Dünya:
ESİRLERİ TAŞIYAN UÇAK DÜŞTÜ

ESİRLERİ TAŞIYAN UÇAK DÜŞTÜ

Rusya Savunma Bakanlığı'nın açıklamasına göre takasa götürülen 65 Ukraynalı asker, 6 mürettebat ve 3 refakatçinin bulunduğu Il-76 kargo uçağı Rusya-Ukrayna sınırındaki Belgorod Bölgesi'nde henüz bilinmeyen bir nedenle irtifa kaybederek çakıldı.

Bakanlık, Rusya Hava-Uzay Kuvvetleri'ne bağlı bir komisyonun kazanın nedenlerini belirlemek üzere uçağın düştüğü yere intikal ettiğini bildirdi.
Bakanlıktan yayımlanan yazılı açıklamada, “24 Ocak günü Moskova saatiyle 11.00 sularında bir IL-76 uçağı Belgorod bölgesinde düşmüş olup, uçakta Ukrayna tarafı ile takas için Belgorod bölgesine nakledilen 65 esir Ukrayna askeriyle uçağın 6 mürettebatı ve 3 refakatçinin bulunduğu bilinmektedir” dendi.

Rus Hava Kuvvetleri'nden bir komisyon, kazanın nedenlerini belirlemek üzere uçağın düştüğü yere uçtuğunun altını çizen Savunma Bakanlığı, olayla ilgilisoruşturma başlatıldığını aktardı.

Bölgenin acil servis temsilcilerinden alınan bilgiye göre ambulans ekiplerinin Koroça bölgesinde uçağın düştüğü yere doğru yola çıktığı belirlendi.
Bu sabah saatlerinde Belgorod yakınlarındaki Blijney köyünde bir Ukrayna insansız hava aracının (İHA) engellendiğini açıklayan Belgorod Bölge Valisi Vyaçeslav Gladkov, Telegram kanalındaki mesajında, bölgede Ukrayna ordusu tarafından füze tehdidi hakkında bir uyarı yayınlandığını paylaşmıştı.

Uçağı Batı'dan gönderilen füzeler mi düşürdü?

Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma’da ses getiren uçak kazasıyla ilgili konuşan Devlet Duması Başkanı Vyaçeslav Volodin, Belgorod Bölgesinde düşen IL-76 uçağıyla ilgili olarak ABD Kongresi ve Alman Federal Meclisine bir yazı hazırlanması talimatını verdi.
Uçağın düşürülmesi için hangi füzelerin ya da fırlatıcıların kullanıldığının araştırılmasını öneren Volodin, "Hangi füzelerin ve rampaların kullanıldığını çözmeye yönelik bir önerimiz var. ABD Kongresi'ne ve Alman Federal Meclisi'ne bir çağrı hazırlayalım, böylece milletvekilleri sonunda kimi finanse ettiklerini, kime yardım ettiklerini, bunun Biden, Macron, Scholz ve diğer politikacılar tarafından beslenen bir Nazi rejimi olduğunu görsünler. Sorumluluklarının farkına varsınlar” ifadelerini kullandı.

Belgorod saldırısı, Ukrayna ordusunun kendi askerlerini öldürdüğü ilk olay değil

Ukrayna basını, ordunun hava savunma güçlerinin takas edilecek Ukraynalı savaş esirlerini taşıyan bir Rus Il-76 uçağını Belgorod Bölgesi üzerinde düşürdüğünü iddia etti.

Bu iddianın doğrulanması durumunda, Kiev rejiminin Rus esaretindeki kendi askerlerini öldürdüğü ilk olay olmayacağı bilinirken, Temmuz 2022'de Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, Ukraynalı savaş esirlerini barındıran Yelenovka gözaltı merkezine füze saldırısı düzenlemiş, kendi askerlerini etkisiz hale getirmişti.

Il-76 uçağının düşmesinden Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin sorumlu olduğuna dair bir kaynağa atıfta bulunarak haber yapan Ukraynska Pravda (Ukrayna gerçeği) medya kuruluşu, olayın netleşmesi ve uçakta savaş esirlerinin bulunduğuna dair haberlerin çıkmasının ardından Ukrayna ordusunun Rus uçağını düşürdüğü ile ilgili haberini sildi.

Patriot füzesi ihtimali

Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma'da Savunma Komitesi Başkanı Andrey Kartapolov, Il-76'nın Ukraynalı askerler tarafından 3 füzeyle vurularak düşürüldüğünü ifade etti.

Kartopolov, düşen uçağa yapılan saldırı anında bir başka Il-76 uçağının içinde 80 savaş esiriyle aynı yönde seyir halinde olduğunu bildirirken bu uçağın geri döndürüldüğünü belirtti.

ABD yapımı Patriot veya Alman yapımı IRIS-T füzeleri atıldı'

Rus vekil, "Bugün, Ukrayna'nın kriminal faşist rejimi, hiçbir askeri mantığa sığmayan başka bir kanlı suç işledi. Saat 11 sularında, Rusya Hava-Uzay Kuvvetleri'ne ait bir Il-76 uçağı Belgorod kentindeki havaalanının yakınına düştü. Uçakta takasa götürülen 65 eski Ukrayna askeri bulunuyordu. Ukrayna yönetimi, yapılacak takası çok iyi biliyordu, esirlerin nasıl teslim edileceği konusunda bilgilendirildiler. Ancak Il-76 uçağı ABD yapımı Patriot veya Alman yapımı IRIS-T uçaksavar füze sisteminden atılan 3 füzeyle vuruldu, uzmanlar araştırıyor" ifadelerini kullandı.
Uçaktan sağ kurtulan olmadı

Belgorod Valisi Vyaçeslav Gladkov, düşen Il-76 uçağında bulunan tüm kişilerin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Telegram hesabından açıklama yapan Gladkov, "Koroçanskiy semtinde bir kargo uçağı düştü. Uçak, yerleşim birimine yakın bir yere çakıldı. Uçaktaki tüm kişiler hayatını kaybetti" dedi.

Olay yerinin güvenlik çemberine alındığını ve tüm operasyonel birimlerin incelemelerde bulunduğunu kaydeden Gladkov, kazanın nedenlerinin tespiti için bir komisyonun olay yerine yönlendirildiğini ve soruşturma faaliyetlerinin yürütüldüğünü belirtti.

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

KRİZ YARATACAK İDDİA
ABD'li üst düzey bir yetkili, İsrail savaş uçaklarının, misilleme amacıyla, ülke sınırlarına...

Haberi Oku