Dünya:
PARİS'TE ŞAFAK OPERASYONU: 'SİLAH SESLERİ VE BOMBA'
PARİS'TE ŞAFAK OPERASYONU: 'SİLAH SESLERİ VE BOMBA'

Fransa'da Paris katliamı şüphelilerine yönelik şafak operasyonu

Paris katliamı şüphelilerini arama çalışmaları son hızıyla sürerken, Fransa polisi, kentin kuzeyindeki Saint Denis kasabasında bir adrese şafak baskını düzenledi. Abluka altına alınan apartmanda çıkan çatışmada, intihar bombacısı bir kadın kendini patlattı. Bir kişi ise keskin nişancı tarafından vurularak öldürüldü. Yedi saat süren operasyon sona ererken, evde bomba ve tüfekler bulundu. Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, "iki teröristin öldüğünü, yedi kişinin gözaltına alındığını" belirtti.

Özel kuvvetler ekiplerinin hedefinde, Paris saldırılarının beyni olduğu sanılan Abdelhamid Abaaoud olduğu açıklanırken, Belçikalı şüphelinin yakalananlar arasında olup olmadığı bilinmiyor.

Fransız BFM televizyonu, operasyon esnasında kendini patlatan canlı bombanın Abaaoud'un akrabası olduğunu aktardı.

Paris Savcısı Francois Mollins, telefon dinleme ve görgü tanıklarının ifadeleri sonucu Abaaoud'un binada olduğunu düşündüklerini açıkladı. 

TSİ ile sabah 05:25'te başlayan operasyon, üç intihar bombacısının kendini patlattığı Stade de France'ın yakınlarında gerçekleştirildi.


Çatışma esnasında bölgede yoğun silah ve patlama sesleri duyulurken, dört polis memurunun yaralandığı açıklandı.

Özel kuvvetler ekiplerinin hedefinde, Paris saldırılarının beyni olduğu sanılan Abdelhamid Abaaoud olduğu ifade edilirken, Belçikalı şüphelinin yakalananlar arasında olup olmadığı bilinmiyor.

HEDEFTE SALDIRILARIN BEYNİ VAR

Fransız haber ajansı AFP, şüphelilerin bir apartmana sıkıştırıldığını duyurmuştu. Bölgeye polis ve itfaiye araçları sevk edildi, helikopterle havadan denetim sağlandı.

BBC'nin olay yerindeki Radio Monte Carlo muhabirlerine dayandırdığı habere göre; operasyonun hedefinde, Paris saldırılarının beyni olduğu düşünülen Abdelhamid Abaaoud vardı. AFP'nin polis kaynaklarına dayandırdığı haberde de hedefte Abaaoud'un olduğu belirtildi.

Polisin abluka altına aldığı apartmanda bir kişinin kendini patlattığı ve iki kişinin öldüğü aktarıldı.

HOLLANDE GELİŞMELERİ TAKİP EDİYOR

Cumhurbaşkanı François Hollande, Başbakan Manuel Valls, İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve ve Adalet Bakanı Christian Taubira ile Elysee Sarayı'nda gelişmeleri değerlendirmek üzere toplantı yapıyor.

YAŞAYANLAR ANLATTI: 'BÜYÜK BİR PATLAMAYLA BAŞLADI'

Associated Press'e bilgi veren bölge sakinleri, operasyon sırasında silah ve patlama sesleri duyduklarını söyledi. 21 yaşındaki Amin Guizanı, "El bombaları vardı. Başlıyor ve duruyordu. Kalaşnikoflar... Tekrar başlıyordu" dedi. 26 yaşındaki bağımsız gazeteci Baptiste Marie ise "Büyük bir patlamayla başladı. Sonra ikinci patlama oldu. Sonra iki tane daha. Bir saat boyunca silahlar sesleri geldi" diye konuştu.


Terör polisi, Saint Denis'de operasyon düzenlediği bölgenin yakınlarında tehlikeli olabilecek yerlerdeki vatandaşları evlerinden tahliye etti. 

YETKİLİLER UYARDI: 'SAKIN EVLERİNİZDEN ÇIKMAYIN'

Fransa polisi, güvenlik kamerası kayıtlarına dayanarak, Paris saldırılarında 9'uncu bir saldırgan olabileceğini açıklamıştı.

