Kültür-Sanat:
ALTIN KOZA'DA BÜYÜK ÖDÜL 'ABLUKA'YA

ALTIN KOZA'DA BÜYÜK ÖDÜL 'ABLUKA'YA

Adana'da bu yıl ülkede yaşanan terör olayları nedeniyle törenlerden arındırılmış olarak yapılan 22'nci Uluslararası Altın Koza Film Festivali'nde En İyi Film Ödülü'nü, yönetmenliğini Emin Alper'in üstlendiği 'Abluka' filmi kazandı.

Yılmaz Güney Ödülü, yapımcılığını ve yönetmenliğini Faruk Hacıhafızoğlu'nun yaptığı 'Kar Korsanları' adlı filmin olurken, Adana Halk Jürisi de yine 'Abluka' filmini seçti. Yarışmada en iyi yönetmen ödülünü, 'Sarmaşık' filmiyle Tolga Karaçelik, en iyi senaryo ödülünü de 'Ana Yurdu' filmiyle Senem Tüzen kazandı. Festivalde bu yıl ilk kez gerçekleştirilen 'Adana' konulu senaryo yarışmasını ise Hikmet Ozan Sihay tarafından kaleme alınan 'Tepebağ Çıkmazı' adlı eser kazandı.

'ANLAYIŞA TEŞEKKÜR EDERİZ'

Festivalin yarışmalı bölümlerinin sonuçları, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı MHP'li Hüseyin Sözlü, Ulusal Uzun Metrajlı Film Yarışması Jüri Başkanı Ümit Ünal ve jüri üyelerinin katılımıyla Adana Divan Oteli'nde basın toplantısıyla duyuruldu.

Kentte 14 Eylül'de başlayan ve sadece yarışmalı bölümlere ait filmlerin salonlarda gösterildiği festivali değerlendiren Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Türk sinemasına destek vermeyi sürdüreceklerini söyledi. Terör saldırıları nedeniyle festival programında değişiklik yapıldığını aktaran Sözlü, "Bu değişikliği anlayışla karşılayan jüri üyeleri ve sanatçılarımıza teşekkür ediyoruz. Altın Koza, Türk sineması açısından çok önemli bir yarışma platformu. Ne olursa olsun festival bundan sonra da devam etmeli, sanat büyümeli. Biz sinemaya destek olmayı sürdüreceğiz" dedi.

BİRLİKTE AÇIKLADILAR

En iyi filme 350, toplamda ise 630 bin liralık para ödülünün dağıtıldığı festivalin yarışmalı bölüm sonuçlarını ise, Altın Koza A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Halil Avşar, Festival Direktörü Candan Yaygın, Festival Sinema Programları Direktörü Kadir Beycioğlu, Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması Jüri Başkanı ve Yönetmen Ümit Ünal, yarışmanın jüri üyeleri yönetmen Deniz Akçay Katıksız, oyuncular Ali Düşenkalkar ve Selen Uçer, görüntü yönetmeni Gökhan Atılmış, Eurimages Türkiye temsilcisi Mehmet Demirhan ve müzisyen Rahman Altın, festivalin kısa metraj film yarışmalarının koordinatörü Hilmi Etikan ve Adana Konulu Senaryo Yarışması'nın jüri üyesi Işıl Özgentürk birlikte açıkladı.

İŞTE KAZANAN ESERLER, SAHİPLERİ VE OYUNCULAR

Jüri üyelerinin açıklamalarına göre, festival yarışmaları şöyle sonuçlandı:

En İyi Film: Abluka (Yönetmen Emin Alper / Yapımcı: Nadir Öperli, Enis Köstepen, Cem Doruk),

Yılmaz Güney Ödülü: Kar Korsanları (Yönetmen ve Yapımcı: Faruk Hacıhafızoğlu),

Adana Halk Jürisi Ödülü: Abluka, En İyi Yönetmen - Tolga Karaçelik (Sarmaşık),

En İyi Senaryo: Senem Tüzen (Ana Yurdu), En İyi Kadın Oyuncu: Nihal Koldaş (Ana Yurdu),

