Dünya:
NATO'dan İRONİK VARŞOVA ZİRVESİ

NATO'dan İRONİK VARŞOVA ZİRVESİ

NATO ZİRVESİ VARŞOVA'da TOPLANIYOR

Daha önce Varşova Paktı'yla tarihe geçen Polonya’nın başkenti Varşova’da bugün öğleden sonra başlayacak NATO zirvesi için bir araya gelecek olan liderler görüşmelerini Varşova Stadyumu’nda kurulan çadırda gerçekleştirecek.

İsveç ve Finlandiya’nın ‘‘NATO’nun yakın dostu’’ sıfatıyla katılacakları NATO zirvesinde ele alınacak konuların başında NATO’nun Polonya ve Baltık ülkeleri Estonya,Letonya ve Litvanya’da NATO varlığının arttırılması gelecek.

Zirve öncesinde basın toplantısında konuşan NATO Genel sekreteri Jens Stoltenberg NATO’nun Rusya ile bir çatışma istemediğini belirterek ‘‘Bizim varlığımız uluslararası olacak ve herhangi bir üye ülkeye yapılacak saldırının bütün NATO ülkelerine yapılmış bir saldırı olarak kabul edileceğinin açık bir mesajı olarak kabul edilmelidir.’’ diye konuştu.

NATO zirvesine katılacak liderlerin Varşova’ya gelişleri sürerken zirvenin yapılacağı stadyumun etrafında da patriot füzeleri konuşlandırıldı. Stadyumun üzerindeki hava sahasında da dronlar devriye uçuşları gerçekleştiriyor.

NATO zirvesini dünyanın birçok ülkesinden 2 bin dolayında gazeteci izliyor.

VARŞOVA'nın İRONİSİ


NATO toplantısının Varşova'da düzenlenmiş olması bir de tarihsel ironiye neden oldu.

Zira bilindiği üzere Varşova Paktı, 14 Mayıs 1955 tarihinde Varşova'da, sekiz sosyalist ülkenin imzaladığı "Dostluk, İşbirliği ve Karşılıklı Yardım Antlaşması" ile kurulan askeri ve siyasal birlik olarak hayata geçirilmişti. Antlaşmayı imzalayan ülkeler Arnavutluk, Bulgaristan, Çekoslovakya, Doğu Almanya, Macaristan, Polonya, Romanya ve SSCB'ydi. Anlaşma, daha önceleri SSCB ile Çekoslovakya (1943); Polonya (1945); Bulgaristan, Macaristan ve Romanya (1948) arasında imzalanan ikili anlaşmaları bütünlüyordu. Pakt, Macaristan, Çekoslovakya ve Afganistan'ın işgalleri gibi önemli siyasal olaylarda askeri unsur olarak yer almıştı.

1991 yılında SSCB'nin dağılması ve üye devletlerde sosyalist rejimden çok partili parlamenter rejimlere geçilmesi, Avrupa'nın iki bloklu yapısını siyasal bakımdan ortadan kaldırdı. Varşova Paktı, 1 Temmuz 1991'de dağıtıldı ve böylece savaş sonrası Avrupa'sının iki kutuplu yapısı askeri bakımdan da tarihe karışmış oldu.

haberhabere.com



DHA
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

KRİZ YARATACAK İDDİA
ABD'li üst düzey bir yetkili, İsrail savaş uçaklarının, misilleme amacıyla, ülke sınırlarına...

Haberi Oku