Dünya:
'ÇİN DÜŞMAN DEĞİL AMA...'

"ÇİN DÜŞMAN DEĞİL AMA..."

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Liderler Zirvesi öncesinde gazetecilere açıklamalarda bulundu. Çin'in düşman olmadığını ama güvenlik tehdidi oluşturduğunu söyleyen Stoltenberg, Rusya ile ilişkilere de değindi.

NATO üyesi ülkelerin liderleri, çok sıkı güvenlik önlemleri ve koronavirüs salgınına karşı alınan tedbirler altında NATO karargahında bugün bir araya geliyor.

Belçika'nın başkenti Brüksel'deki NATO karargahı, yoğun gündemle toplanacak 30 müttefik ülkenin devlet ve hükümet başkanlarını ağırlıyor.

NATO Zirvesi'nin başlıca konuları arasında İttifak'ın gelecek 10 yılına yön verecek yol haritası hakkındaki kararlar, NATO'nun stratejik konsepti, Rusya, Çin'in yükselişi, iklim değişikliğinin güvenliğine etkisi, siber tehditler ve yıkıcı teknolojiler, Afganistan'daki NATO  misyonunun sonlandırılması gibi bir çok başlık bulunuyor.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in ilk açıklamaları şöyle:

* Bugün transatlantik ilişkilerimizde yeni bir bölüm açıyoruz.

* Yeni bir Soğuk Savaş'ı Çin'le başlatıyor değiliz. 

* Bize yaklaşıyor. Siber uzayda Çin'i görüyoruz, Afrika'da Çin'i görüyoruz ama Çin aynı zamanda kendi kritik önemdeki altyapımıza da büyük yatırım yapıyor. Çin'in bizim değerlerimizi paylaşmadığını biliyoruz. Çin düşmanımız ya da rakibimiz değil. 

* Çin ile fırsatlar var. Çin ile iklim değişikliği ve silahların kontrolü konusunda çalışmalıyız. Ancak Çin'in askeri güçlenmesi, artan etkisi ve zorlayıcı tavırları da güvenliğimiz bakımından bazı sınamaları ortaya koyuyor. Bunlara İttifak olarak birlikte eğilmeliyiz.

* Rusya ile ilişkilerimiz Soğuk Savaş'tan bu yana en düşük seviyesinde. Bunun nedeni Rusya'nın saldırgan eylemleri. İnanıyorum ki liderler Rusya'ya yönelik 'diyalog ile birleştirilmiş güçlü savunma' şeklindeki ikili yaklaşımımızı teyit edecek.

* Rusya ile diyalog çabalarını sürdüreceğiz. Diyalog güçsüzlük değil aksine -birlikte durduğumuz sürece- bir güçlülük emaresi. ABD Başkanı Joe Biden ve Rusya lideri Vladimir Putin'in görüşecek olmasını memnuniyetle karşılıyorum. 

* (Afganistan'dan çekilme) Havaalanı dahil kritik altyapıların nasıl sürdürülebilir olacağı konusunda da çalışıyoruz. NATO destek sağlamayı planlıyor. Kabil'de uluslararası bir havalimanını nasıl sürdürülebilir yapacağımız konusunda ABD ve Türkiye gibi bazı NATO ülkeleri de doğrudan diyalog içindeler. Bu hem NATO müttefikleri hem de tüm uluslararası camia için diplomatik mevcudiyet ve yardımların devamı bakımından önemli.

sputniknews

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

OBAMA’dan 8 YIL SONRA BİR İLK
Eski ABD Başkanı Barack Obama, Londra'da Başbakanlık Ofisi’nde görüldü. Obama'nın 8 yıl sonra...

Haberi Oku