Dünya:
AFGANİSTAN'da KORKUNÇ SALDIRI

AFGANİSTAN'da KORKUNÇ SALDIRI

Afganistan'da terör dehşeti! Kabil'de konsoloslukların olduğu bölgede bombalı araçla saldırı gerçekleşti. Saldırıda en az 80 kişi hayatını kaybetti, 350 kişi yaralandı. Kanlı eylemi henüz bir örgüt üstlenmezken, Taliban saldırıyı kınadı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, saldırıda Türk Büyükelçiliği'nin de zarar gördüğünü açıklarken, elçilik personelinin binadan tahliye edileceğini açıkladı. Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ise saldırıda Alman Büyükelçiliği çalışanlarının da yaralandığını söyledi. Rus basını saldırıyı terör örgütü IŞİD'in üstlendiğini duyurdu...

Afganistan'ın başkenti Kabil'de Almanya Büyükelçiliği’nin hemen yanında bombalı araçla bir saldırı düzenlendi.

Sağlık Bakanlığı saldırıda en az 80 kişinin hayatını kaybettiğini, 350 kişinin ise yaralandığını açıkladı.

  

Başkentin her yerinden hissedilen patlamada, Vezir Ekber Han'daki binaların çoğu ağır hasar gördü, yaklaşık 30 araç yandı.

Saldırının bir su tankerine yerleştirilen bombayla düzenlendiği kaydedildi. Polis, patlama yerini güvenlik çemberine alırken, bölgeye giden yollar trafiğe kapatıldı.

IŞİD ÜSTLENDİ

Rus haber ajansı Sputnik'in haberine göre, saldırıyı terör örgütü IŞİD üstlendi. Saldırıdan kısa süre önce açıklama yapan terör örgütü Taliban ise sivilleri hedef alan saldırıyı kınayarak, saldırının Taliban tarafından düzenlendiğine yönelik iddiaları yalanladı. 

TÜRK BÜYÜKELÇİLİĞİ TAHLİYE EDİLECEK

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, saldırıda Türk büyükelçilik binasının da hasar gördüğünü belirtirken, herhangi bir büyükelçilik personelinin yara almadığını belirtti. Çavuşoğlu, büyükelçilik çalışanlarının tahliye edileceğini belirtti. 

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise "Afganistan’ın başkenti Kabil’de bugün gerçekleştirilen terör saldırısı sonucunda çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği ve çok sayıda yaralı bulunduğu büyük üzüntüyle öğrenilmiştir. Saldırı birçok resmi kuruluş ve yabancı temsilciliğin bulunduğu bir bölgede meydana gelmiştir. Patlama Kabil Büyükelçiliğimizin binalarında da hasara neden olmuştur. Büyükelçilik personelimiz saldırıdan zarar görmemiştir. Bu menfur terör saldırısını şiddetle lanetliyor, hayatlarını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralananlara acil şifa, ölenlerin yakınlarına, Afganistan Hükümeti ve kardeş Afgan halkına başsağlığı diliyoruz. Türkiye terörizmle mücadelede dost ve kardeş Afganistan halkı ve Hükümetinin yanında yer almaya devam edecektir" ifadesi yer aldı.

Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, büykelçilikteki hasar için, "Kısmi hasar onarılacak. Elçilik personelinin bir kısmı moral iznine çıkarılacak. Ancak elçilik faaliyetlerine ara verilmeyecek" dediler.

Bölgede Alman Büyükelçiliği ve istihbarat servisi binaları yer alıyor. Saldırı bölgesine yakın yerde bulunan Türkiye'nin Kabil Büyükelçiliğinde ise can ve mal kaybı olmadığı, binanın cam ve duvarlarında küçük çaplı hasar oluştuğu öğrenildi.

ALMAN BÜYÜKELÇİLİĞİ ÇALIŞANLARI YARALANDI

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, saldırıda Alman Büyükelçiliği çalışanlarının da yaralandığını söyledi. Fransa'nın AB Bakanı Marielle de Sarnez de, Alman büyükelçilik binasının yanı sıra Fransız elçilik binasının da hasar gördüğünü söyledi.

Reuters’a konuşan Kabil Emniyet Sözcüsü Basir Mücahit, “Alman Elçiliği’nin yanında bir bombalı araçtı, fakat yakınlarda başkaca önemli birkaç yerleşke de var. Hedefin neresi olduğunu söylemek zor” dedi.

Kabil polis sözcüsü Basir Mujahid, Ramazan başında yapılan ve Kabil'de yaşanan en büyük bombalamalardan biri olduğu sanılan saldırının genelde yoğun trafik görülen bir cadde üzerinde bulunan Alman büyükelçiliğinin girişine yakın bir noktada meydana geldiğini açıkladı.

Reuters'e bilgi veren Mujahid, "Alman elçiliği yakınında bir bombalı araçtı. Oraya yakın başka önemli binalar ve bürolar da var; asıl hedefin neresi olduğunu söylemek kolay değil" dedi. Saldırı, Ramazan ayının başlamasına rağmen Afganistan'da bu dönemde sakin bir ortamın yaşanması ihtimalini ortadan kaldırıyor.



Hürriyet Gazetesi
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

BELÇİKA'da PKK PROVOKASYONU
Belçika'nın Limburg bölgesindeki Heusden-Zolder ilçesinde terör örgütü PKK yandaşlarının provokasyonu...

Haberi Oku