HALININ ALTINA SÜRÜLEN İNSAN HAKLARI!..

Geçtiğimiz gün TBMM’de bir ilk yaşandı... 

MHP Grup Başkanvekili Erhan usta, “fındık üreticilerinin sorunlarının araştırılarak bunların çözümüne yönelik alınabilecek tedbirlerin belirlenmesi amacıyla” Meclis Araştırma Önergesi verdi... Hem doğru hem dibine kadar haklı bir önergeydi!..

Yıllardır çile çeken, sürekli yoksullaşan, dev bir şirketin ve aracıların elinde adeta oyuncak haline gelen dünyanın en büyük fındık üreticisinin, bırakın üretmeyi, neredeyse yaşamını sürdürecek hali kalmamıştı!..

Bu önergeye CHP, MHP, HDP ve İYİ Parti ortak oy kullanınca, Meclis’te bir ilk  gerçekleşmiş, AKP yalnız kalmış oldu... Peki sonuç ne oldu dersiniz?

-Önerge AKP’nin oylarıyla reddedildi!..

Öğrenince “nasıl olur?”diye tepki verdim; 4 partinin oyları AKP’yi açık ara geride bırakıyordu!.. Detaylar ortaya çıkınca ise “yuh artık”diye tepki verdiğimi itiraf ediyorum!.. Öneri iki kez oylanmış, ilkinde oyların sayımında tartışma çıktığı için bir kz daha oylama yapılmış ve şu sonuç çıkmıştı:

-135 kabul, 155 ret!..

Meclis’teki milletvekili sayısı son seçimden itibaren 600’e yükseldi... Peki önergeye verilen kabul ve ret toplamı ne kadar? 135+155= 290!.. Yani bu oylamaya tam 310 milletvekili katılmamış!.. Öyle olunca da bu denli önemli bir önerge iktidar tarafından reddedilmiş, İşte bu kadar!.. Zaten elinde kala kala neredeyse bir tek önerge vermek kalan muhalefet, üstelik bir araya gelmeyi başarmasına karşın  hem de kazanabileceği bir oylamayı kaybetmiş... Bir kez daha tüm gücümle haykırıyorum:

-Yuh olsun!..

İktidarın umurunda mı işçi üretici?!.

Muhalefete saygılarımı sunduktan sonra, gelelim iktidar cenahına...

Ben şu 16 küsur yıldır, AKP iktidarının muhalefet kanadından gelen, son derece yaşamsal bir tane önergesinin bile genel kuruldan geçtiğini hatırlamıyorum!.. Hangi konu olursa reddediliyor; kadına şiddet ret, çocuklara  cinsel saldırı ret, yolsuzluk ret, savurganlık ret, hayati çevre sorunları ret... Aklınıza ne gelirse iktidar parmaklarıyla çöpe gidiyor!.. Üstelik, ezici çoğunluğu genel kurula bile ulaşamadan komisyonlarda iktidar partisinin oylarıyla hal ediliyor. AKP’nin dara düştüğü hallerde ise sahneye MHP çıkıyor!..

Geçenlerde TBMM İnsan Hakları Komisyonu’nda HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun, “İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği” ile “Kanun Hükmünde Kararnameler sonucu Yaşanan Hak İhlallerinin Araştırılması” konusunda iki ayrı alt komisyon kurulması önergeleri yine AKP oylarıyla reddedildi, iyi mi!..

Gergerlioğlu, Aydın Kuşadası’nda inşaatta sıva yaparken akıma kapılarak yaşamını yitiren 24 yaşındaki işçi Yılmaz Zerener’i örnek göstermişti. AKP’li komisyon başkanı Hakan Çavuşoğlu, önergenin bu bölümünü okuyup aynen şöyle dedi:

-İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’nu buraya düşürürseniz olmaz yani!..

Şaka yapmıyorum, aynen böyle dedi! Yanıtını da önerge sahibi vekilden aldı doğal olarak:

-Siz bir işçinin ölümünü basit bir şey olarak mı görüyorsunuz?..

Bir diğer AKP’li komisyon üyesi İbrahim Yurdunuseven, arkadaşına destek çıkacak ya, vicdan kanatan şu çıkışı yaptı:

-Nüfusa yazı yazalım o zaman, her ölüm gelsin o zaman!..

Ehh, Soma faciasının Meclis’te tartışılmasını dahi engelleyen, Zonguldak’ta ölen maden işçileri için “güzel öldüler” diyen kafadan başkaca bir şey de beklenmezdi tabii!..

Neyse, sonuçta “iş cinayetlerinde” açık ara birinci olan Türkiye’nin Meclis komisyonunda her iki önerge de reddedildi...

-Siz, “halının altına süpürüldü” olarak okuyun!..

Fotoğrafların efendisi de gitti...

O Türkiye’nin hafızasıydı...

Fotoğraflarla Türkiye’nin tarihini arşivlemiş bir büyük sanatçı, bir o kadar da güzel bir insandı... Tatlı bir huysuz adamdı aslında... Bakın şu sözlerine:

-Yaşlandıkça küfretme özelliğim ön plana çıkıyor. Ferahlatıyor beni. Giderayak herkese küfredeyim diyorum!..

Yaşamın insanlara verilmiş boş bir film olduğunu söyler, “her karesini mükemmel biçimde doldurun”derdi... 

Yaptıklarını buraya sıralamak olanaksız; Eğer yolunuz düşerse Bomonti Ada’daki Leica Galeri’ye uğrayın, Ara Güler Müzesi’ni gezin; nasıl bir değeri kaybettiğimizi anlarsınız... bence ardından en güzel sözleri İlber Ortaylı söylemiş:

-O olmasaydı yaşadıklarımızı unutacaktık!..

Ruhu şad olsun... 

https://twitter.com/umit_zileli

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87