ARDAHAN’da AÇILAN KADIN ATÖLYESİ…

4 Ocak 2020 akşamı FOX televizyonunda Ardahan’da kadınlar için atölye açıldığını, bez torba üretildiğini, bunun yöre kadınları için önemli bir gelir kapısı olduğunu duyunca hemen Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demir’i arayarak kutladım, sonra da konu hakkında bilgi sahibi olmak istedim.

Başkan Demir, bu projeyi çok önemsediğini, 500 kişilik istihdam hedeflediğini, bölgede bazı kadınların buna çok ihtiyacı olduğunu, bin kadının çalışacağı atölyeyi bağış yoluyla kurduklarını heyecanlı bir ses tonuyla anlattı. Ve dedi ki; “Atölyede bez çanta üretiyoruz, bez çantalarının yüzde 5’ini bu atölyeye yaptıracak firmalara gereksinim duyuyoruz. Bunun duyurulması için de iletişim kanallarına ihtiyacımız var. Çünkü konunun kamuoyunda bilinmesi şart! Ardahan’da işsizliği bitirmeye kararlıyım”

Faruk Başkanın bir çırpıda ve kararlı bir tonla dile getirdikleri özetle böyle…

Bu zorunlu açıklamadan sonra demem o ki! Bu yazı başkana verdiğim sözün arkasında durmak kadar, hemşerilik bilinci ve kadın dayanışması adına görev olarak kaleme alındı…

Şimdi gerilere gidip bir Ardahan dosyası açma zamanıdır…

Eskiden daha çok, şimdilerde daha az, (daha doğrusu hiç yok mu demeliydim?) Bazen ADD Ardahan Şubesi’nin, bazen belediyenin, bazen valiliğin, bazen Dursun Akçam Kültür ve Sanat Günleri nedeniyle, bazen Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı’nın katkı ve destekleriyle, bazen de “Ankara Kars-Ardahan-Iğdırlılar Birliği Dayanışma Platformu” tarafından düzenlenen toplantılar için Ardahan’a giderdim…

Bu tür toplantılarda bu üç komşu ilin yani Kars-Ardahan ve Iğdır’ın sorunlarını masaya yatırmak, oralar için kollarını sıvayanları bir araya getirmek, elini taşın altına koyanlarla- yapacak işi, söyleyecek sözü olanlarla bir araya gelirdik. Doğduğumuz yerlerin hepimiz üzerindeki hakkı düşünüldüğünde, bu hakkı fazlasıyla ödeyenler kadar, hiç ödemeyip ödedim diyenlerin çokluğu karşısında da şaşar kalırdık…

Bu arada bir dip not! Kars’la ilgili yazdığım tüm kitaplarda katıldığım toplantılar ayrıntılarıyla mevcuttur. Bu toplantılarda değerli ve duyarlı kişilerle tanışmak, güzel dostlar kazanmak, memleketimiz için ve memleketimiz adına yapılan toplantılarda fazlaca gelişen hemşerilik duyarlılığını öne çıkarmak önceliğimiz olurdu. Bu tür toplantılar için davet aldığımızda vefa borcumuzu ödemek için yollara düşer, bazen hüzünlenir, bazen coşardık. Bu tür bölgesel toplantılara; düşünsel ve bilimsel duyarlılıklarıyla katılan, omuz veren, katkı sunan, soluk getiren katılımcıları ve bilim insanlarını ise yere göğe koyamazdık...

Ardahan, 1992 yılında il olmuş. Kars’a uzaklığı 1 saat. Ben 2000 yılında gittiğimde nüfusu 17 bin 500 idi. O gün aldıkları bir kararla komşu kontenjanından beni de hemşerileri yaptıkları için o gün birdenbire Ardahan’ın nüfus 17 bin 501 oldu! O gün bugün ben hem Karslı, hem Ardahanlıyım!

Bu iki ana damardan yola çıkarak derim ki! Gelin Başkan Faruk Demir’in bu isteğine kayıtsız kalmayalım, onun bu girişimine omuz verelim, kadınların elini tutalım, çevremize haber salalım, olanaklarımızı seferber edelim. Kadın nüfusunun erkeklerden sayıca çok olduğu bu ilimize ses olalım, ışık saçalım, arka çıkalım…

İstanbul’da iş sahibi olan Ardahanlı bir hemşerimizin “dikiş makinesi” destekli öncülüğünde ve Ardahan Belediyesi’nin katkılarıyla şimdilik 25 kadına hem eğitim, hem maaş veren bu atölyede; dikiş makinelerinin başında mor gömlekleri, aydınlık yüzleri, ışıl ışıl bakışlarıyla konuşan kadınlar şunları söylediler;

“Evimize ekmek götürmeye başladık, çocuk okutuyoruz, hayatımızın değişeceğini, ekonomik özgürlüğümüze kavuşacağımıza inanmaya başladık.” “Ev geçindiriyoruz. Hem çocuğumun geleceği, hem kendi ekonomik özgürlüğüm adına bu adımı çok önemli buluyoruz.” “İşsizdim ve evde oturuyordum, şimdi umutla ve severek çalışıyorum.” “İş imkânım oldu, artık eskisi kadar umutsuz ve umutsuz değilim. “Ev bütçesine artık bende katkı sunuyorum”

Kadınların hayatına dokunan ve belki kaderlerini değiştirecek olan bu girişimi için memleketini unutmayan Ardahanlı hemşerime ağız ve gönül dolusu teşekkür ediyorum…

Önceleri sesiyle ve kendine has yorumuyla, yaptığı televizyon programlarıyla alkışladığım Faruk Demir Başkanı bu kez; ön ayak olduğu bu girişim için, kadın istihdamını destekleyen bez çanta atölyesine verdiği destek, sunduğu katkı için kutluyorum…

Şimdi sıra Türkiye’nin her yanına dağılan bizlerde! Lütfen bu girişime omuz verip, destek olalım, Ardahan Belediyesi ile iletişim kurarak bez çantaları satın alalım, hem kadınların yüzünü güldürüp, hem de projenin devam etmesini sağlayalım.

Unutmayalım! Gelen, gelecek ve gelebilecek her katkı Ardahanlı kadınlar için çok değerli…

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87