Sağlık:
ASKERLİK MUAYENESİ ARTIK AİLE HEKİMLİKLERİNDE
ASKERLİK MUAYENESİ ARTIK AİLE HEKİMLİKLERİNDE

Manisa İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ziya Tay, askerlik muayenelerinin aile hekimleri tarafından yapılacağını, deneme sürecinde pilot il olarak Manisa'nın seçildiğini söyledi. Manisa Tabip Odası Başkanı Hasan Semih Bilgin ise aile hekimlerinin günde en az 100 hastaya baktığını ve askerlik muayenesinin daha fazla yük getireceğini savundu.


Manisa İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ziya Tay, askerlik muayenesinin haziran ayından itibaren pilot il olarak seçilen Manisa'daki aile hekimliklerinde yapılacağını söyledi. Tay, uygulamanın daha sonrasında ülkeye yayılacağını açıkladı. Manisa Tabip Odası ise uygulamaya tepki gösterdi.

Tabip Odası Başkanı Hasan Semih Bilgin, aile hekimlerinin iş yükünün çok fazla olduğunu ve askerlik muayenesiyle yükün artacağını vurguladı. Manisa'da aile hekimlerinin günde 100 hastaya baktığını kaydeden Bilgin, "Sağlık Bakanlığı aile hekimi başına 2 bin 500 kişi düşmesini hedefliyordu. 13 yıldır bu hedefi tutturamadılar. Aile hekimlerinin sayısı artmadığı gibi hekim başına düşen hasta sayısı da azalmadı. Şu anda bir aile hekimine 3 bin 500-4 bin civarında kişi düşüyor. Aile hekiminin zaten yeteri kadar iş yükü vardır. Böyle bir uygulama aile hekimine ekstra bir yük oluşturacaktır. Pozitif baktığımız bir durum değildir" diye konuştu.

Askerlik muayenesinin aile hekimlerinin işi olmadığını dile getiren Bilgin, özellikli bir muayene yapılması, ayrı bir planlama olması gerektiğini savundu. Aile hekiminin bir hastaya 15-20 dakika zaman ayırması gerekirken 5 dakika ayırabildiğini kaydeden Bilgin, "Aile hekimi günlük 100'e yakın poliklinik yapıyor. Diğer taraftan aşı, gebe takibi gibi şeyleri de yapıyor. Kervanı yolda düzme çabalarına devam ediyorlar. Bir türlü rayına oturtamadılar. Eskiden kör topal yürüyen sağlık ocağı sistemini işlevsel hale getirmek yerine Avrupa'nın kullanıp sıkıntılarını gördüğü süreçleri bize yaşatıyorlar. Abalıya vurmaya devam ediyorlar. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre bir hekimin bir hastaya en az 15-20 dakika ayırması gerekir. Ama bizde hasta sayısı 100'e ulaştığı için 3-5 dakikada hasta muayene ediliyor" dedi.



DHA
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

ACİL SERVİS BOŞALTILDI
İstanbul Avcılar Murat Kölük Devlet Hastanesi'ne zehirlenme belirtisi ile getirilen 2 işçinin tedavisi...

Haberi Oku