Kültür-Sanat:
HANGİSİ KARISI
Nasuh Bektaş

HANGİSİ KARISI


Bugün izlediğim tiyatro oyunu beni yıllar öncesine götürdü. Adana’da lise yıllarımda Sabancı Kültür Merkezi’nde izlemiştim bu oyunu. Sanatın kalıcı etkisi geldi aklıma, yıllar önce izlememe rağmen hala aklımdaydı.


Duru Tiyatro’da, dünyada ve ülkemizde de uzun süre sahnelenmiş “Hangisi Karısı” oyununu izledik. Can Törtop‘un yönettiği oyun prömiyerini Kozzy Kültür Merkezi’nde yapmıştı. Bu akşam ikinci kere sahnelenen oyuna Kadıköylülerin ilgisi yoğundu.


Komedi türündeki oyun, hikâyesi aynı olmakla birlikte günümüze göre uyarlanmıştı.

Sanatın bir görevi de toplumun yaşadıklarını yansıtmak ve eserlerinde işlemektir. Sanat doğal olarak konusunu doğadan ve yaşamdan alır. Toplumdan yaşananlar sanat eserlerine şekil verir. Bu akşam izlediğimiz oyun da bizi güldürürken bugüne dair toplumun yaşadığı kimi sorunlarında hicvederek yansıtmıştır.


İzleyiciler müthiş keyif aldılar. Dediğim gibi oyun bilindik hikâyesinin dışında günümüze dair mesajları ile büyük alkış aldı. Ben de başlangıçta bildiğim bir oyuna geldiğimi düşünüp, sıkıcı olacak diye düşündüm ancak oyun beni şaşırttı.

İzlediğinizde eminim hak verecekseniz. Oyuncuların performansları da gayet başarılıydı. Yolları açık olsun diyorum.

HANGİSİ KARISI
Yazan: Ray Cooney, Yönetmen: Can Törtop, Çevirmen: Orhan Azizoğlu

Oyuncular: 
Berke Hürcan, Ece Gürsel, Celal Belgil, Can Törtop, Ümmühan Kıldiş, Ferhat Balaban, Can Mutluca


Fars türünün en önemli yazarlarından Ray Cooney’nin yazdığı oyunu Can Törtop yönetiyor. İngiliz komedilerinin en iyilerinden biri olan Hangisi Karısı, özellikle İngiltere’de ve Broadway’de uzun yıllar sahnelendi ve büyük başarı kazandı.


Oyunun konusu kısaca şöyle:
John Smith (Berke Hürcan) Londra’da bir taksi şoförüdür. John’un birbirinden farklı iki hayatı, Londra’nın farklı bölgelerinde iki evi vardır ve de resmi olarak evli olduğu iki eşi: Mary (Ümmühan Kıldiş) ve Barbara (Ece Gürsel). Çok sıkı bir zaman programı yaparak iki evliliğini de hiç şüphe çekmeden devam ettiren John, bir akşam yaşlı bir kadını hırsızlardan kurtarmak isterken gözünü hastanede açar. Hırsızlık olayını araştıran dedektiflerin (Celal Belgil ve Ferhat Balaban) sorularıyla John’un bütün düzeni bozulmak üzeredir. 

Üst kat komşusu Stanly’den (Can Törtop) yardım ister ancak Stanly yardım etmekten çok işleri daha da karıştıracaktır. Barbara’nın yeni komşusu Bobby(Can Mutluca)’nin de dahil olmasıyla olaylar içinden çıkılmaz bir hal alacaktır.





Haber Habere
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

KADINLARIN GİZEMLİ DUYGULARI TUALE YANSIDI
Türk resim sanatının genç yetenekleri arsında yer alan ve eserleriyle adından sıkça söz ettiren İç...

Haberi Oku