REFERANDUM ÖNCESİ ve SONRASI DOLAR (1)

16 Nisan referandum öncesi dolar 3.6 TL civarında dolanırken referandum sonrası dolar 3.56 düzeylerine geriledi. Bu düşüşün nedenleri nedir? Bir haftada neler oldu da dolar düştü? Evet çıkması mı tek başına doların düşmesine sebep? Yoksa konjonktürel etkiler referandum sonrasına tesadüfen denk düştü de ondan mı, dolar direnç seviyelerinin altına düştü? Bu düşüş devam eder mi? Yoksa geleceğin yükselişinin işareti mi? Spekülasyon var mı? Körfez ülkelerinden para mı geldi? Trump’ın ve ABD ekonomisinde yaşanan olayların etkisi var mı? Fransa seçimleri nedenli etkili oldu? Tüm bu soruların yanıtlarını iki yazımızda ele alacağız.

REFERANDUM ÖNCESİ DOLAR

Referandum öncesi dolar 12 Nisan’da bariz bir düşüş kaydetti. Sonraki iki gün yükselerek 3.736 TL’ye çıktı. Grafikten görüleceği üzere uzun süre yatay bir seyir izlemiş görünüyor.

REFERANDUM SONRASI DOLAR

Referandum bittikten sonra ilk gün 3.7 TL’ye yükselen dolar sonra sürekli düşüş göstermiş ve 26 Nisan itibarıyla direnç seviyesi denilen 3.56 TL’ye inmiştir.

GELİŞEN OLAYLAR

Referandum sonucunda yurt içinde ve yurt dışında direkt ve dolaylı ekonomiyi etkileyeceğini kabul edebileceğimiz aşağıdaki olaylar gerçekleşmiştir. Bu olayların oluşu, oluş biçiminin doların hareketine ne kadar etki etmiştir, bunu analiz etmek gerekiyor. Bazılarınız için bunun dolar kuru ile ne ilgisi var, diye merak edebilir. Her olayın ve siyasi, sosyal ve ekonomik faaliyetin dövizlerin fiyatlarına az veya çok etkisi vardır.

- CHP ve Vatan Partisi’nin referandum sonuçlarına ilişkin başvurusunu YSK reddetmiştir.

- (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, ‘Evet’ zaferine kimsenin gölge düşürmemesi gerektiğini söyledi.

- Perinçek AKP’yi uyardı: AKP yönetimi kamplaşmayı tahrik eden tutumlara son vermelidir.

- Tunceli’de helikopter kazasında 12 şehit verdik.

- Manisa’da 4 dolaylarında iki deprem oldu.

- Kabinede revizyon sinyali alındı.

- 2022 Dünya Kupası’na ev sahipliği yapmak için 170 milyar dolarlık yatırım bütçesi ayıran Katar’ın ticaretinden daha fazla pay almak isteyen Türk şirketleri, Doha’da düzenlenen Expo Turkey By Qatar Fuarı’na sansasyonel biçimde katıldı.

- Türk-İş hükümetten şu taleplerde bulundu:

a-İşçiler enflasyona ezdirilmesin.

b-Taşeron işçilere kadro verilsin.

c- Geçici işçilere kadro verilsin.

d-Vergi nedeniyle maaşlar düşmesin.

- Kredi derecelendirme şirketi Moody’s, referandumdan az farkla “evet” çıkmasının belirsizliği artırdığını ve Türkiye’nin “kredibilitesi” üzerinde baskı oluşturduğu uyarısında bulundu.

- Moody’s hükümeti uyardı: “Türk hükümetinin büyümeyi destekleyen mali teşviki geri çekmek konusunda isteksiz olacağını düşünüyoruz. Bu önümüzdeki 2 yıl boyunca kamu borcunun GSYH’ye oranını artırabilir.”

- Avusturya, Türkiye’de yapılan anayasa değişikliği referandumu sonrasında çifte vatandaş konumundaki Türklere yönelik sert önlemler alacağını açıkladı.

Yarın AB Türkiye’yi izlemeye aldı.

Devam edeceğiz...


https://twitter.com/MPamukoglu
https://www.facebook.com/mustafa.pamukoglu.90
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87