşehir'in Kaman ilçesinde doğdu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olduktan sonra Ankara ve Artvin Hakim adayı olarak mesleğe başlayan Ata, sırasıyla Develi, Artvin, Düziçi hakimliği ve Yargıtay Tetkik Hakimliği görevlerinde bulundu. 18 Ocak 2010'da Yargıtay üyeliğine seçilen Ata, 18. Hukuk Dairesi üyesi olarak görev yapıyor. Ata, evli ve
bir çocuk babası.

Kerim Tosun
, 1966'da Fethiye'de doğdu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olan Tosun, Fethiye hakim adayı olarak mesleğe başladı. Tosun, sırasıyla Baskil, Hozat, Datça Cumhuriyet Savcılığı ve Yargıtay Cumhuriyet Savcılığı görevlerinde bulundu. 24 Şubat 2011 tarihinde Yargıtay Üyeliğine seçilen Kerim Tosun, halen Yargıtay 7. Ceza Dairesi Üyesi olarak görevini sürdürüyor. Adalet Akademisi Genel Kurul üyesi olan ve Niğde Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Yönetimi Dalında yüksek lisans yapan Tosun, evli ve üç çocuk babası.

Mustafa Kemal Özçelik, 1968'de İkizdere'de doğdu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 1989 yılında mezun olan Özçelik, Trabzon hakim adayı olarak mesleğe başladı. Özçelik, sırasıyla Hanak, Çemişgezek, Ladik Hakimliği Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü Tetkik Hakimi, Personel Genel Müdürlüğü Daire Başkanı, Personel Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı ve Personel Genel Müdürü görevlerinde bulundu. 
19 Ekim 2012 tarihinde Yargıtay Üyeliğine seçilen Mustafa Kemal Özçelik, 18. Hukuk Dairesi Üyesi olarak görevini sürdürüyor. Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü'nde Adalet Yönetimi alanında yüksek lisans yapan Özçelik, evli ve üç çocuk babası.



Haber Habere
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

MANSUR YAVAŞ'tan SERT TEPKİ
Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Çalışma ve...

Haberi Oku