Sağlık:
KEMİK SUYUNDAKİ MUCİZELER

KEMİK SUYUNDAKİ MUCİZELER

Şifa ve gençlik iksiri: "Kemik suyu"

Pahalı vitamin, mineral takviyelerini, kremleri, losyonları bir tarafa bırakın. Doğanın multivitamini olarak tanımlanan kemik suyuna bir şans verin. Cildinizde, eklemlerinizde, sindirim ve bağışıklık sisteminizde mucize yaratabilir. Amerika’da birer birer açılan kemik suyu kafeleri, günün birinde Starbucks’a rakip mi olacaklar tartışmalarını başlatmış durumda! Nasıl mı? İşte cevabı...

Hipokrat hastalıklar bağırsaklarda başlar demiş. Sadece hastalıklar değil tedbir ve şifa da bağırsaklarda başlıyor. 

Yüzyıllardır nesilden nesile aktarılan ama faydaları ancak yeni yeni fark edilen şifa kaynaklarından biri de kemik suyu. New York’da Brodo ve Springbone, Portland’da Broth Bar, Austin’de Picnik gibi giderek ünlenen kemik suyu kafelerinin yanı sıra sadece çimle beslenen, organik hayvanların kemikleri ile kapınıza teslim kemik suyu şirketleri de yükselişte.

Biraz geri saracak olursak, atalarımız kemik suyunu avladıkları hayvanların yiyemedikleri parçalarını değerlendirmek için icat etmişler. Kemik suyunu kıkırdak, kemik, ilik, deri, bağ dokuları gibi parçaları önce kaynatıp sonra çok kısık ateşte çok uzun süre pişirerek elde etmişler. Kısık ateşte uzun süre pişirmek, kolajen, glutamin, prolin, glisin gibi çok kıymetli bileşen ve aminoasitlerin açığa çıkmasını sağlıyor. 

Uzmanlar kemik suyunun kalsiyum, magnesyum, fosfor, silikon, sülfür gibi mineralleri vücudun kolayca emebileceği bir formda içerdiğini belirtiyor. Ayrıca kemik suyu diz ağrısı çekenlerin çok iyi bildiği glukozamine ve kondroitin gibi bileşenler için de çok iyi bir kaynak.

Peki bunların bize ne faydası olacak derseniz…

Bağırsak sağlığı ve bağışıklık

Kemik suyunun içerdiği jelatin bağırsak duvarını sağlamlaştırıp koruyor. Pek çok kronik hastalığın başlangıcına sebep olduğu düşünülen sızıntılı bağırsak sendromu için pek çok uzman kemik suyu öneriyor. 

Sızıntılı bağırsak sendromu bağırsak duvarının aşınması sonucu tam sindirilememiş besinlerin ve toksik maddelerin kana karışması ile başlıyor. Bağışıklık sistemi bu maddeleri tespit edince alarma geçiyor ve savaşmaya başlıyor. Bu durum sürekli devam ettiği için hem bağışıklık sistemi zayıflıyor hem de vücutta kronik enflamasyon oluşuyor. Bu da egzema, kronik yorgunluk, tiroit, kolit gibi pek çok hastalığa yol açabiliyor. 

Kemik suyu içerdiği glutamin ve jelatin sayesinde bağırsak duvarının korunmasını, tamirini ve bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlıyor. 

Eğer balık kullanırsanız, içerdiği iyot yavaş çalışan tiroit tedavisi için de faydalıymış.

Cilt sağlığı

Kemik suyu içerdiği kolajen ve jelatin sayesinde cildi yaşlanmaya ve kırışıklara karşı koruyor. Aynı zamanda saçları ve tırnakları da güçlendiriyor. 

35-55 yaş arasında 69 kadınla yapılan bir araştırmada katılımcılar 8 hafta boyunca günde 2,5-5 mg kolajen kullanmışlar. Cilt Fizyolojisi ve Eczacılığı dergisinde Ağustos 2014’de yayımlanan sonuçlar, kolajen kullananların kullanmayanlara kıyasla ciltlerinin esnekliğinde istatiksel olarak önemli bir iyileşme olduğunu göstermiş.

Kolajen kullanan pek çok kişi selülit sorununda da azalma gördüklerini belirtiyor.

Eklem ve kemik sağlığı

Ağır spor veya doğal yaşlanma süreci kemiklerin arasında sürtünmeyi engelleyen kıkırdak dokunun giderek azalmasına sebep olur. Bu da eklem ağrılarını beraberinde getirir. Kemik suyunun bol miktarda içerdiği jelatin, glukozamin ve kondroitin hem kemiklerin güçlenmesi hem de eklemlerin esnekliği ve sağlığı için çok faydalı. 

Penn State Üniversitesi Sporcu Beslenmesi departmanı tarafından yapılan bir araştırma, 24 hafta boyunca kolajen takviyesi alan atletlerin eklem sağlığının önemli ölçüde iyileştiğini göstermiş.

NASIL HAZIRLANIR?

Kemik suyunun gerçekten faydalı olabilmesi için nasıl yapıldığı çok önemli. En sağlıklı ve ekonomik olanı kendiniz yapmanız. Serbest dolaşan, çimle veya organik beslenen hayvanların kemiklerini kullanın. İlikli dana veya kuzu kemiği, tavuk, hindi kemikleri veya fener balığı gibi denizden geldiğinden emin olduğunuz balıkların kemik ve kılçıklarını kullanın. Kısık ateşte çok uzun süre pişirmek çok önemli. Piştikten sonra yoğun bir jelatin kıvamı aldıysa başarılı oldunuz demektir!

Tarif:

- Yaklaşık 1 kilo tercihen organik, ilikli kemiği büyük bir tencereye bol su ile koyun. Eğer daha lezzetli olmasını isterseniz kemikleri yarım saat fırınlayabilir veya tencerede 5-6 dakika sırlayabilirsiniz. Balık kullanıyorsanız gerek yok.

- İçine 2-3 çorba kaşığı elma sirkesi ekleyin. Kemikleri 30-60 dakika soğuk suda elma sirkesi ile bekletin. Bu tadını etkilemeyecek, sadece minerallerin açığa çıkmasına yardımcı olacak. 

- 1 soğan, 2 havuç, 2 kereviz sapını soyun, doğrayın ve bir tatlı kaşığı deniz tuzu ile beraber tencereye ekleyin. Tercihe göre tane karabiber, zerdeçal, kekik veya balık kullanıyorsanız defneyaprağı ekleyebilirsiniz.

- Yüksek ateşte kaynayınca altını kısın. Bir süre sonra üzerinde oluşacak beyaz köpükleri bir kaşıkla alıp atın. Bu işlemi birkaç kez tekrarlamanız gerekebilir.

- Son yarım saat içine sarımsak ve maydanoz ekleyin.

- Eğer dana veya tavuk kullanıyorsanız en az 8 saat tercihen 24 saat çok kısık ateşte pişirmeye devam edin. Eğer balık kullandıysanız 3-4 saat yeterli. 

- Kemik suyunu buzdolabında 3-4 gün buzlukta 3 ay saklayabilirsiniz.

Hazırlayan: Özlem Çitçi



CNN Türk
Anahtar Kelimeler
Kemik Suyuözlem çitçi
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

ACİL SERVİS BOŞALTILDI
İstanbul Avcılar Murat Kölük Devlet Hastanesi'ne zehirlenme belirtisi ile getirilen 2 işçinin tedavisi...

Haberi Oku