Sağlık:
ECZANE Mİ GÖÇ İDARESİ ŞUBESİ Mİ?
ECZANE Mİ GÖÇ İDARESİ ŞUBESİ Mİ?

TEİS: Eczaneler mültecilerle Göç İdaresi şubelerine döndü


Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) 2 milyonun üzerinde bulunan Suriyeli mültecilere Medula sistemini açtığı belirtildi. Ancak 300 bin mültecinin Göç İdaresi tarafından sisteme kaydının yapılmadığını belirten Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, "Suriyeli mülteci reçetesi karşılayan eczanelerimiz mağdur, çocuklar, kadınlar, kanser hastaları ilaç alamıyor, diyaliz hastaları zor durumda. 3 aydır niçin bu sistem ve kayıt mekanizması hazırlanmadı? Bu eksiklik yüzünden eczanelerimiz, Suriyeli mültecilerin kimlik sorgulama yerine, adeta Göç İdaresi şubelerine dönüşmüş durumda" dedi.


Sorunun, Suriyeli mültecilere 98 ile başlayan kimlikler verildiğini, ancak 99 ile başlayan yeni kimlik kartlarının sisteme girilmediğinden kaynaklı yaşandığına değinen Nurten Saydan, "Yeni numaraları sisteme işlenmeyen 300 bin Suriyeli mültecinin reçeteleri karşılanamamaktadır" dedi. Meslektaşlarının, Türkçe bilmeyen bu insanların Göç İdaresi Genel Müdürlüğü sayfasından 'yabancı kimlik no sorgulama' bölümüne girerek 99'la başlayan yeni kimlik numaralarını bulmaya çalıştığını hatırlatan Saydan, "Henüz sisteme girilmeyen kimlik numaralarına yanıt alamadıkları için bu durumu anlatmakta zorlanıyorlar" dedi.

Bir topluma hizmet verebilmek için kişilerin sisteme kayıtlarının tamam olması gerektiğini, kayıtların tamamlanmadan ilaç verilmesi uygulamasına geçildiği için eczacılar ve hastalar mağdur olduğua dikkat çeken Saydan, "Hatay'da, Şanlıurfa'da, Bursa'da, İzmir'de ve daha birçok şehirde meslektaşlarımız sisteme kaydı yapılmayan Suriyeli mültecilerle yalnız bırakılmıştır" dedi.

Göç İdaresi'nin kimlik sorgulama sayfasının düzgün çalışmadığını belirten Saydan, Göç İdaresi sayfasında sorgulama yapıldığı zaman sisteme kayıtlı olmayan 300 bin mültecinin kaydının bulunamadığını, dolayısıyla SGK Medula sisteminden provizyon alınıp ilaç verilemediğini belirtti. Saydan, "Suriyeli mülteci reçetesi karşılayan eczanelerimiz mağdur, çocuklar, kadınlar, kanser hastaları ilaç alamıyor, diyaliz hastaları zor durumda" dedi.

Saydan, SGK'nın görevini yaptığını, Medula üzerinden başlatılan uygulamanın da doğru olduğunu ancak, yeni kimlik numaralarının Göç İdaresi tarafından sisteme işlenmeden hizmete başlamanın, eczacıları ve mültecileri mağdur ettiğini dile getirerek açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Mültecilerin yeni kimlik numaraları sistemlerine işlenmeden hizmete başlamak eczacılara ve mültecilere eziyet oldu. 3 Aydır niçin bu sistem ve kayıt mekanizması hazırlanmadı? Bu eksiklik yüzünden eczanelerimiz, Suriyeli mültecilerin kimlik sorgulama yerine, adeta Göç İdaresi şubelerine dönüşmüş durumdadır. 7 gün 24 saat hizmet vermeye çalışan, gece gündüz demeden ülkemizin en ücra noktalarında ilaç ve danışmanlık hizmeti vermeye çalışan eczane eczacıları Göç İdaresinin kayıtları zamanında güncellememesi yüzünden adeta cezalandırılmaktadır. TEİS olarak, yeni kimlik numaraları sebebi ile yaşanan bu sorunun bir an evvel giderilmesini ve YKN tanıtım kartlarının ivedilikle verilmesini istiyoruz."



DHA
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

ACİL SERVİS BOŞALTILDI
İstanbul Avcılar Murat Kölük Devlet Hastanesi'ne zehirlenme belirtisi ile getirilen 2 işçinin tedavisi...

Haberi Oku