Yaşam:
BOR TEPELERİ CENNETE DÖNDÜ

BOR TEPELERİ CENNETE DÖNDÜ

Ardından verimli toprak döküldükten sonra toplam 50 bin fıstık çamı, kara çam ve akasya ağacı fidanı dikilip, diğer bitki türü tohumları ekilip yemyeşil bir görüntüye kavuşturuldu. 13 yıldır yürütülen ağaçlandırma çalışmalarıyla Bigadiç, şimdiden nefes alınabilecek, çeşitli sosyal faaliyetlerin yapılabileceği seyir tepesi ve cennet mesire alanına kavuştu.

Bigadiç'e yaklaşık 2 kilometre uzaklıktaki Simav Çayı kenarında Eti Bor Madenleri'ndeki kazılardan çıkan atık toprak ve malzemeler, maden sahasının kuzey ve güney kısmına yığılmasıyla yaklaşık 350 metre yüksekliğinde iki tepe oluştu. Açık bor madeni işletmesinden çıkan, 115 milyon tonluk atık malzemenin oluşturduğu tepelerin neden olduğu kötü manzara ağaçlandırma yapılarak ortadan kaldırıldı. Biriktirilen bu toprak ve atıklardan oluşan tepeler herbiri 750- 800 metre uzunluğunda, 25- 30 metre genişliğinde setlere dönüştürülerek toplam 200 hektarlık alan elde edildi. Her iki tepedeki 5 setin üzeri verimli toprakla kaplandı. 2004 yılında kuzey tepesine, 2014 yılında da güney tepesine toplam 50 bin fıstık çamı. karaçam ve akasya ağacı fidanı dikildi. Setlere papatya ve kırmızı gelincikler ve çeşitli diğer bitki türlerinin tohumları ekilip bor tepeleri adeta bir yaylaya döndü.

Gelecekte piknik alanları, yürüyüş parkurları ve çeşitli sosyal faaliyetlerin yapılacağı seyir tepesine dönüştürelecek bor tepeleri şimdiden Bigadiçliler için nefes alacakları bir yer haline geldi. Eti Maden İşletmeleri'nin hafriyat işlerini yapan taşeron firmanın Maden Mühendisi Özgür Çelebioğlu, "Bor madeninden çıkan atık malzemeler yığıldığı tepeleri ağaçlandırdık. Dikilen ağaçlar ve bitki türleri de buradaki toprağa uyum sağladı ve güzel bir görüntü oluşturdu. Buraları ekolojik bir hale getiriyoruz.

Yörede madencilik olduğu kadar tarım ve hayvancılıkta yapılıyor. Maden kazısından çıkan atıkları ağaçlandırarak, buradaki tozların köylülerin tarlalarındaki domates ve yem bitkileri başta olmak üzere ürünlerine zarar vermesinin de önüne geçilmiş oluyor. Görsel bir güzellik ortaya çıkıyor. Buradaki fıstık çamı ağaçlarının yöredeki insanlar içinde bir gelir kaynağı olacağını düşünüyorum. Ağaçlar 5-10 yıl sonra daha da büyüdüğünde burası bir cennete, mesire alınan döneceğine inanıyorum. Proje tamamlandığında bu sahaları Eti Maden İşletmleri'ne teslim edeceğiz" dedi. Bölgedeki açık bor madeninin faaliyetleri ise halen devam ediyor.



DHA
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

MERVE MERMER HIZI SEVİYOR
Cemiyet hayatının ve iş dünyasının ünlü ismi Mimar Merve Mermer, atılımlarıyla konuşulmaya devam ediyor....

Haberi Oku