Dünya:
DEMİRYOLU GREVİ HAYATI FELÇ ETTİ

DEMİRYOLU GREVİ HAYATI FELÇ ETTİ

Britanya'da Rusya yaptırımlarının tetiklediği yüksek enflasyonun neden olduğu hayat pahalılığı krizi nedeniyle grev tsunamisi bekleniyor. Demiryolu işçileri maaşlar ve çalışma koşullarının düzeltilmesi talebiyle düzenli aralıklarla grev yaparken, kamu sektörünün milyonlarca çalışanı greve gitmek için oy kullanmaya hazırlanıyor. Oylamadan grev kararı çıkarsa, Britanya tam da lider değişiminin ortasında 1970'lerden bu yana en büyük endüstriyel eylem dalgasına sahne olacak.

ün Britanya çapında demiryolu çalışanlarının iş bırakmasının ardından bugün Londra'dakilerin greve gitmesiyle başkente bağlanan yeraltı ve yerüstü demiryolu hatlarının neredeyse tamamında hizmetler durdu. Londra metrosunda pek çok istasyon grev ilanı eşliğinde kepenk indirdi.

Kamu sektöründe maaş zammı müzakerelerinden sonuç çıkmazsa bu sonbahar 1970'lerin sonundan bu yana en büyük grev dalgasının yaşanacağına dikkat çeken Sky News, konuyla ilgili 'Hayat Pahalılığı: Ücret Savaşları' balıklı bir özel haber yayımladı.

Sendikaların kendilerine teklif edilen maaş zammının artan hayat pahalılığına ayak uydurmadığını söylediğini, hükümetin ise yüksek enflasyonla mücadele etmesi gerektiği ve şimdi maaşları artırmanın fiyatların daha da fırlamasına neden olacağını savunduğunu aktaran Sky News, kamu sektörü grevi halinde hastaneler, itfaiye, okullar ve toplu taşıma ağının çalışmayacağını belirtti.

Olası kamu sektörü grevinin Muhafazakar Partili Başbakan Boris Johnson'ın yerine eylül başında parti lideri seçilecek ve dolayısıyla başbakan koltuğuna oturacak ismin (Rishi Sunak ya da Liz Truss) karşılaşacağı zorlukları daha da ağırlaştıracağına dikkat çekilen haberde, "Hem Hazine hem de Merkez Bankası'nın enflasyonu dizginlemek için uğraştığı sırada ekonomi için hassas bir zamanda geliyor" denildi.

Birkaç gün önce Britanya'da enflasyonda yükselişin temmuz ayında da devam edip yıllık bazda yüzde 10.1'e çıktığı açıklandı. Ancak öğretmenlere İngiltere ve Galler bölgelerinde yüzde 5, İskoçya bölgesinde yüzde 2 maaş zammı teklif edildi. Sendikalar, bunun eğitim çalışanlarının maaşlarında önemli bir reel kesintiyi temsil ettiğini ve zaten maaşların 2010'dan beri reel olarak yüzde 20 düştüğünü belirtti.

Sky News'a konuşan Cheshire'dan engelli öğretmeni Rachel Badzire, yılda 35 bin sterlinlik maaşının yükselen yaşam maliyetini karşılayacak kadar artmadığını söyledi. İki çocuk annesi "Fazla harcama yapmıyorum. Ama fark ediyorum ki, eskiden 30 ya da 40 sterlin harcadığım yerde şimdi 60 sterlin harcıyorum" diyerek ekledi: "Gittikçe daha fazla insanın artık yeter, paramız yok dediğini düşünüyorum.”

İtfaiyecilere haziranda yapılan yüzde 2'lik maaş artışı teklifi de sendika tarafından 'tümden yetersiz' denilerek reddedildi. Sendika, zaten itfaiyecilerin reel maaşlarının 2019-2021 arasında yüzde 12 oranında, yani 4 bin sterlin tutarında kesintiye uğradığını belirtti.

Yılda 32 bin 244 sterlin kazanan tam zamanlı bir itfaiyeci olan Adam Hooks, "Enflasyon alıp başını gittiği için faturaları karşılayamayacak duruma geldiğinizde, elinize geçen para enflasyonun yakınından bile geçmiyorsa, bir şeyler yapılması gerektiğini hissediyorum" diye konuştu.

Öğretmen Badzire gibi itfaiyeci Hooks da toplumsal sorumlulukları nedeniyle aslında grev istemediklerini söyleyerek "Bu işi insanlara yardım etmek istediğimiz için yapıyoruz. Ancak bunun için adil bir şekilde ödenmemiz gerekiyor" dedi. "Bizi dinlenmelerine ihtiyacımız var. Lüksü ya da benzeri şeyleri boşverin. İtfaiyecilerin çoğunun maaşı en temel faturaları ödemeye yetmiyor" diye ekledi.

Kovid pandemisinin hayat kurtarıcıları olan hemşireler ise harcamaları kısmak için dramatik yollara başvurmak zorunda kaldıklarını belirtti.

Doğru düzgün öğün yemek yerine yüksek kalorili shake içmeye başladığını söyleyen hemşire Katie Sutton, kredili mevduatında zaten 250 sterlin içerdeyken ve her şeyin fiyatı sürekli aşırı yükselirken, 400 kalorili shake içerek hem ihtiyaç duyduğu enerjiyi aldığını hem de 2 sterlin harcadığını anlattı.

Sutton, "Sanırım çoğu hemşire grevden başka seçenek olmadığına karar verecek. Endüstriyel eylemde bulunursam hastalarıma kimin bakacağından emin değilim. Bu benim üzerinde çok düşündüğüm bir konu. Ama bu durum çözülmezse ve umutsuzca ihtiyaç duyduğumuz maaş artışını alamazsak grev yapacağım" dedi.
2012'den beri reel maaşları yüzde 10 düşen hemşirelere mayısta İskoçya'da yüzde 5, İngiltere ve Galler'de yüzde 4 maaş artışı teklif edildi.

sputniknews

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

KRİZ YARATACAK İDDİA
ABD'li üst düzey bir yetkili, İsrail savaş uçaklarının, misilleme amacıyla, ülke sınırlarına...

Haberi Oku