Dünya:
TRUMP'ın ORTADOĞU PLANI

TRUMP'ın ORTADOĞU PLANI

ABD Başkanı Donald Trump, Washington'da 'Yüzyılın Planı'nı açıkladı. Kudüs bölünmemiş bir şekilde İsrail’in olacak diyen Trump, Filistin'in topraklarının iki katına çıkacağını belirtti.

Donald Trump'ın açıklamaları şu şekilde;

Filistin halkı daha iyi bir geleceği hak ediyor. Netanyahu doğrudan müzakereyi kabul etti. Her iki tarafta barışı istiyor.

(Netanyahu) Bu cesur adımı atmanızdan dolayı size teşekkür ediyorum. İlk defa İsrail kavramsal bir haritaya izin verdi.

Ortak komisyonla kavramsal harita ayrıntılanacak.

Kudüs bölünmemiş bir şekilde İsrail’in olacak. İsrail devletinin güvenliği hiçbir şekilde tehlikeye girmeyecek. Bizim bu planımızla İsrail’in güvenliği sağlanmış olacak. Herkesin bildiği gibi ben ABD için çok şey yaptım. 

Filistin başkentine de ABD büyükelçiliği kurulacak. Filistin'in toprakları iki katına çıkacak. 1 milyona yakın Filistinli için istihdam yaratılacak. 

Herkes Mescid-i Aksa'yı ziyaret edecek. Yeni Filistin Devleti'ne büyük yatırım yapılacak. 

Hamas’ı yasaklayacak yasalar çıkarılacak. 

4 yıl boyunca Filistin-İsrail müzakere edebilecek. 

Kudüs özgür ve kurtarılmıştır, kapısı herkese açık. 

Netanyahu'dan Açıklama

Netanyahu, ABD'nin sözde Orta Doğu barış planı kapsamında (Batı Şeria'daki Yahudi) yerleşim yerlerini İsrail toprağı olarak tanıyacağını açıkladı.

İsrail Başbakanı Netanyahu, Trump'ın planına göre İsrail'in, Ürdün Vadisi üzerindeki hakimiyetini sürdüreceğini açıkladı. Netanyahu, ABD'nin planına göre Filistinli mültecilerin geri dönüş hakkının olmayacağını açıkladı.

İsrail televizyonu: Trump, Netanyahu'yu tek taraflı hareket etmeme konusunda uyardı

ABD Başkanı Donald Trump'ın, "Yüzyılın Anlaşması" olarak isimlendirilen sözde barış planının detaylarını paylaşmasının ardından Tel Aviv yönetiminden "tek taraflı" hareket etmemesini istediği belirtildi. 

İsrail'in Kanal 13 televizyonunda yer alan habere göre Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'dan sözde barış planının açıklanması sonrasında temkinli davranmasını istedi.

Haberde, Trump'ın Netanyahu'yu İsrail'in "tek taraflı" hareket ederek Batı Şeria'yı topraklarına katması durumunda, plana destek vermesi beklenen Arap ülkelerinin desteğini çekebileceği konusunda uyardığı belirtildi.

Mavi-Beyaz İttifakı lideri Benny Gantz'ın da Trump tarafından bilgilendirildiği bilgisine yer verilen haberde, planın İsrail'de 2 Mart'ta yapılması planlanan seçimler sonrasında uygulamaya konulacağı aktarıldı.

Haberde ayrıca Trump'ın birçok Arap ülkesinden söz konusu plan için olumlu mesaj aldığı ve bunu "iyi bir başlangıç" şeklinde nitelendirdiği kaydedildi.

Trump'ın planı

ABD yönetiminin İsrail-Filistin meselesine "çözüm bulmak" iddiasıyla hazırladığı sözde barış planının detayları netleşmese de uluslararası basında, buna ilişkin bazı bilgiler yer alıyor.

Haberlere göre plan, Kudüs'ün tamamının İsrail'e bırakılması ve Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerinin büyük bölümünün varlığını sürdürmesi gibi Filistinlilerin aleyhine maddeler içeriyor.

Planda, İsrail'in topraklarından sürdüğü 6 milyona yakın Filistinli mültecinin dönüş hakkına ise değinilmediği dile getiriliyor.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın "yüzyılın şamarı" olarak nitelendirdiği planın, bazı ekonomik yardımların dışında Filistin halkı lehine hiçbir şey içermediği ifade ediliyor.

Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Beyaz Saray'da dün yaptığı görüşmede, sözde barış planını bugün açıklayacağını duyurmuştu.



CNN Türk
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

BELÇİKA'da PKK PROVOKASYONU
Belçika'nın Limburg bölgesindeki Heusden-Zolder ilçesinde terör örgütü PKK yandaşlarının provokasyonu...

Haberi Oku