Kültür-Sanat:
BAYBURT'ta MÜTHİŞ KEŞİF

BAYBURT'ta MÜTHİŞ KEŞİF

Bayburt Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi öğretim üyeleri, kentte arkeolojik alan tespiti için yürüttükleri çalışma kapsamında, Gümüşhane’deki Satala Antik Kenti'ne benzeyen 5 hektarlık arkeolojik alan keşfetmişti.

Merkeze bağlı Yeniköy'e yaklaşık 5 kilometre uzaklıkta bulunan, geçmişi binlerce yıl öncesine uzanan kalıntıların yer aldığı alanda yüzey çalışması başlatıldı.

İlk etapta yaklaşık 15 metre uzunluğunda duvar, iç ve dış duvarlar, düz, orta tarafı dolgu, moloz taş ve harçsız duvar örgüsü belirlendi. 

3 metre olan duvarın kalınlığının savunma yapısı olduğu değerlendirildi.

Roma İmparatorluğu döneminde askeri garnizon olarak kullanıldığı değerlendirilen alanda yapılan yüzeysel incelemede, garnizona ait duvar kalıntıları bulunmasının ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı ekipleri, arkeolojik çalışma için harekete geçti.

Müze Müdürlüğü ekipleri, bulguları tespit ederek, tescilleyeceği alanda kazı çalışması başlatacak.

Bayburt Kültür ve Turizm Müdürü Bekir Kurdoğlu, tespit edilen alanda incelemelerde bulundu.

Müze Müdürlüğü'nün teknik elemanlarınca alanda çalışma başlatılacağını ve bölgenin turizm destinasyonu haline dönüştürülmesinin hedeflendiğini kaydeden Kurdoğlu, "Bölgedeki yüzey araştırmaları sonucunda Bayburt-Erzincan sınırında kent merkezine 35 kilometre uzaklıkta Roma döneminden günümüze kadar kaldığı tahmin edilen yaklaşık 5000 metrekare alan tespit edildi. Alan belirli aralıklarla 2- 3 metre yükseklikte, 2 metre genişliğinde, taşıma olarak yapılmış taşlarla örülü. Müze Müdürlüğü'müz elemanlarının çalışma yapacağı alanı tescilleyerek, koruma altına alacağız. Alanı turizm destinasyon alanına dönüştürmek istiyoruz" dedi.

Yeniköy köyünün muhtarı Kenan Kanat ise çocukluklarında, 6 kilometre uzunluğunda ve 4 metre yüksekliğinde olan surların yer aldığı alanda oynadıklarını belirterek, "Çocukken biz, bu surlara tırmanırdık. Bu alanın gün yüzüne çıkması bizi çok mutlu etti. Bu alanın antik kent olmasını istiyoruz. İnşallah turizme kazandırılır. Bu durum, köyümüz için çok iyi olur" diye konuştu.



CNN Türk
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

KADINLARIN GİZEMLİ DUYGULARI TUALE YANSIDI
Türk resim sanatının genç yetenekleri arsında yer alan ve eserleriyle adından sıkça söz ettiren İç...

Haberi Oku