KOLPADAN SANATÇI OLUNMAZ..!

Şafak Sezer katıldığı bir televizyon programında, Gezi olayları hakkındaki ucube düşüncelerini dile getirmiş.. Sezer’e göre; politikacılarla, sanatçılar aynıdır, sadece meslek icabı verdikleri vaatler farklıdır. Biri hizmet yapar, alır çiçeğini kalabalıklara hitap eder.. Diğeri de mizah yapar, yine kalabalıklara hitap eder, fotoğraf çektirir. Tek fark onlar komediyi bizden ciddi oynarlar. (Gezi olaylarını kastederek) Benim o oluşumda bir şeyler hoşuma gitmedi.! Onu düzeltmeye çalıştım ve yerin dibine girdim… Ama önemli değil, yerin dibinden de çıkarız fark etmez...!

Hatırlanacağı gibi Sezer katıldığı bir başka televizyon programında, Gezi eylemleri sırasında "Hükümet İstifa" sloganı attınız mı sorusu üzerine o çipil gözlerini pörtletip, diğer bir yandan da sessizliğe bürünüp "Yoo" deyip inkar yoluna gitmişti. Daha sonrasında ortaya çıkan görüntülerde bir küheylan gibi omuzlarda elinde megafon Hükümet istifa görüntüleri yayınlanmış, inkar ettiği sözler hepimizin malumu olmuştu… Sonrasında ise AKP İl Başkanlığının iftarında dönemin Başbakanının önünde diz çökerek yaptığı eylemin arkasında duramadığını kanıtlamış, Twitter'da yazdığı mesaj ise "Bir insanı sevmek döneklikse, ben Başbakanı seviyorum.. Ne AK Partiden anlarım, ne siyasetten.. Kişileri sevmek emek ister" şeklinde olmuştu.

Evet.. Kimin, kimi seveceğine.. Kimin, kime oy vereceğine elbette ki bizler karar veremeyiz. Bu, kişilerin iradeleri, hayata bakış ve algılayışları ile ilgili bir durumdur. Ama ne var ki, sanatçı toplum önünde olan, topluma örnek, toplumsal olaylarda hassasiyetleri olup toplumun yanında yer alan kişilerdir. Sanatçılar eğilip, bükülmez.. Diz çökmez..!

Çağdaş toplumlarda sanat ve sanatçı asla göz ardı edilemez. Sanat ve sanatçı toplumun mihenk taşıdır. İleri toplumlarda sanat ve sanatçı ekmek, su kadar hayati değerdedir. Sanat toplumlara ışık yakmak, toplumları aydınlatmak için vardır. Sanata ve sanatçıya sansür kabul edilemez. Sanat bir başkaldırıştır.

İster bir ressamın tuvaline yansır, ister şairin dizelerine yada bir yazarın satır aralarında ışık tutar meşale olup aydınlatıverir bir anda okurunu.. Ya da bir tiyatro sahnesinde ezber bozar… Ya da bir ‘Gezi’ oluverir direnir sinema perdesinde..!

Ama gelin görün ki, güzel yurdumuz bilim ve sanatın ışığından hızla uzaklaştırılmak istenmekte. Ve bunların tümü de normalleşme adı altında düzmece ve kandırmacadan ibaret kalmakta. Kimi omurgasız, sanatçı kisvesine bürünmüş bir azınlık ötekileştiren, baskıcı otokrasiye dönüşen sistemde var olmak adına suda balık misali kaypak olmayı seçti. Oysa sanatçı özgür olmalıdır. Sanatın ve sanatçının olmazsa olmaz kutsalı özgür olmaktır…! Özgür olmayan sanata ve topluma hiçbir şey veremez. Sanata ve sanatçıya yapılan her tür müdahale izleyici üzerinde de refleks olarak ters teper. Var olan sistemin içinde efendi, köle oyununu oynayabilir ancak..!

İleri demokrasiden sıkça bahsedilen bu süreçte, bir takım sanatçı kesimi sistemin içinde ileri demokrasi tramvayına binip Türkiye’nin yeni yönetim anlayışıyla birlikte hareket eder oldu… İhtiyaçları var mıydı bilinmez..! Her biri toplum nazarında sevilen, itibar gören isimlerdi.. Oysa ki çoğu eğitimsiz sesi yada fiziğiyle bir yere gelmiş.. Ve yıllar sonra da bir anda Akil insan oluvermişlerdi.. Şafak Sezer’in söylediği üzere sizler zaten yerin dibindesiniz.. Ama olsun önemli değil yerin dibinden de çıkarız fark etmez sözleri sizlere yakışandır…! Ama unutulmamalıdır ki, bu millet değerlerini alaşağı edenleri yukarı çıkarttığı gibi alaşağı etmesini geldikleri yere göndermesini de bilir..

Gezi ve benzeri toplumsal olaylarda halkının yanında olan ve yılmamacasına duran tüm onurlu sanatçılarımız yüreğimizde.. Onlar halkın gerçek sanatçılarıdır, menfaatleri uğruna diz çökertilemeyenlerdir onlar.. Lütfen bizler de milletçe bu ülkenin aydınlık yarınları için sanata ve sanatçılarımıza yapılan baskı ve sansürün karşısında olalım.. Onlar nasıl ki bizlerin yanında oldu, bizler de sanatın ve sanatçının yok edilmek istendiği şu günlerde onlara destek verelim.. Çünkü bu ülkenin aydınları,sanatçıları olmadan tünelin sonunda ki ışığı görmemiz mümkün görünmüyor..

Sağlıcakla kalın...


https://twitter.com/ceydaknay
https://www.facebook.com/ceymin
 
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87