Associated Press'in haberine göre; yetkililer, Saint Denis sakinlerine evlerinden çıkmamaları uyarsında bulundu. 

Saint Denis Belediye Başkanı Didier Paillard, toplu taşıma hizmetlerinin durdurulduğunu ve kasaba merkezinde bugün okulların açılmayacağını söyledi.

BOMBA İHBARI ACİL İNİŞ YAPTIRDI

Öte yandan, ABD'den Fransa'ya giden Air France'a ait iki uçak, gelen bomba ihbarları üzerine Halifax ve Salt Lake City'ye acil iniş yaptı. Washington'dan ve Los Angeles'dan kalkıp Paris'e yolculuk eden iki Air France uçağının bomba ve kaçırma ihbarları üzerine acil iniş yaptığı belirtildi.




Fransa'nın başkenti Paris'te geçtiğimiz Cuma düzenlenen koordineli ve eşzamanlı saldırılarda, 129 kişi hayatını kaybetmişti. Dünyayı şoke eden ve terör örgütü Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) üstlendiği katliamdan 350'yi aşkın insan yaralı kurtulmuştu.

Fransa polisi tarafından şimdiye kadar açıklanan şüpheli isimleri ve akıbetleri şöyle:

Salah Abdeslam, 26 - Polis tarafından aranıyor
Mohammed Abdeslam - Belçika'da tutuklandıktan sonra bugün serbest bırakıldı
Brahim Abdeslam, 31 - Voltaire Bulvarı'nda kendini patlattı
Ismail Omar Mostefai, 29 - Bataclan konser salonunda öldü
Bilal Hadfi, 20 - Stade de France stadyumunda öldü
Samy Amimour, 28 - Bataclan'da kendini patlattı
Ahmed el Muhammed, 25 - Stade de France'da kendini patlattı
Abdelhamid Abbaoud, 27 - Şu anda Suriye'de
Diğer iki saldırgan - Saldırılar sırasında öldü ve kimlikleri açıklanmadı



27 yaşındaki Fas asıllı Fransa vatandaşı Abdelhamid Abboud'ın Paris saldırılarının beyni olduğu düşünülüyor.


TÜM AB ÜLKELERİ ONU TANIYORDU


Paris’i kana bulayan IŞİD saldırılarından sonra kayıplara karışan Salah Abdeslam’ın bu yıl Türkiye’den Suriye’ye geçmek isterken yakalanarak Belçika’ya iade edildiği, Belçika istihbaratınca sorgulandıktan sonra ‘terör riski taşımadığı’ gerekçesiyle serbest bırakıldığı ortaya çıktı.



Ayrıca Avusturya İçişleri Bakanlığı, Paris saldırılarının aranan şüphelisi Salah Abdeslam'ın AB ülkelerinin polislerince bilindiğini ve geçtiğimiz Eylül'de ülkelerine girdiğinde, durumun Belçika'ya bildirildiğini açıkladı. AP’nin haberine göre; Bakan Karl-Heinz Gruendoeck, Belçika'nın Salah Abdeslam'ı belirlenemeyen bir suçtan ötürü Schengen Bilgi Sistemi'ne kaydettiğini belirtti.

Yetkililer daha önce Abdeslam'ın yanında belirlenemeyen iki kişiyle birlikte 9 Eylül'de Almanya'dan Avusturya'ya girdiğini ve rutin trafik kontrolünde durdurulduğunu açıklamıştı.

AVRUPA DİKEN ÜSTÜNDE

Paris saldırıları tüm Avrupa'yı alarm durumuna geçirdi. Dün gece Almanya ile Hollanda milli futbol takımları arasında oynanması planlanna  müsabaka terör saldırısı şüphesiyle iptal edildi. Hannover kentindeki 49 bin kişilik stat, bombalı saldırı düzenleneceği ihbarı üzerine boşaltılırken, maçı izlemeyi planlayan Başbakan Angela Merkel havaalanından döndü.



Hürriyet Gazetesi
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

KRİZ YARATACAK İDDİA
ABD'li üst düzey bir yetkili, İsrail savaş uçaklarının, misilleme amacıyla, ülke sınırlarına...

Haberi Oku