Gündem:
YURTTAN 17 ARALIK YANSIMALARI
YURTTAN 17 ARALIK YANSIMALARI

Ankara


Cumhuriyet Halk Partisi Genel Sekreteri Gürsel Tekin, CHP Genel Başkan Yardımcıları Veli Ağbaba, Selin Sayek Böke, Enis Berberoğlu, Milletvekilleri, Ankara İl Örgütü ve Gençlik Kolları Üyeleri hükümetin baskısıyla asılamayan '17/25 Aralık Yolsuzluk Haftası' bilboardlarını üzerlerine giyinerek Kızılay Meydanı'na çıktı.

Zonguldak

Zonguldak'ta Demokrasi Platformu üyeleri, 17 Aralık operasyonunun yıl dönümünde yürüyüş düzenleyerek, 'yolsuzluk ve hırsızlığa son' pankartları taşıdı.

Zonguldak Demokrasi Platformu'nun düzenlediği yürüyüş için yaklaşık 100 kişilik grup Madenci Anıtı'nda toplandı. CHP'liler ile bazı sendikaların temsilcilerinin de yer aldığı grup, 'Yalana, talana, yolsuzluğa, hırsızlığa son' yazılı pankart, çeşitli dövizler ve sloganlarla Gazipaşa Caddesi'ni takiben Valilik önüne kadar yürüdü. Burada konuşan platform sözcüsü Erdoğan Kaymakçı, 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun yıldönümünde olduklarını hatırlatarak, şöyle dedi:

"Üzerinden 1 yıl değil 10 yıl geçse de 17-25 Aralık ve devamı kapanmayacaktır. Halkımızın vicdanında açık kalacaktır. Gelecekte demokrasi ve hukuk yeniden işlemeye başladığında ki bunu sağlamak için her zamankinden daha fazla mücadele etmeliyiz, bütün bu yaşananların hesabının sorulacağına inanıyoruz."

CHP Gençlik Kolları Başkanı Ahmet Ateş de açıklama yaptıktan sonra kalabalık dağıldı.

Antalya

Antalya'da 17 Aralık 'rüşvet ve yolsuzluk operasyonu'nun yıl dönümünde yapılan protesto eylemlerinde Halkevleri üyesi bir grup tarihi Kalekapısı'na ayakkabı kutuları bıraktı. Ayakkabı kutularının birinin içinden ekmek çıktı.

Antalya'da 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonunu yıl dönümünde hükümete yönelik protestolarını adresi tarihi Kalekapısı'ndaki Attalos Meydanı oldu. Meydanda ilk olarak Antalya Halkevi üyesi yaklaşık 50 kişi biraya geldi. Meydana boş ayakkabı kutuları bırakan eylemciler, tepkilerini ise büyük boyutlarda hazırladıkları ayakkabı kutusuna yazdı. Dev kutuya 'Şaka maka da iyi çaldık' yazısı yazıldı. 

17 Aralık soruşturmasında adı geçen eski bakanlar Mumammer Güler, Zafer Çağlayan, Erdoğan Bayraktar ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yan yana fotoğrafları 'Hortumgiller' yazılı dövizde biraraya getirildi. Halkevlerinin eyleminde yapılan açıklamada, "17 Aralık'ın yıldönümünde hırsızlık dosyasının üstünü kapatmak için başlatılan cemaat operasyonları ve dün verilen İstanbul Başsavcılığı kararıyla 17 Aralık hırsızlık operasyonu tamamen kapatıldı. 17 Aralık AKP tarafından sıfırlanmış oldu" ifadelerine yer verildi. 

Grup adına açıklamayı yapan Halkevleri Akdeniz Temsilcisi Kutay Meriç, "Hırsızlığın yoksulluğun olağan kabul edildiği, 'çalıyorlar ama iş yapıyorlar' düşüncesinin geçerli olduğu bir ülke haline gelmesine asla müsaade etmeyeceğiz" dedi. 

Attalos Meydanı'ndaki ilk eylem Halkevleri üyelerinin ayakkabı kutusundan bir adet ekmek çıktı. Gruptakiler, bunun, Gezi Parkı protestoları sırasında polisin attığı biber gazı kapsülünün başına isabet etmesi üzerine 269 gün boyunca komada kaldıktan sonra hayatını kaybeden Berkin Elvan'ın alamadığı ekmek olduğunu söyledi.

Antalya'da günün ikinci protestosu taşıt trafiğine kapalı Kazım Özalp Caddesi'nde başladı. Burada toplanan Birleşik Haziran Hareketi üyeleri, Attalos Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Siyah maske takan eylemciler ıslıklarla ve çaldıkları düdüklerle hükümeti protesto etti. Grup adına meydanda yapılan açıklamada, "Uçaklar, gemiler alan bin odalı saraylar yapıp 'Benim değil milletimin' diyenleri, kıyafeti kirlenmesin diye göçük altından kurtulan işçiye sarılmayan, 'Bu işin fıtratında ölmek var' diyenleri unutmayacağız, unutturmayacağız" ifadelerine yer verildi.

