Gündem:
ZARRAB SİVİL KIYAFETLERLE MAHKEME SALONUNDA

ZARRAB SİVİL KIYAFETLERLE MAHKEME SALONUNDA

New York'ta yargılandığı davada tanık konumuna geçen Reza Zarrab ile sanık olarak yargılanan eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın davasına devam edildi.

Duruşmaya dün mahkum üniforması ile gelen Zarrab, bugün siyah ceket, beyaz gömlek ve haki pantolonla giydi.

Savcılığın sorusu üzerine Zarrab, avukatlarının bu konuda başvuru yaptığını, mahkeme yargıcı Richard Berman'ın da sivil kıyafetler giymesine izin verdiğini söyledi.

Halen FBI gözetiminde tutuklu olduğunu söyleyen Zarrab, "Neden FBI gözetimindesiniz" sorusuna "Aldığım tehditlerden dolayı, güvenlik amaçlı" yanıtını verdi.

"Ses kayıtları, yazışmalar gerçek"

Zarrab savcılığın belge olarak sunduğu telefon ses kayıtları ve e-postaların gerçek olup olmadığı, kendi konuşmaları ve yazışmaları olup olmadığı sorularına "Evet, içerikleri doğru, konuşmalar ve yazışmalar benim" karşılığını verdi.

Zarrab, Halkbank'ın İran ile petrol, gaz ve altın ticaretine aracılık ettiğini, Ziraat Bankası ve Vakıfbank'ın da bu aracılık işine girmek istediklerini anlattı. Zarrab, "O dönem Ziraat ve Vakıfbank da İran işlerine aracılık etmek istiyordu. Zafer Çağlayan ile görüştüm. Beni bu bankalara da yönlendirecekti ve bu bankalarla da çalışacaktık. Çağlayan daha sonra İran ile ticaret için bu bankalara onay verildiğini söyledi" dedi.

"Emniyet şeridini kullanmak için izin istedim"

Eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın, Halkbank eski Genel Müdürü Süleyman Aslan'ın ve tutuklu olarak yargılanan eski Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla'nın İranlı petrol yetkilileri ile yapılan toplantılara katıldıklarını anlatan Zarrab, bir soru üzerine "Swissotel'den Halkbank Genel Müdürlüğü binasına gitmemiz gerekti toplantı için. Ama trafik çok yoğundu. O dönem, İstanbul Trafik Şube Müdürünü olan Murat Şengün'ü aradım, emniyet şeridini kullanmak için izin istedim" dedi.

"Süleyman Aslan'a rüşvert vermeye başladım"

Süleyman Aslan ile bir görüşmesinde, Aslan'ın kendisine çok risk aldığını, endişeleri olduğunu, geleceğini garanti almak istediğini söylediğini aktardı ve "Zafer Çağlayan talimat veriyor ama tüm yükü ben alıyorum dedi. Aslan, yaptıkları işlemlerin Amerikalıların gözlerine battığını, sürekli uyarılar aldıklarını anlattı. Geleceğine ilişkin çekinceleri olduğunu söylüyordu. Kendisi bu işten pay, para istiyordu" dedi. Aslan'a "Bakıp döneceğim" karşılığı verdiğini anlatan Zarrab, Zafer Çağlayan'dan onay aldıktan sonra Süleyman Aslan'a da rüşvet vermeye başladığını anlattı.

"Hakan Atilla'ya rüşvet vermedim"

Zarrab, tutuklu olarak yargılanan Hakan Atilla'ya kesinlikle rüşvet vermediğini, kendisinin de öyle bir talebi olmadığını da söyledi

Zarrab'a, Onur Kaya isminde bir kişi ile yaptığı telefon görüşmesinin ayrıntıları soruldu. Halkbank ve İran'dan gelen yetkililerin katıldığı bir toplantının ayrıntıları soruldu. Zarrab da, toplantıya Süleyman Aslan ve Mehmet Hakan Atilla'nın katıldığını söyledi.

Zarrab, 2012 yılında İran fonlarını Hindistan'dan çıkarmak için Hint bir şirketin temsilcileriyle görüştüğünü de açıkladı.

Bu işlemde, İran fonlarının kaynağının gizlenmesi planında Türkiye'deki Arap Türk Bankası'nın rolü olduğunu anlattı.

Reza Zarrab, altın ticaretini aşamaları ve ayrıntılarıyla şema çizerek anlatmıştı.

Zarrab dünkü duruşmada "cezaevinden çıkmak için en hızlı yol işbirliği yapmaktı" demiş ve iki eski bakan için de önemli iddialarda bulunmuştu.



CNN Türk
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

YSK'dan 'İFTAR' KARARI
Bahçe İlçe Seçim Kurulunun "iftar saatinde kısa bir mola verilip verilmeyeceğini" sorduğu YSK,...

Haberi Oku