BU DÖNEMDE BİR DEVLET BANKASI YÖNETİCİSİ OLMAK ÇİLE!

Devlet bankaları bu dönemde Hükümetin sanki kasası gibi. İmar Barışı kredisi, esnaf kredisi, futbol kulüplerinin kredi borçlarını yapılandır ve üstüne al, kredi kart borçlarını üstlen ve 24-60 ay vadeli kredi sağla, Merkez Bankası karını Hazineye aktarsın. Bütün bunlar söylemde çok hoş ama uygulamada söylendiği ve vaat edildiği gibi olmayacak. Olanlar da aspirin faydası sağlayacak.

Gelin bu kredileri almanın ne kadar zor olduğunu bir gözden geçirelim.

İMAR BARIŞI KREDİSİ

Bir binanız ile ilgili imar barışına başvurdunuz ve 100 bin lira harç bedeli tahakkuk etti. Ziraat Bankasına gidip kredi talep ettiniz. Hemen size krediye verecek algısıyla banka müdürüne mutlulukla gittiniz. Banka müdürü ilgili kişiyi de çağırıp size şu soruları sorar:

İmar barışından nasıl yararlandınız?

Yararlanmanız gereken başka yer var mıydı?

Krediye teminat ne vereceksiniz? Biz gayrimenkulü tercih ederiz.

Siz, “Zaten bu paraya el süremeyeceğim, hemen Çevre Bakanlığı hesabına gidecek. Bu nedenle kefaletle olmaz mı?” dersiniz

Cevap: olur ama bu krediyi ödeyebilecek kişi veya şirket lazım.

Sorular, istenen belgeler, limit sorunları, hele bir de kredi skorunda bir problem varsa banka yöneticilerinin çayını içip eli boş çıkarsınız.

Büyük ihtimalle de imar barışı kredisi normal krediye dönüştürülür. Ucuz imar barışı kredisi pahalı kredi haline gelir.

KREDİ KARTI YAPILANDIRMA

Haberi duyan oh kredi kartlarımın sıkıntısından kurtuluyorum. Ziraat Bankası bana 24 ay kredi verecek. Ben de rahat rahat ödeyeceğim.

Yok öyle, Ziraat Bankası babanızın çiftliği mi? Kredi vermek için bir sürü şart var!

*Ziraat Bankası kredi taksitlerini ödeme gücünde olmalısınız. Taksit tutarı aylık gelirinizin yüzde 75’ini geçemez. Örneğin 2 bin TL aylık net geliriniz varsa. Kredi kartı kredi taksiti en fazla bin 500 TL olabilir.

*Toplam kredi limitiniz dolu ise bu krediyi alamazsınız

*Kanuni takibe düşen kredi kartlarına banka kredi vermeyecek

*Bu krediyi alanın artık kredi kartı kullanması zor. Zorunlu kartsız dönem geçirecek.

ESNAF KREDİSİ

300-350 bin esnafa 22 milyar TL kredi verilecekmiş, gel de inan. Bir esnafa verilecek kredi ortalaması 62 bin lira.50 bin lira dersek bununla esnaf neyi çözecek o da ayrı bir sorun.

Öte yandan bu kredinin seçimlere kadar verilmesi de gerekiyor. Aksi halde mutsuz esnafın nasıl oy vereceği belli olmaz.

Bir kere kaynak nerede? Bütçede böyle bir kaynak yok. Bankalar bu kaynağı kendi kaynaklarından verirse ve devletten alamazsa görev zararı. Bu zararı da kısa süre sonra vatandaş vergi artışları ve zamlarla ödemek zorunda kalacak.

Esnaf alacağı bu krediyle borç ödeyecek. Netice de borcu borçla ödeyecek. Borçları uzun vadeye yayılmış olacak. Yani resmi olmayan konkordato yapmış olacak.

MERKEZ BANKASI KAR TRANSFERİ

Merkez Bankası 18 Ocak’ta olağanüstü genel kurul yaparak kara dağıtımına karar verecek. Bankanın en büyük hissedarı Hazine Yüzde 51 paya sahip. Hazine karını alacak ve seçim ekonomisinin kaynağı olarak kullanacak.

37 milyar TL kar dağıtımı bekleniyor. MB diğer ortaklarına da kar dağıtılacak mı, yoksa sadece Hazine mi alacak; bu konular şu an belirsiz.

FUTBOL KULÜPLERİNE KIYAK

Futbol kulüplerinin şirketlerinin bankalara olan 14 milyar TL kredi borçlarının bir kısmı silinerek konsolide edileceği Türk futbolunun içine düştüğü aciz durumu göstermeye yetiyor. Devlet bankaları bunu üstlenecek ve silinen alacak ve düşük faizden doğan maliyetle zarar edecek. Bu zararın da adı Görev Zararı olacak. Kötü yönetilen futbol kulüplerini kurtarmak sanki bir “görev” ve kamu yararı yaratıyor.

EZCÜMLE

Hükümet 2019’da tsunami olmaması için değil olması için çaba harcıyor. Yeter ki belediye seçimleri kaybedilmesin.

Mart ayına kadar krediyi alan aldı. Alabilen yaşadı. Sonrasında devlet bankalarının önünden geçmek bile mümkün olmayacak.

Ne diyelim. Bindik bir alamete gidiyoruz kıyamete...

https://twitter.com/MPamukoglu
https://www.facebook.com/mustafa.pamukoglu.90

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87