Antalya'da polis her iki eylemi de uzaktan takip etmeyi tercih ederken, meydana yakın noktalarda TOMA ve çevik kuvvet polisi konuşlandırıldı.

Amasya

Amasya'da, CHP'liler 17 Aralık'taki 'yolsuzluk ve rüşvet' operasyonun yıl dönümünü nedeniyle eylem yaptı. İl Başkanı Hüseyin Duran, "Türkiye tarihinin en büyük yolsuzluk operasyonunun ört bas edilmesini protesto amacı ile sokaktayız. Operasyonun üzerinden bir yıl geçti ama hiçbir yaptırım uygulanmadı" dedi.

CHP İl Başkanlığı tarafından parti binası önünde eylem düzenlendi. İl Başkanı Hüseyin Duran ve partililerin katıldığı eylemde adı yolsuzluklarına karıştığı iddia edilen 4 eski bakan ile ilgili açıklama yapıldı. İl Başkanı Hüseyin Duran, operasyonun üzerinden geçen bir yıllık süre içerisinde hiçbir yaptırımın yapılmadığını söyleyerek, "Bugün Türkiye tarihinin en büyük yolsuzluk operasyonunun ve ört pas edilmesini protesto amacı ile Cumhuriyet Halk Partililer olarak vatandaşlarımızın huzurundayız. Bugün bu memleketin parasını yiyenleri, tüyü bitmemiş yetimin hakkını yiyenleri protesto etmek için buradayız. Tüm vatandaşlarımıza şunu haykırmak istiyoruz. Tüm Türkiye Cumhuriyeti'ne şunu haykırmak istiyoruz. Bizler olduğu sürece Türkiye Cumhuriyeti'nde bu yolsuzluğu unutturmayacağız, peşini bırakmayacağız. Çünkü bizler bu vatanın gerçek sahipleriyiz, biz bu vatan için kanımızı, canımızı veren toplumlarız. Bizler Türkiye Cumhuriyetinde yaşanan son gelişmelerden gayri ciddi rahatsızız, şunu bilmelidirler ki yargıyı baskı altına alarak soruşturmalara izin vermeyenler, yargıya hükmederek bugün soruşturmaları kapatanlar hem ilahi adalet önünde hem de mutlaka bu halkın önünde hesap vereceklerdir" dedi.

14 Aralık operasyonuna da değinen İl Başkanı Duran, "Bunu iktidarın öç alma operasyonu olarak nitelendiriyorum. Bu kararlar suçlu varsa mutlaka hesabını vermelidir. Bu paralel olabilir, şu olabilir, bu olabilir. Ama Türkiye Cumhuriyeti'nde hiçbir suçlunun ört pas edilerek kapatılmasını istemiyoruz. Biz bir gazetenin de sabahın köründe baskın yapılarak, baskı yapılarak hiçbir gazetecinin gözaltına alınmasını da istemiyoruz" diye konuştu.

Partililer, '17- 25 Aralık Haftası Yolsuzluk ve Rüşvetle Mücadele Haftası' olsun yazılı tişörtler giydi.

İzmir

İzmir'in Bayraklı İlçesi'ndeki adliye binası önünde toplanan bir grup, geçen yıl 17 Aralık'ta düzenlenen operasyonun yıldönümü olduğunu hatırlatıp, geçen 14 Aralık'ta İstanbul merkezli 13 ilde düzenlenen operasyona tepki gösterdi.

Adliye binası önünde saat 11.00'de toplanmaya başlayan grup, İstiklal Marşı okuduktan sonra "Özgür Basın susturulamaz", "Hepimiz Ekremiz", "Millet burada adalet nerede" diye slogan attı. Geçen yıl 17 Aralık'ta düzenlenen, bazı bakanların çocuklarının da gözaltına alındığı daha sonra hakkında takipsiz kararı verilen operasyonun yıldönümü olduğunu hatırlatan grup, lokma döktürdü. Geçen pazar günü İstanbul merkezli 13 ilde düzenlenen ve bazı gazetecilerle, polis müdürlerinin de aralarında bulunduğu kişilerin gözaltına alınmasına tepki gösterildi. Grup adliye önünde dua etti, gözaltındakilerin bir an önce serbest bırakılmasını istedi.


Cumhuriyet Gazetesi
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

BURSALI, ERDOĞAN'dan ÖZÜR DİLEDİ
Monoca’da lüks yat kulübünde ıstakoz yiyip sosyal medyadan paylaşan ve AKP’de hedef tahtasına konan...

Haberi Oku