Dünya:
TRUMP'a SOĞUK DUŞ

TRUMP’a SOĞUK DUŞ

ABD basınının, "Beyaz Saray'ı en çok endişelendiren isim" olarak tanıttığı Sondland, "Ukrayna konusunda ABD Başkanı Trump'ın emirlerini uyguladım" dedi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın görevden alınması ile ilgili başlatılan soruşturma kapsamında bugün sıcak bir gelişme yaşandı… ABD’nin Avrupa Birliği Büyükelçisi Gordon Sondland, Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu’nda yürütülen soruşturmanın kamuya açık oturumunda ifade verdi.

ABD basınının, “Beyaz Saray’ı en çok endişelendiren isim” olarak tanıttığı Sondland görev süreci boyunca yaşadıklarını anlattı. Sondland, Trump’ın avukatı Rudy Giuliani aracılığıyla ABD Başkanı ile iletişim içerisinde olduğunu söylerken, Trump hakkındaki iddiaları da doğruladı.

Sondland, Giuliani üzerinden gelen “başkanın emirlerini” uyguladığını söyledi. Latince “al-ver” anlamına gelen “Quid pro quo” kavramını kullanan Sondland, Trump’ın diplomatik ilişkiyi kişisel menfaatleri için kullandığını da dile getirdi.

Bir girişimci olan ve Trump’ın da bağışçılarından biri olduğu bilinen Sondland, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun da bu gelişmelerden haberdar olduğunu ve Ukrayna konusunda tamamen destek verdiğini dile getirdi.

Sondland, “Trump, bana hiçbir zaman doğrudan Ukrayna’ya yapılan yardımın Ukrayna’nın Biden’a soruşturmayı açıklamasına bağlı olduğunu söylemedi” dedi.

Sondland, “Biz Bay Giuliani ile çalışmak istemedik. Açıkça konuşmak gerekirse bize verilen kartlarla oynamak istedik. Eğer Giuliani ile çalışmayı reddedersek, ABD ile Ukrayna arasındaki ilişkileri kuvvetlendirmek için önemli bir fırsatı kaçıracağımızı anladık. Dolayısıyla başkanın emirlerini takip ettik” dedi.

“AL-VER PAZARLIĞI YAPILDI”

Sondland, Giuliani’nin Ukrayna’yla bir “al-ver” ilişkisi için uğraştığını ve kendisinin de buna uymaktan başka seçeneği bulunmadığını çünkü Trump’ın bunu istediğini anlattı. Sondland, “Sayın Giuliani ABD başkanının taleplerini ifade ediyordu ve bu soruşturmaların başkan için önemli olduğunu biliyorduk” diye konuştu.

Gordon Sondland, “Bu komisyonun üyelerinin bu karmaşık meseleleri tek bir soruda çerçevelendirmek istediğini biliyorum: Bir al-ver pazarlığı mı yapıldı? Daha önce de ifade ettiğim gibi, yanıt evet” ifadesini kullandı.

SORUŞTURMA NEDEN AÇILMIŞTI?

ABD Başkanı Trump, Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy ile 25 Temmuz’da telefon görüşmesi yapmış ve bu görüşmede Zelenskiy'e Demokrat rakibi Joe Biden ve ailesini soruşturması durumunda ABD'nin ülkesine yardım edeceğini söylediği iddia edilmişti.

Bu iddianın ardından ABD Kongresi'ndeki Demokratlar da bu iddia üzerine azil soruşturması başlatmıştı. Trump ise Zelenskiy ile görüşmesinin tamamen usullere uygun olduğunu savunmuş ancak telefon görüşmesinden önce Ukrayna'ya 400 milyon dolarlık askeri ve mali yardımın askıya alındığını açıklaması dikkati çekmişti.

ABD’de yakın zamanda Reuters/Ipsos tarafından yapılan anketine göre ABD’lilerin yüzde 46’sı azil sürecini desteklerken yüzde 41’i ise bu sürece karşı.



CNN Türk
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

BELÇİKA'da PKK PROVOKASYONU
Belçika'nın Limburg bölgesindeki Heusden-Zolder ilçesinde terör örgütü PKK yandaşlarının provokasyonu...

Haberi Oku