HAŞMETLİ DOLAR

Douglas Adams şöyle diyordu: “Bu gezegenin bir sorunu var-daha doğrusu vardı; o da şuydu: Üzerinde yaşayan çoğu insan zamanının büyük bölümünü mutsuz geçiriyordu. Bu soruna bir çözüm önerilmişti ama bunların da çoğu küçük yeşil kâğıt parçalarının hareketiyle ilgiliydi. Bu da garipti; çünkü sonuçta mutsuz olanlar küçük kâğıt parçaları değildi.”

Para günümüzde çoğu sorunun çözümü olmaktan çıkmış ve nedeni haline gelmiştir.

Kapitalizm de haşmetli doları yarattı. ABD doları ilk kez 1862’de basıldı. Pamuk fiber kâğıttan yapılan bu para dünyanın her yerinde geçerli. Arkasına ABD’nin ekonomik ve askeri gücünü alan dolar temel dünya rezerv birimidir. Gelecekte bu durum acaba devam eder mi, sorusuna kimse net cevap verememektedir. Çünkü dünya 50 yıl sonra bambaşka durumda olacak. Dolar yerine kırmızı dolar mı gelecek, dijital paralar mı öne çıkacak belli değil. Ama doların haşmetinin sona ereceğini söylemek herhalde fazla hayalcilik olmaz.

1 DOLARA BAKIN

Bir doların arka yüzünde Amerika’nın mührü bulunur. Altında Romen rakamı ile 1776 bağımsızlık yılı yazar. Latince “O Tanrı bizim çabalarımızı destekliyor” ve “çağların yeni dönemi” yazılıdır. Yarım pramit solda, diğer tarafta “çoktan tek” yazan bir şerit tutan bir kel kartal bulunur. Ortada da In God We Trust (Tanrıya Güveniriz) yazmaktadır.

İşte bu dolar bizim gibi henüz gelişmesini tamamlayamamış ülkelerin başına belâ ve toplumumuzu esir almış durumda. Dolarla yatıyor dolarla kalkıyoruz.

Bir de Amerikan emperyalizminin sembolü. FETÖ’nün iletişim ve meydan okuma aracı.

PARA PARA

Karl Marx (1818-1883) şöyle diyordu: “Tarihin seyrini belirlemede en büyük pay paraya aittir.” Marx çok doğru söylemiş. Günümüz dünyasında en önemli şey para olmuş durumda. Paranın sesi, paranın rengi, paranın dili; hepsi bizim hayatımıza yön veriyor.

Dolar ise en değerli varlığımız. Hayatımızda en sık sorduğumuz soru:“Dolar kaç lira olur?” Cevap ise fala bakmakla aynı. Dolar falcılığına bu ülkeyi mahkûm edenler üretim ekonomisi yerine tüketen ekonomiyi oluşturanlar ve bu ülkenin ekonomisini dış borca boğarak dolara bağlayanlardır.

Sahi sizce dolar 2018’de kaç lira olur? Birileri 5.6-6 TL diyor. Sizce?...

https://twitter.com/MPamukoglu
https://www.facebook.com/mustafa.pamukoglu.90

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87