Sağlık:
HEMŞİRELERDE TÜKENMİŞLİK SENDROMU
HEMŞİRELERDE TÜKENMİŞLİK SENDROMU

İzmir'de sağlık hizmeti veren hemşirelerin sağlığı bozuldu. Sadece bir hastaneden son bir yılda 100 hemşire, az personel çok iş, yetersiz fazla mesai, farklı kliniklere çekilme, izin günlerinde nöbete çağrılma gibi sebeplerle tükenmişlik sendromu yaşadı. Bunlardan bazıları işi bıraktı, bir bölümü de başka sağlık kuruluşlarına geçti.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Hastanesi'nde yaşanan hemşire sıkıntısı nedeniyle üç ay önce dokuz servisteki toplam 70 hasta yatağı kapatıldı. Geçen hafta da Ege Üniversitesi Hastanesi'ndeki hemşireler eylem yapıp, iş yükünden yakınarak, "Hemşireler kan ağlıyor" sloganı attı. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şubesi Başkanı Rukiye Çakır, DEÜ Hastanesi'nden bir yılda 100 hemrişenin tükenmişlik sendromu nedeniyle, tayin ve istifalarla ayrıldığına dikkat çekerek, "İnsanlar burada çalışmak istemiyor. Üyelerimiz hukuksal anlamda da sıkıntı yaşıyor. Biz yargı süreci başlatacakken 'artık dayanamıyorum' diyerek istifa eden arkadaşlarımız oldu. Hemşireler aynı gün içinde dört ayrı birimde görevlendirilebiliyor, 'Artık uçarak çalışıyoruz' diyorlar. İzin günlerinde nöbete çağırmalar sıklaştı, fazla mesaiden doğan izinler kullandırılmıyor. DEÜ Hastanesi'nde 300 hemşirenin işe başlamasıyla bu sorun ortadan kalkar" dedi.

"SÜREKLİ BEYAZ IŞIK RUH SAĞLIĞINI BOZUYOR"

SES İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Gülistan Kılıç Koçyiğit, insan sağlığını düzeltmek için mücadele veren hemşirelerin tükenmişlik sendromu yaşadığını belirterek, "Bunun nedeni az insan çok iş politikası. Geceleri özellikle sürekli beyaz ışığa maruz kalıyorlar. Bu durum ruh ve beden sağlıklarında geri dönüşümsüz travmaya yol açıyor. Mevcut sistemle arkadaşların daha fazla hizmet vermesi mümkün değil" dedi.

TALEPLER GERÇEKLEŞMEZSE İŞ BIRAKACAKLAR

Hemşirelerin özellikle Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'nde gerçekleştirilmesini istedikleri yerine getirilmediği taktirde iş bırakma kararı alacakları talepleri şunlar:

- Hemşire listelerinin gözden geçirilmesi kıdeme göre eşit, adil çalışma yapılması
- Gece, hafta sonu, resmi tatil nöbetlerinin farklı ücretlendirilerek cazip hale getirilmesi
- Tedavi ve bakımların gündüz yapılması, gece çalışma programının gündüz gibi devam etmesinin önlenmesi
- Başka servislere çekilmelerin rutin olmaktan çıkarılması
- Klinik ortamında yoğun bakım hastası yatırılmaması
- Kemoterapi gibi özellikli ve riskli tedavilerin ilgili birimlerde yapılması, servislerin rutin tedavisinden çıkarılması
- Fazla çalışmanın karşılığnın nöbet ücreti ya da izin olarak verilmesi
- Yemek saatinin 45 dakika olarak belirlenmesi koşa koşa yemek yiyip iş yetiştirmenin önüne geçilmesi
- Güvenliğin sağlanması, geceleri sürekli ziyaretçilerin girişinin önlenmesi.



DHA
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

ACİL SERVİS BOŞALTILDI
İstanbul Avcılar Murat Kölük Devlet Hastanesi'ne zehirlenme belirtisi ile getirilen 2 işçinin tedavisi...

Haberi Oku