MERKEZ BANKASININ YENİ HAMLELERİ

Merkez Bankası (MB) dün yeni kararlar alarak kendisine yapılan eleştirileri azaltmak ve piyasaya ‘Ben buradayım’ demek istedi.


KREDİ KARTLARI FAİZİ

Kredi kartlarının faiz oranlarını değiştirmedi. Ama kredi kartı kullanıcılarına bir tavsiyede bulundu: “Bankalar, diğer ülkelerde olduğu gibi, kredi kartı faiz oranlarını bireysel kredi faizlerine göre daha yüksek belirlemektedir. Bu nedenle, kısa vadeli kredi gereksinimi olan kredi kartı sahiplerinin bu gereksinimlerini kredi kartları yerine tüketici kredileri yoluyla karşılamaları menfaatlerine olacaktır.”

Kredi kartı faiz oranları da şöyle: Kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranları Türk Lirası için yüzde 2.02, yabancı para için yüzde 1.62, aylık azami gecikme faiz oranları Türk Lirası için yüzde 2.52, yabancı para için yüzde 2.12. Bankaların kredi kartı işlemlerinde bu oranların üzerinde bir faiz oranı uygulaması, mümkün bulunmamaktadır.

DÖVİZ VE EFEKTİF İŞLEMLER

Bankaların MB nezdindeki döviz ve efektif piyasalarında işlem yapma limitleri 1 Eylül 2015 tarihinden itibaren, yaklaşık yüzde 130 oranında artırılarak (bugünkü avro/dolar paritesi esas alındığında) 50 milyar ABD Doları’na yükseltildi.

Bu adımla şunun sağlandığını MB öngörmektedir: “Bu çerçevede, bankalara tahsis edilen depo limitleri ile ROM kapsamında TCMB’de bulundurulan altın ve döviz varlıklarının toplamı, yurtdışı şubeleri dahil olmak üzere, bankaların gelecek 1 yıldaki yurtdışı borç ödemelerinin tamamını fazlasıyla karşılayabilecek seviyeye yükselmiştir.”

ZORUNLU KARŞILIKLAR ARTIRILDI



Karşılık oranlarının artırılması bankaların kullanabilecekleri döviz miktarını azaltacaktır. Burada döviz miktarının azalması kullanılacak döviz miktarının da azalması yani sıkılaştırma anlamı taşımaktadır. Bilindiği gibi aşağıdaki Türk Lirası ve yabancı para yükümlülükler ZOK’a tabidir.

a-Mevduat/katılım fonu b) Repo işlemlerinden sağlanan fonlar c) Kullanılan krediler (Hazine garantisiyle sağlananlar hariç) ç) İhraç edilen menkul kıymetler (net) d) Sermaye hesaplamasına dâhil edilmeyen borçlanma araçları e) Yurt dışı merkeze yükümlülükler (net) f) Kredi kartı ödemelerinden borçlar.

KARŞILIKLARA FAİZ ÖDENMESİ

Türk Lirası cinsinden tesis edilen zorunlu karşılıklara ödenen faiz oranlarında; 1 Eylül 2015 tarihinde 50 baz puan,1 Ekim 2015 tarihinde 50 baz puan ve 1 Aralık 2015 tarihinde 50 baz puan olmak üzere; toplamda 150 baz puan artırıma gidilmiştir.

MB YANDAN ÇARKLI

MB esas yapması gereken faiz artırımını yapmayıp dolaylı etkileri olacak hamlelerle ne şiş yansın ne kebap, diyerek ortada durmuş oluyor. Piyasaya ‘Beni unutma’ mesajı veriyor. Faiz indirimi isteyenlerin baskısından kendini kurtarmaya çalışıyor ve FED’i beklemeyi tercih ediyor.

Bu arada FED faizini beklemek herkeste bir atalet ve yorgunluk yaratmış durumda... Bu yüzden de FED’e odaklanmış ekonomide alınması gereken ciddi önlemler de alınamıyor.


https://twitter.com/MPamukoglu
https://www.facebook.com/mustafa.pamukoglu.90

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87