ADALET ve KALKINMA

Siz hiç adliye koridorlarından kalkınan bir ülke duydunuz mu? Mahkeme salonlarından büyüyen sanayi diye bir haber okudunuz mu?

Son on yıldır gündem sadece davalar. Bu davaların tamamı siyasi amaçlı ve hükümetteki partinin istemine göre açılan, karar verilen davalar. Bütün bu davalardan ülkenin kalkınacağını bekleyen bir kitlenin olması da ayrı bir inceleme konusudur. 

O kadar çok dava oldu ki, davaların adlarını dahi sayamayız. Hükümet tarafından açılan davalarda genelde iddialar asılsız iken sanıklar muhakkak tutuklu yargılandı. Hükümet hakkında yapılan suç duyurularındaki iddialar gerçek olduğu halde iddialar reddedilip, davalar açılmadı. 

Zamanla hükümet ve hükümete yakın medya tarafından desteklenen davalar tek tek düşerken, hükümet yeni yeni davalar açmaya devam etti. Sanayi, teknoloji gelişmeleri gibi dava gelişmelerini takip eder olduk. Ülkenin bu davalarla şaha kalkacağını bekliyoruz. 

Davalarda haksızca suçlanan insanların hayatları mahvolurken, ülke de büyük yara aldı. Hükümet hâlâ bu davalarla ülkeyi şaha kaldırıyorum havasında. 


Son on yılda açılan davaları sıralamaya çalışalım.

Balyoz, Ergenekon, Poyrazköy, Amirallere Suikast, Askeri Casusluk ve şantaj, Oda Tv, KCK, Devrimci Karargâh, Atabeyler davası,  Hopa davaları, 12 Eylül davası, 28 Şubat davası, Cemaat davası, Yolsuzluk davası, Gezi davaları, Gazetecilere açılan davalar, Bilim adamlarına açılan davalar, Devlet büyüklerine hakaret davaları, Barolara açılan davalar, Meslek odalarına açılan davalar, İşçi kazaları davaları, kadın cinayetleri davaları,  Gazetecilere açılan davalar, Öğrencilere açılan davalar, Deniz Feneri davasıdır. 

Hemen aklıma gelenleri sıralamaya çalıştım. Bu davalar uzun soluklu ve birçok insanı içine alan davalardır. Bu davalarda hükümetin taraf olduklarında hemen tutuklamalar yapılmış olup sanıklar kamuoyunda suçlu ilan edilirken, hükümet aleyhine açılan davalarda kesinlikle ilerleme olmamıştır. Hükümet aleyhine açılan davalarda mahkeme heyeti sık sık değişmiştir. Sonuçta hükümet gerekirse kanun çıkararak davaların seyrini etkilemiştir.

Sonuçta bu davalar sürecinde yargı kurumları büyük yara almış, adalete olan güven kalmamıştır. Adalet bir ülkenin varlığının teminatıdır.  Ülkenin en temel yapı taşı olan adalet yara almıştır.

Bunun dışında ülke gündemi son on yıldır sadece davalardan oluşmaktadır. Bu ülkenin sanayi, tarım, enerji, ulaştırma, eğitim, sanat, sağlık politikaları yok mudur? Ülkeyi yöneten hükümetin birincil görevi bu alanlarda ülkeyi ileriye taşıyacak projeler üretmek değil midir? 

On yıldır sadece adliye ve emniyet koridorlarına sıkışmış bir ülkeyiz. Bilim adamından, gazeteciye ve meslek odalarına kadar herkesin yolu muhakkak adliyeden geçer oldu. 

Sonuçta suç varsa bağımsız yargıya havale edilir, gereğini yargı yapar. Ancak burada istenen suçlunun yargılanması değil. Kendisi için düşündüğü planları gerçekleştirecek ortamı yaratmak. Hükümetin yargılamaya medyası, kanaat önderi ve bütün kadrolarıyla yüklenmesi boşa değil. 

Demem o ki, davalarla ülke büyük yara aldı. Suçsuz insanlar yargılandı ve suçsuz olduğu halde hapis yattı. Suçlu olan insanlara da dava açılmadı ve serbestçe suç işlemeye devam ettiler. 

Ülke asıl gündeminden uzak, boş davalarla yıllarını harcadı. Sanayiden, tarıma ülke üretimde büyük kayıplar yaşadı. Dış alım arttı, dış borç aldı başını gitti. Hükümet aldığı onca borcun yanında Cumhuriyet tarihinin en büyük varlık satışını yaptı. Alınan dış borca, satılan varlıklara karşın ülkenin gelişmişlik düzeyi geriye doğru gitti. Üretim her alanda düştü, dış alım büyük oranda arttı. İlk defa bu dönemde saman ithal ettik. Saman ithali döneme damgasını vuran gelişme oldu. Soğan, patates gibi ülkenin her yerinde yetişen bitkileri dahi dışardan satın almaya başladık. Burada en önemli konu bu döngüyü sağlasın diye gelen dış kaynaklı borç.  İşte bu dış borç belli bir siyasi plan doğrultusunda verilmektedir.

Ülkenin sanayi, tarım, teknoloji, eğitim, sanat ile geliştiğini unuttuk gitti. Türkiye on yıldır mahkeme salonlarından kalkınma bekler halde. 


https://twitter.com/nasuhbektas
https://www.facebook.com/bektasnasuh
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87