HERŞEYİ DEVLETTEN BEKLEMEK OLMAZ!

Sevin-sevmeyin, sempatik ya da antipatik bulun, kendisini şahsen tanımasam da ben Ali AĞAOĞLU’nu şahsına münhasır bir insan olarak tanımlıyorum. Kendi projelerinin reklamında oynayacak kadar kendini özgür hisseden ve kuralsız davranan bir profili başka türlü izah edemiyorum.  Ağaoğlu’nun,  devletin konut alacaklara edeceği yardımı biraz ti’ye alan, konuşmasının son anlarında, kırmızı hattan, muhtemelen bir büyükten gelen çağrıyı önemsemeyen bir havayla çektirdiği son reklam filminde, başkaldırışı, alayı ve umursamazlığı kokluyorum. 

Neyse, biz konumuza dönelim ve devletin, ilk defa konut alacaklara yönelik yapmayı düşündüğü desteği biraz irdeleyelim. Henüz yasalaşmayan ve içeriğini tam olarak bilemediğimiz konut yardımı, ana hatlarıyla şöyle; Hayatınızda hiç konut almamışsanız ve bu yola baş koymuşsanız öncelikle bir bankada hesap açtıracak ve bu hesapta birikim yapmaya başlayacaksınız. Üç yıldan başlayan ve beş yıla uzayan bu süreçte, eğer üçüncü yılın sonunda birikiminizi bir konutun alımında kullanmak üzere çekerseniz devletin %10, dördüncü yılın sonunda  %12,  beşinci yılın sonunda ise %15 oranında desteğini yanınızda bulacaksanız. Alacağınız konutun bedelinin %15’i mi? Tabii ki hayır, yaptığınız birikimin % 15 i.  

Peki, biraz gerçekçi olalım. Ülkemizde, hayatında hiç ev alamamış hane halkı kim? Öncelikle dar gelirli vatandaşlarımız ve işe yeni başlayan veya iş arayan genç nüfus. Peki, bugün asgari ücret veya biraz üzeri gelirle hayatta kalmaya çalışan dar gelirliden veya iş hayatına benzer şartlarla atılan genç nüfustan nasıl bir birikim bekliyorsunuz? Biraz daha iyimser olalım, asgari ücretin iki katını alan bir vatandaşımızın, hiç yemeden, içmeden, tek kuruşuna dokunmadan tüm gelirini birikime aktardığını varsaysak, üç yılda veya beş yılda ne kadar bir birikimi olur? Kaldı ki böyle bir birikim yapmak mümkün müdür? Hadi, böyle bir kahramanın var olduğunu düşünelim, bu birikimin %10 u veya %15 i ne kadar bir miktar tutacak? Biraz mantık çerçevesinde düşünürsek gerçekleşmesi zor bir birikime, devletin yapacağı yardım, o eve ancak bir nevresim takımı veya 36 parça yemek takımı almaya yetecektir. 

Hele ki, bu haberi, gayrimenkul piyasasına katacak bir ivme olarak gösteren, konut stoğunu eritecek formüllerden olarak gören yorumlara ise gülüp geçiyorum. 

En iyisi biz her şeyi değil, hiçbir şeyi devletten beklemeyelim. Tırnağımız varsa başımızı kaşıyalım. 

Sağlıcakla kalın...


https://twitter.com/ErolCanbay2
https://www.facebook.com/erol.canbay.9 
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87