En İyi Erkek Oyuncu: Nadir Sarıbacak (Sarmaşık),

En İyi Müzik: Demircan Demir (Kasap Havası),

En İyi Görüntü Yönetmeni: Vedat Özdemir (Ana Yurdu) - Türksoy Gölebeyi (Kar Korsanları),

En İyi Sanat Yönetmeni: İsmail Durmaz (Abluka),

En İyi Kurgu: Osman Bayraktaroğlu (Abluka),

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Hülya Böceklioğlu (Yarım),

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Özgür Emre Yıldırım (Eksik),

Türkan Şoray Umut Veren Genç Kadın Oyuncu: Ece Yüksel (Nefesim Kesilene Kadar),

Umut Veren Genç Erkek Oyuncu: Berkay Ateş (Abluka),

Jüri Özel Mansiyon Ödülü: Ece Atay (Yarım),

SİYAD En İyi Film Ödülü: Ana Yurdu (Senem Tüzen),

Film-Yön En İyi Yönetmen Ödülü: Ana Yurdu (Senem Tüzen)

İLK YARIŞMAYI ADANALI SİNEMACI KAZANDI

Adana Uluslararası Altın Koza Film Festivali'nin yarışmalı bölümlerinde ünlü yönetmen Ali Özgentürk'ün önerisiyle bu yıl ilk kez gerçekleştirilen 'Adana' konulu uzun metraj senaryo yarışmasını kazananlar da belli oldu. Toplam 63 senaryonun başvuruda bulunduğu ve 8'inin finale kaldığı yarışmayı, jüri üyeleri Erden Kıral, Füruzan, Abdurrahman Keskiner, Işıl Özgentürk ve Muzaffer İzgü'den oluşan senaryo jürisi değerlendirdi. Jüri Üyesi Işıl Özgentürk, yarışmanın birincisi olarak, Adanalı sinemacı Hikmet Ozan Sihay'ın 'Tepebağ Çıkmaz'ı eserini açıkladı. Yarışmanın ikincisi Gökhan Karahaner'in 'İnsancıklar' ve üçüncüsü de İsmail Doruk'un 'On Adım' eseri oldu.

KISA VE ÖĞRENCİ FİLMLER DE BELLİ OLDU

Festivalin Akdeniz Ülkeleri Kısa Filmler Yarışması ve Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması sonuçları da açıklandı. Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması'nda En İyi Kurmaca dalında, 'Ave Maria' filmi, En İyi Canlandırma dalında 'Fuligem' eseri, En İyi Belgesel dalında, 'Şarkı Başladığında' filmi, En İyi Deneysel dalında 'Savaş Bölgesi' yapıtı kazandı. Jüri, Kurmaca dalında 'Üçüncü El' filmine ve Belgesel dalında 'Dioni' eserine özel ödül verdi. Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışmasını ise en iyi kurmaca dalında İstanbul Üniversitesi'nde yönetmen Mert Özel'in 'Cemalettin Was Here', En İyi Belgesel dalında Akdeniz Üniversitesi'nden Nursena Şimşek'in 'Godesbana', En İyi Canlandırma dalında Anadolu Üniversitesi'nden Osman Çubukçu ve Önder Menken'in 'Kök', En İyi Deneysel dalında, Mimar Sinan Füzel Sanatlar Üniversitesi'nden Karis Deniz Kara'nın 'Renklerin Düşüşü' aldı. Jüri üyeleri, belgesel dalında Akdeniz Üniversitesi'nden Betül Usta'ya da 'Afro Türk' filmiyle özel ödül sundu.



DHA
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

KADINLARIN GİZEMLİ DUYGULARI TUALE YANSIDI
Türk resim sanatının genç yetenekleri arsında yer alan ve eserleriyle adından sıkça söz ettiren İç...

Haberi Oku