ÖRNEK BİR SANAYİCİ: MURAT YASA

1982 yılında Murat Yasa tarafından kurulan Aromsa’nın geçen akşam tüm çalışanları ile yaptığı 35. yıl kutlamasına biz de katıldık. 300’e yakın çalışanı ile aroma üretiminde dünyanın 12. sırasında bulunan Aromsa, Türkiye ekonomisinin en önemli sanayi kuruluşlarından biri. Ar-Ge ve inovasyona verdiği önem o kadar fazla ki fabrika alanlarının neredeyse yüzde 5’i araştırma ve geliştirme alanları olarak ayrılmış. En modern teknoloji ile üretim yapan bu fabrika sürekli büyüme kaydediyor. Altıncı fabrikasını da 2016’da açmaya hazırlanıyor.

ÜRÜNLERİ YEDİĞİMİZ HERŞEYDE

Fırıncılık ürünleri (kek, bisküvi, kraker, gofret, ekmek, kruvasan, milföy), şekerleme, çikolata, sakız, tütün ürünleri,krema ve tatlılar (krem brule, cheesecake, panna cotta, mousse), içecekler (gazlı, gazsız, meyveli, alkollü, aroma vericili içecekler, enerji içecekleri, şerbetler), cipsler ve soslar (mayonez, ketçap, salata ve et sosları), fermente ürünleri (sucuk, salam, sosis) üretimini yapan Aromsa katma değer yaratmaya ciddi bir örnek oluşturuyor.

BAŞARININ ANAHTARI

Murat Yasa, bu başarının sırrı nedir, şeklindeki sorumuza; Coca Cola’nın 1986-1991 arasında icra kurulu başkanlığını yapmış Bryan Dyson’un dünyanın en kısa konuşması kabul edilen sözleri ile yanıt veriyor.
1-Vizyon 2-Kendine güven 3-Şans. Bir amaç belirleyip bu amaca kendini adamak ve bunu gerçekleştirmeyi sağlayacak planlama yapmak olarak tanımladığı vizyon olmadan başarının gelemeyeceğini vurgularken kendinize de güveneceksiniz, ben bunu asla yapamam demeyeceksiniz, diye uyarıyor. Şansı da ihmal etmemek gerekir, derken fırsatlar çıktığında hazır olmak şeklinde tanımladığı şansı iş yaşamında ıskalamadığını da saklamıyor.
İmamın yardımı ile bir cami avlusunda küçük imalatla başlayan Aromsa’nın başarı öyküsü gerçekten ülkemiz adına gurur verici. Öte yandan Murat Yasa’nın çalışanlarla olan ilişkisi ise bir tez konusu. Çalışanlar onu patron olarak değil büyük ailenin reisi olarak görüyor.

YAŞAM İLKELERİ

Murat Yasa ülkemizin kalkınması için hepimize özellikle gençlere şu önerilerde bulunuyor:
Yaşamda herkesin sahip olduğu 5 küre vardır: 1-İş 2-Aile 3-Dostlar 4-Benlik 5-Sağlık. İş küresi plastikten yapılmıştır. Hep hareket halindedir. Diğerleri ise camdan yapılmıştır. Bir kere kırıldı mı eski hale gelmez. Bu nedenle şu ilkelerden vazgeçmemek lazım:

- Mücadeleden ve zorluklardan yılmayın
- Kendinizi kimse ile kıyaslamayın
- Ulaşılabilir hayaller kurun
- Dostlarınıza sarılın
- İnsanlara sevgi ile yaklaşın
- Hayata sımsıkı sarılın
- Çok çalışın

KAYGILARI!

Ülke ve dünya ekonomisini değerlendiren Murat Yasa çok tedbirli olmayı öneriyor.2016 için ciddi kaygılarının olduğunun altını çiziyor.2015’de miktar bakımından üretim ve satışı artırdıkları halde değer bazında oynak kur nedeniyle bekledikleri hedefi yakalayamadıklarını belirtirken ücretli olan çalışanlara da çok dikkatli harcama yapmaları gerektiğini söylemeden geçemiyor. Komşularla olan sorunların hem firma bazında hem de ülke ihracatı bakımından ciddi kayıplara yol açtığını ve bunun devam etmesi halinde büyük yıkımların olabileceği hususunda ciddi uyarılarda bulunuyor.

UMUTLARIMIZ

Türkiye büyük ve potansiyeli olan bir ülke. Murat Yasa gibi milli sanayiyi savunan, çok ciddi üretim yapan sanayicilerimiz ve iş adamlarımız var. Muz cumhuriyeti de değiliz. Bilim ve akılla yönetsek bu cennet vatanın gelişmiş ülkeler arasına girmesi içten bile değil. Ama biz başka şeylerle oyalandığımızdan kalkınmak için çalışmaya ve düşünmeye fırsat bulamıyoruz...


https://twitter.com/MPamukoglu
https://www.facebook.com/mustafa.pamukoglu.90
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87