KRİZİN ETKİLERİNİ AZALTACAK ÖNLEMLER

Yaşadığımız ve yaşamaya devam edeceğimiz ekonomik krizin yarattığı olumsuzluklardan ve hasarlardan iş dünyasını ve hane halklarını bir ölçüde de olsa korumak ve rahatlatmak için devletin para-maliye politikası araçları yanında bazı önlemleri de derhal almasının zorunlu olduğunu düşünüyoruz.

Bu önlemleri bir öneriler demeti olarak şöyle sıralayabiliriz:

İŞ DÜNYASINA NEFES

İş dünyası kurların füze gibi yükselmesinden çok ciddi darbeler aldılar. Dövize bağlı borçları arttı. Kurların yükselmesi nedeniyle mal ve hizmetlerin fiyatları da zamlandı. Bankalar pozisyon almak adına kredi kullandırma ve yeni kredi açma taleplerinde çekingen davranmaya başladılar.

Bütün bu olumsuz durumları azaltmak için şu önlem seçeneklerinin yararlı olacağını söyleyebiliriz:

1- Kredi Garanti Fonu(KGF) destekli kredilerin yeniden ve hızlıca verilmesi

2- Bankaların kredi verme konusunda çekingen davranmamalarının sağlanması. Limit tahsislerinde biraz daha cesur davranmaları konusunda gerekli tedbirlerin alınması.

3- Firmaların kur gelirlerinden vergi alınmaması. Bunun için vergi mevzuatında değişiklik yapılarak işletmelerin banka mevduatları, dövize endeksli varlıkları ve ticari alacaklarından doğan kur gelirinden belli bir süre için gelir ve kurumlar vergisi alınmaması.

4- Vergi Yapılandırma hakkının ihlaline sebep olacak cari vergi ödemelerde aksamaların “kriz nedeniyle mücbir sebep “sayılması, vergi borçlarının ihlaline neden kabul edilmemesi. En azından 2018 sonuna kadar olan cari vergi ödemelerinde bunun uygulanması.

5- İş dünyası tehdit edilmemeli. Moral ve güven artırıcı uygulamalar ve söylemler öne çıkmalı. Kamuda sözde değil ciddi anlamda tasarruf yapılması ve kamu idarelerinin bu konuda iş dünyasına örnek olması.

6- KDV iade alacaklarının iadesi hızlandırılmalı. Devreden KDV (erimeyen ve ciddi bir finansman yükü doğuran KDV)iade edilebilir hale getirilmeli.

7- Özellikle AVM’lerde kira bedelleri TL olarak belirlenmeli ve dövizle kira tahsilatına son verilmeli. Kirayı dövizle almayacak mal sahiplerinin dövizli borçlarındaki açık pozisyon dövizli kredilerin de TL’ye dönüştürülmesi yoluyla azaltılmalı.

8- Bu krizden sarsılan işletmelerin işçi çıkartmasının önüne geçmek için çalışanlara ait gelir vergisi ve sigorta primlerinin ödemeleri 31 Aralık 2018 tarihine kadar ertelenmeli.

9- Çiftçi ve küçük esnafın kredilerinde ertelemeye gidilmeli.

10- Çeklerde hapis cezası kaldırılmalıdır. Ayrıca protestolu senet ve karşılıksız çekler nedeniyle sicil affı getirilmelidir.

İNŞAAT SEKTÖRÜNE DESTEK

1- Sallantıda olan inşaat sektörünün batmaması için stoktaki konutlar ve işyerleri için gayrimenkul sertifikalarının çıkartılması ile ilgili mevzuat kolaylaştırılmalı ve gayrimenkuller menkul kıymete dönüştürülerek piyasaya arz edilmeli

2- Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları ve Gayrimenkul Yatırım Fonlarının devreye girmesi sağlanmalı. GYO ve GYF’una gerekli kredi desteği verilmeli

3- Gayrimenkul kira sertifikalarının işler hale gelmesi için teşvik verilmeli

4- İnşaat projelerinde füzyon yapılması için teşvik ve destek verilmeli

5- İnşaat sektöründe biriken ve ciddi bir finansman yükü yaratan KDV’nin iadelerinin hızlıca yapılması sağlanmalı.

6- Yeni inşaat ruhsatlarının verilmesi bir süre ertelenmeli

7- Konut kredi faizlerinin bir bölümünü devlet karşılamalı

GAZETELERE DESTEK

Gazeteler,gazete kâğıdı teminini ile ilgili karşılaştıkları zorluklar ve fiyatların olağan dışı artmasından dolayı kapanma noktasına gelmiş durumdalar. Bu nedenle gazete kâğıdının ithalinde gümrük vergileri ve benzeri yükümlüklerin bir süreliğine sıfırlanması ve azaltılması kağıdın fiyatını düşürecek ve gazeteler için bir rahatlama yaratacaktır.

Gazete kâğıdındaki döviz kurlarına bağlı olarak doğan kur artışlarının bir kısmını devletin sübvanse etmesi halkın haber alma hakkı ve özgürlüğünün devamı için önemli katkı sağlayacaktır.

Öte yandan kamu kurum ve kuruluşlarının verdiği reklam ve ilanlardan her gazetenin ve televizyonunun hakça pay alması da çok önem arz etmektedir. Kamu kurum, kuruluş ve bankaların reklam ve ilanlarının çoğu merkez medyaya gitmektedir.

Tüm gazeteler kamu kurumları, kuruluşlar ve belediyelerce ayrım yapılmaksızın satın alınmalı.

Ayrıca Basın İlan Kurumu da ilan tarifelerinde zam yapmalıdır.

İMAR BARIŞINA TAKSİT

İmar barışına başvuranların Yapı Kayıt Belgesi almak için ödemek zorunda oldukları bedellerinin 31.12.2018 tarihine kadar ödenmesi şartının kaldırılması. Ya taksit sistemi getirilmesi ya da 31.12.2019 tarihine kadar uzatılmalı.

YANİ DİYORUZ Kİ;

Şirketler, işletmeler, esnaf, hane halkı zor durumda. Borçlarını ödeyemiyorlar. Nakit sıkıntısı had safhada. Nefes almalarını ve borç yüklerinin azaltılması şart. Aksi halde bu krizin sonuçlarından ağır hasar görenler sapır sapır dökülecekler...

https://twitter.com/MPamukoglu
https://www.facebook.com/mustafa.pamukoglu.90

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87