KALKIŞMAYI BASTIRMAYA KALKIŞMAK…

696 Sayılı KHK.nin 121/2 maddesiyle getirilen “...RESMİ BİR SIFAT TAŞIYIP TAŞIMADIKLARINA VEYA RESMİ BİR GÖREVİ YERİNE GETİRİP GETİRMEDİKLERİNE BAKILMAKSIZIN 15/7/2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe teşebbüsü ve terör eylemleri ile bunların devamı niteliğindeki eylemlerin bastırılması kapsamında HAREKET EDEN KİŞİLERİN bu fiilleri nedeniyle HUKUKİ, İDARİ, MALİ VE CEZAİ SORUMLULUĞU DOĞMAZ ..” hükmü büyük tepki almıştır.

Bu madde geniş bir yorum ve değerlendirmeye açık olup ortaya çok tehlikeli sonuçlar çıkarabilecek şekilde düzenlenmiştir. Bu yazılıma göre ilk akla gelen ve açıklanması gereken husus “..DARBE TEŞEBBÜSÜ VEYA TERÖR EYLEMLERİNİN BASTIRILMASI KAPSAMINDA HAREKET ETMENİN…” ne anlama geldiğidir. Nazi Almanya’sının (SS)’leri gibi özel milis güçlerinin kurulması söz konusu olmadığına göre KİMLERİN, HANGİ HAKLA VE NASIL VE DE KİMİN TALİMATIYLA BÖYLE BİR HAREKETİN BASTIRILMASINA KATILMALARI HALİNDE CEZAİ SORUMLULUKLARI DOĞMAZ? Asıl sorun da budur. Geçen yılın kanlı 15 Temmuz kalkışması “BASTIRICILARININ” 20 yaşındaki genç ve aldıkları emri uygulamaktan öte bir şey yapmayan erleri işkence yaparak vahşice öldürdükleri göz önüne alınırsa böyle bir davranışın hukuken “…EYLEMİN BASTIRILMASI KAPSAMINDA HAREKET ETMEK ŞEKLİNDE TANIMLANMASI…..” mümkün olabilir mi? Hiç bir hukuk sisteminde yetkili olmayanlara hem de bu kadar ciddi suç oluşturabilecek bir güç verilmesi veya eylemlerinde sorumsuzluklarının daha baştan kabul edilmesi gibi bir uygulamaya kesinlikle rastlayamazsınız. Bu bağlamda belirtelim ki; bir toplum; halktan alınan yetki ile halk adına yönetiliyorsa Cumhuriyet (RESPUPLİCA), halkın egemenliği, katılımı, gözetimi ve denetimi ile yönetiliyorsa Demokrasi (HALK YÖNETİMİ) adını alır. HANGİ İSMİ ALIRSA ALSIN DEVLETLERİN DÜZENLERİ her zaman kamu çıkarının bireye olan üstünlüğüne ve bu çıkar adına CEZA VERME YETKİSİNE dayanır. Yurttaşlar sadece güvence altında yaşamak veya inandıkları bir amaca varmak için değil de cezadan korktukları için toplumun gereksinimlerine pek uygun düşmese bile YASAMA ORGANINCA KONULMUŞ KURALLARA UYARLAR.

Demokrasilerde devlet “CEZA VERME YETKİSİNİ..” sadece YARGI ERK’İ ARACILIĞIYLA ve MAHKEMELER ELİYLE kendi kullanır ve de ASLA AMA ASLA MAHKEMELER DIŞINDA HİÇBİR KİŞİ VE KURUMA DEVREDEMEZ.

Peki yukarıda sözünü ettiğimiz KHK.nın 121. maddesindeki “…Darbe teşebbüsü ve terör eylemleri ile BUNLARIN DEVAMI NİTELİĞİNDEKİ EYLEMLERİN bastırılması..” cümlesinde yer alan “..BUNLARIN DEVAMI..” tanımı ne anlama gelmektedir? Bu anlatım neyi tanımlar veya bu davranışlar nasıl, nereye ve ne zamana kadar devam eder? Yetkisiz bireyler kalkışmadan şu kadar sonra veya bir olayı kalkışma gibi değerlendirerek maddede sözü edilen eylemlerde bulunurlarsa onlara ne yapılabilecektir? Böyle saçma bir düzenleme olabilir mi? Gerçi iktidar partisi genel başkan yardımcısı bu hükmün “…SADECE 15 TEMMUZ İLE SINIRLI OLDUĞUNU..” söylüyorsa da bu beyanı hukuki değeri olmayan ve sadece kendisini bağlayan soyut bir yorum olmaktan öte bir değer taşımaz. Aslolan bu metnin “..TOPLUMCA VE DE YASA UYGULAYICILARINCA NASIL ANLAŞILIP DEĞERLENDİRİLDİĞİDİR.” Yok yoksa ”….HÜKÜMLERİN BANA GÖRE PARANTEZİ İLE YORUMLANMALARININ…” hiçbir Kıymet-i harbiyesi yoktur ve de olamaz.

Kanun yapma tekniği özel bir yetenek istediği için çıkarılacak Yasa, KHK ve benzerlerinin metinleri “………GEREKÇELİ, AÇIK, ANLAŞILABİLİR BİR DİLLE VE KISA, GENİŞ YORUMA KAPALI, UNSUR VE TANIMLARI İLE YAPTIRIMLARININ OKUYANINCA KOLAYLIKLA ANLAŞILABİLECEK ŞEKİLDE NET VE DİLBİLGİSİ KURALLARINA UYGUN…..” olarak yazılmalıdır.

Kanun ve sair mevzuat hükümleri gerek duyulması halinde ve her zaman kaldırılabilir, değiştirilebilir veya yeniden düzenlenebilir olduklarından ve de ülkemizdeki bugünkü siyasi ortamının getirdiği kolaylıklar da dikkate alınmak suretiyle 696 Sayılı KHK.nın bu; hukuka son derece aykırı ve bir o kadar da riskli hükmü derhal amacına uygun hale getirilmeli ama daha da önemlisi iktidar yetkilileri artık hukuğu sadece siyasi amaçlar için ve o amaçlı ortamlarda değil de gerçek anlamında algılayıp uygulayabilen hukukçularla çalışması gerektiğini kafasına sokmalıdır.

https://www.facebook.com/onder.ozturel

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87