Sağlık:
KARNINDAN DEV GİBİ KİTLE ÇIKARTILDI
KARNINDAN DEV GİBİ KİTLE ÇIKARTILDI

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Servisi'nde, 65 yaşındaki Ayşe Çetin'in karnındaki yumurtalık kaynaklı toplam ağırlığı 22 kilo gelen 2 kitle başarılı operasyonla çıkartıldı. ERÜ Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Mehmet Dolanbay, bu büyüklükteki kitlelerin hastalarda nadir görüldüğünü söyledi.


Cerrahi müdahaleyi yapan ekipte bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı öğretim üyesi Yard.Doç.Dr. Dolanbay, yaşlı kadının, karnında büyüyen kitle ile nefes alamama, hareket edememe ve yemek yiyememe şikâyetleriyle hastaneye geldiğini bildirdi. Yard.Doç.Dr. Mehmet Dolanbay, şunları söyledi:

"Hastanın gerekli muayenesini yaptık. Karnının içerisinde diyafram kasına kadar, akciğerlere baskı yapacak kadar büyük kitleler vardı. Normalde yumurtalıkların ceviz büyüklüğünde olduğunu kabul edersek, bu hastanın sağ yumurtalığında 50 santime yakın bir kitlesi, sol yumurtalığında da yaklaşık 15-20 santimlik kitlesi vardı. Hastayı gerekli tetkiklerden sonra ameliyata aldık. Başarılı bir şekilde gerçekleştirilen ameliyat sonrası hastanın karnından toplam ağırlığı 22 kilogram gelen 2 kitle çıkardık. Bu tabii ki çok karşılaştığımız bir durum değil. Genelde bu kitleler büyümeye başladığında ameliyatla halledilir. Fakat teyzemiz hastaneye ve doktora gelmekten biraz korkmuş. Çevresindeki (ameliyattan çıkamazsın) söylentilerinden etkilenmiş. Hastadan çıkan kitlenin patolojik incelemesini de yaptık ve onların sonucunda da teyzemizin yaşantısını etkileyecek sıkıntılı bir sonuç çıkmadı. Şu an hastamızı takip ediyoruz."

Kadınlarda sık görülen yumurtalık kistlerinin kötü huylu olabileceğine de dikkat çeken Yard.Doç.Dr. Mehmet Dolanbay, şöyle konuştu:

"Gerçekten bu tarz bir büyüklüğe ulaşmış kitleler çok çok nadir görülüyor. Daha çok az gelişmiş ülkelerde görülen bir hastalık. Ülkemizde vardır nadir vakalar, ama bir elin parmaklarını geçmeyecek kadardır. Her kadında görülebilecek bu hastalık için yılda bir kez kadın doğumcuya başvurup, gerekli kontrolleri yaptırmak şart. Bu tür kitlelerin ameliyatları kolaylıkla yapılabiliyor. Kistler iyi huylu çıkarsa ek bir tedaviye ihtiyaç kalmıyor."

Ayşe Çetin ise başarılı bir ameliyatla kendisini karnındaki dev kitleden kurtaran doktorlara teşekkür ederek, "Kistler yıllar önce tespit edilmişti. Ben ameliyattan korktum. 18 yıl doktora gitmedim. Daha önce ağrım, şikayetim yoktu. Baktım ağrılar çoğaldı, hareket etmekte zorlanıyorum, yemek yiyemiyorum, oğlumun ısrarı üzerine Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine geldim. Doktorum beni kurtardı. Şimdi çok mutluyum"  diye konuştu.



DHA
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

ACİL SERVİS BOŞALTILDI
İstanbul Avcılar Murat Kölük Devlet Hastanesi'ne zehirlenme belirtisi ile getirilen 2 işçinin tedavisi...

Haberi Oku