Sağlık:
CENTERMED'den MÜTHİŞ ATAK

CENTERMED'den MÜTHİŞ ATAK

Kamuoyunda yaygın bilindiği şekliyle yakın zamana kadar kalbi besleyen damarların anjiografik görüntülenmesi kasıktan kateter girilerek yapılıyordu. Hasta bu işlem sırasında yüksek miktarda ışın alıyor, fazla miktarda kontrast madde kullanılıyor ve hastaların işlem sonrası normal yaşamına dönmesi de birkaç günlerini alıyordu.

Zaman içerisinde teknolojik ilerlemeler sayesinde kalp damarlarına ait darlıkların Bilgisayarlı Tomografi ile değerlendirilmesi giderek yaygınlaştı ve en son teknoloji 640 kesitli BT cihazı ise şu an için varılan doruk noktası.

Tıbbi mühendislik eseri olan bu ‘son teknoloji’ ‘640 kesitli Bilgisayarlı Tomografi cihazı’ ülkemizde sadece birkaç merkezde bulunuyor. Centermed Plus İleri Görüntüleme Merkezi’nin de bu cihazın en yeni versiyonu ile hizmet vermeye başladığını işitince hekim ve hastalar için ne gibi özellikler sunduğunu Radyoloji Uzmanı Dr. Erdur Serin’e sorduk;

Haberhabere (HH): Sayın Serin, bize bu cihazın diğer tomografi cihazlarından ne farkı olduğunu açıklayabilir misiniz?

Erdur Serin (ES): Öncelikle “BT Anjiyografi” olarak bilinen tetkiki gerçek anjiyografi özelliklerinde elde etmemizi sağlayan bu cihaz çok hızlı olması, çok düşük radyasyon dozlarında çalışması ve yüksek görüntü kalitesi ile diğer bilgisayarlı tomografi cihazlarından ayrılmaktadır.

Cihazımız 640 kesitli olup 0.275 saniye tarama hızına sahiptir. Bu özellik kalp ve kalp damarlarının görüntülenmesinde çok büyük bir avantaj sağlamaktadır.

Koroner damarlar plak özellikleri dahil tüm ince ayrıntılarıyla ve  üç boyutlu olarak görüntülenebilmektedir.

Çekimler kalbi çok hızlı atan hastalarda ilaç tedavisi veya herhangi bir ön hazırlığa ihtiyaç duyulmaksızın gerçekleştirilebilmekte, kalp-damar hastaları ve by-pass cerrahisi geçirmiş veya stent uygulanmış hastaların incelemeleri hızlı, güvenli ve etkin bir şekilde yapılabilmektedir. Daha kolay anlaşılabilmesi için 'bir kalp atımının dörtte biri kadar kısa bir sürede, röntgen çektirme kolaylığında kalp damarlarının görüntülenmesinin gerçekleştirilebildiğini' söyleyebiliriz. 

Çekim öncesi herhangi bir ön işlem ihtiyacının olmaması ve  sonrasında kısıtlama olmaksızın hemen günlük yaşama dönülebilmesi de çok önemli bir avantajdır. 

(HH): Peki Sayın Serin bu cihaz vücuda zararlı olabilecek yüksek doz radyasyon vermiyor mu? 

(ES): Bilgisayarlı Tomografi’de korkulan yüksek doz radyasyon yeni cihazımızla tarih oluyor.  Teknolojisi ve yazılımları sayesinde bu alanda mevcut diğer cihazların verdiği radyasyon dozunun yaklaşık 25’te biri gibi çok küçük bir doz ile (birkaç akciğer filmi dozuna eşit) çok kaliteli görüntüler elde edilebiliyor.

Sadece kalp damarları değil, tüm vücut damarlarının ve organlarının görüntülenmesi de 8 saniye gibi kısa bir sürede başarı ile gerçekleştirilebilmektedir. Cihaz içerisinde bulunan hasta hiç hareket etmeden 16 cm lik bir alandan 0,3 sn den kısa sürede görüntüler elde etme özelliği sayesinde beyin damarlarına ait doğumsal hastalıklar da seri BT anjiografik görüntülerle tanınabilmektedir.

Bu kadarla da kalmıyor. “Hasta dostu”  tasarımı ile sık takip gerektiren kanser hastalarında gerekli olan görüntülemeler olası en düşük radyasyon dozu ile elde edilmektedir.

Yine bu cihazın ortopedik görüntülemede en önemli avantajı, hızlı çekim ve oldukça düşük radyasyon dozu özelliklerinin birleşmesi ile eklemlere ait fonksiyonel bozuklukların değerlendirilmesine olanak tanımasıdır. 3 boyutlu yüksek çözünürlüklü anatomik değerlendirmeye fonksiyonel değerlendirme de eklenerek 4 boyutlu görüntüleme yapılabilmektedir.

Cihazın çok önemli bir diğer artısı da çocuk hastalarda en önemli çekince olan radyasyon maruziyetini en aza indirmesidir. Cihazımız bu alanda da güvenli ve “çocuk dostu”dur.

(HH): Sanırım bilgisayarlı tomografinin  kontrast madde transfüzyonu gibi bir aşaması da var? Bu cihazla hastaya verilecek kontrast madde dozunda bir fark var mıdır?  

(ES): Cihazımızın hızı ve görüntü kalitesinin yüksekliği verilmesi gereken kontrast madde ihtiyacını da minimuma indirmiştir. Bu özellik böbrek fonksiyonları çok iyi olmayan  hastalarda böbreklerin korunmasını sağlamaktadır.

(HH): Bir de bilgisayarlı tomografi cihazlarında aşırı kilolu hastalarla ilgili bir kısıtlama söz konusuydu sanırım. Bu cihaz aşırı kilolu hastalar için de uygun mudur?  

(ES): Eski cihazlarda ağırlığı en fazla 150 kg olan hastalara çekim yapılabilirken yeni cihazımızda 230 kg ağırlığa kadar hasta kabulu mümkün olmuştur. Bu özelliği sayesinde  aşırı kilolu hastaların mağduriyetlerini gidermiş olmanın da mutluluğunu yaşıyoruz.
Tüm bunlara ek olarak enerjisinin bir kısmını kendi ürettiğinden  “çevre dostu” bir cihaz olmasıyla da fark yaratmaktadır.

(HH): Teşekkür ederiz, dileriz ki sağlık alanındaki yatırımlarınız aynı hızıyla devam etsin.

(ES): Hiç kuşkunuz olmasın, hizmetlerimizi arttırarak sürdüreceğiz. Ben teşekkür ederim. 



Haber Habere
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

ACİL SERVİS BOŞALTILDI
İstanbul Avcılar Murat Kölük Devlet Hastanesi'ne zehirlenme belirtisi ile getirilen 2 işçinin tedavisi...

Haberi Oku