29 - 93 - 30

Bugünkü başlık matematik denklemi gibi oldu, ama biraz sabırla ilerlerseniz çözeceğim! Sırayla gidersek;
                                   
29, Türk Ulusunu temsil eden TBMM’nin özgür iradesiyle ve bu iradeyi Mustafa Kemal’in 29 Ekim 1923’de açıklamasıyla kurulan cumhuriyetimiz ve o gün bugün kutladığımız en önemli bayramımız. Çeşitli bahanelerle iptal edilmeye çalışılsa da bir mucizeye imza atan Atatürk’e dair dersleri çalışmadan sınıfı geçmek imkânsız da!

93, Cumhuriyetimizin ilanının 93. yıldönümü.

30, benim memleketimin -Kars’ın Kurtuluşu. 

Üç önemli tarih, üç önemli olay ve üç önemli coşku nedeni! Yazımın başlığındaki matematik denklemi çözülmüştür. Şimdi görsel ve kişisel belleğimi geriye sararak ilerliyorum. Cumhuriyetin kuruluş felsefesi; özgür ve eşit yurttaşlar olarak belirlenmişti. Düşünüyorum da kendi kişisel tarihimde O’nun önce adıyla, sonra yaptıklarıyla tanıştım. Tanıdıkça da On’suz adım atamaz oldum. Cumhuriyet, bizim kıymetlimizdir. Nadide bir eser gibi koruyup kollayacağımız. Onu az tanıyıp çok sevenler var, hiç tanımadan nefret edenler var. Aslında haklılar. O’nun büyüklüğünü herkes kavrayamaz. Sorgusuz sualsiz biat eden- mümin kullara doğru doludizgin ilerlerken insanın kaygılanması bundan…

Cumhuriyet projelerinin sırtımıza yük olarak değil, önümüze hedef olarak koyduğu değerler bize bir ömür yetecek kadar büyük ve görkemli. Onun içindir ki uzak ve yoksul çatılardan çarıklı ayaklarıyla okula gidenler,  adlarını ansiklopedilere, Nobellere yazdırdılar. Yüreğime yürek katan en büyük sese ve seslere bıkıp usanmadan teşekkür etmem bundan. Bütün eğitimini cumhuriyet okullarında alan ve aldığı bu eğitimle tüm kapıları açan biri olarak, bu sevdanın silinip, bitmemesi bundan. Milli duruş, milli fedakârlık, milli liderlik denince akla sadece O’nun gelmesi bundan. Başardıklarını okurken burun direğinin sızlaması bundan. O’nu düşünürken akla; güvenin, itibarın, bilginin, özverinin, uçsuz bucaksız idealizmin gelmesi bundan. Saygı, hürmet, ihtiram denince akla O’nun gelişi bundan. 

Cumhuriyet değerlerine karşı devlet katındaki toplu reddediş, açık ve net sergilenen alerji, Cumhuriyetin emaneti olan ulusal bayramlara her seferinde ipe un sererek sudan bahaneler bulma bundan.

Kemalist Devrim; tüm insanlık için barış ve mutluluk dolu bir reçetedir. Siz O’nun yüzündeki, gözündeki, sözündeki, özündeki anlam bakış ve duruşa bakar mısınız? Gözlerimin dolup boşalması bundan…

Kars’ın Kurtuluşu

Kars Lisesi’ni bitirdim. Atatürk Üniversitesi’nden mezun oldum. Cumhuriyet Lisesi’nde çalıştım. Eğitimin eğitim olduğu yıllarda Cumhuriyet kürsülerinden yetişen eğitimcilerin elinde şekillendim. Siz bendeki özgeçmişe bakar mısınız? 

Boyundan büyük hayalleri olan, taşraya sığmayan Anadolu çocukları olan, gurbette yatıp, memlekette uyanan biri olarak, özlem dolu kalbimin çırası olan memleketime ve hemşerilerime derim ki;

Ne Ardahan’ın balını, Ne Sarıkamış’ın karını, ne de Kars’ın boranını unutabildim! Ne çocuksu hayatlarımızı, ne sınırsız hayallerimizi, ne bazı maddeleri tartışılmaz ve değiştirilmesi teklif dahi edilemez baba yasalarımızı unuttum!  O nedenledir ki her 30 Ekim’de kendimi memleketimin şefkatli kollarına bırakmayı görev belledim. Ona yüklediğim değerleri bir ben bilirim, bir de hemşerilerim. Ona yine sevincim ol, sığınağım ol, limanım ol diyorum. Sonra da dönüp kendi kendime “geçmiş bu kadar uzaklaşır mı, kendimi hiç bu kadar uzak hissetmemiştim” diye söyleniyorum. 

Yüreğimin sol köşesinde her daim duran Kars, benim hem gençliğimin, hem de ulusal bayramlarımın ev sahibiydi. Ben ve kuşağım aylar öncesinden bayrak, flama taşımak, folklor grubuna, bando takımına seçilebilmek kaygısıyla geceler boyu uyumazdık. Koşullar ne denli ağır olursa olsun, zalım yaşlılık ne denli zorlarsa zorlasın. Ne 29 Ekim ne de 30 Ekim coşkumu alamıyor elimden… 

Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun.
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87