Sağlık:
1 ARALIK DÜNYA AİDS GÜNÜ İÇİN UYARI
1 ARALIK DÜNYA AİDS GÜNÜ İÇİN UYARI

İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Kadir Biberoğlu, 1 Aralık Dünya AIDS Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, hastalığa karşı Türkiye'de HIV virüsü taşıyan 9 bin 300 hasta bulunduğunu belirterek uyarılarda bulundu.

1 Aralık Dünya AIDS Günü nedeniyle bir değerlendirme yapan Prof. Dr. Biberoğlu, dünyada 40 milyon HIV virüslü hasta olduğunu, Türkiye'de de bu yılın Haziran ayı resmi kayıtlarına göre 9 bin 300 hasta bulunduğunu söyledi.

HIV virüsü taşıdığının farkında olmayan ya da tedaviden kaçanlarla bu sayının daha da artacağını kaydeden Prof. Dr. Biberoğlu, “İki yıl önce ülkemizdeki sayı 5 bindi, 5 ay öncesi resmi kayıtlara göre sayı 9 bin 300 oldu. Olaya HIV virüsü taşıyan birey olarak değil, toplumsal ve sosyal boyutuyla bakmak gerek. HIV virüsü ile enfekte olan kişi hemen hasta olmuyor, bu süreç çok uzun olabiliyor. Ancak bu belirtisiz dönemde virüsün sinsice yayılma ve bulaşma süreci işliyor. Korunmasız cinsel ilişki, eşcinsel davranışlar, damardan yapılan ortak uyuşturucu kullanımı ve madde bağımlılığı en büyük risklerdendir. Virüsü taşıyan anne adaylarında ise bebeğe geçisi mümkün olmaktadır. Dolayısıyla HIV virüsü taşıyan hastalara yaklaşırken korunma ilkelerini göz önüne almalıyız" dedi.

Prof. Dr. Biberoğlu, cinsel aktif dönemde, özellikle ergenlik döneminde eğitimlerin çok önemli olduğunu vurgularken, AIDS'le mücadelenin, korunma konusundaki çabaların yılda bir gün değil 365 gün sürdürülmesi gerektiğini kaydetti.

Kişilerin “bana bir şey olmaz" dememesi için HIV enfeksiyonunun sadece eşcinsellerin, damardan uyuşturucu kullananların hastalığı olarak düşünmelerini sağlayacak söylemlerden kaçınılması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Biberoğlu, şu mesajı verdi:

"Kişilerin 'Bu enfeksiyon benden uzak' sonucu çıkarmaması için , HIV'in riskli grupların enfeksiyonu olmadığının altı çizilmeli, riskli davranışlardan kaçınmamız gerektiği vurgulanmalı. Sağlıklı yaşamın temel ilkelerinden tek eşlilik, korunmasız cinsel ilişkiden uzak durmak, uyuşturucuyla mücadele ve ortak iğne kullanımından kaçınmak, her gebelikte HIV testinin rutin olarak yapılması AIDS'ten korunmanın, kaçınmanın en hayati kısımlarıdır."



DHA
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

ACİL SERVİS BOŞALTILDI
İstanbul Avcılar Murat Kölük Devlet Hastanesi'ne zehirlenme belirtisi ile getirilen 2 işçinin tedavisi...

Haberi Oku