Dünya:
'ÜLKEMİZİ BÖLMEYİN'

'ÜLKEMİZİ BÖLMEYİN'

Belarus’ta 11 Ekim’de düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oyların yüzde 83,5’ini alarak beşinci kez cumhurbaşkanı seçilen Aleksandır Lukaşenko, bugün düzenlenen törenle görevine resmen başlarken, Belarus’un ne Batı’yla, ne de Rusya’yla işbirliğinden vazgeçmeyeceğini söyledi.

Aleksandır Lukaşenko, Belarus’un başkenti Minsk’te Bağımsızlık Sarayı’nda düzenlenen göreve başlama töreninde yaptığı konuşmada, öncelikle kendisini seçen Belarus halkına teşekkür etti ve Belarus halkının böylelikle, “evin sahibinin kim olduğunu gösterdiğini” ifade etti. Lukaşenko ayrıca, yeni dönemde öncelikli hedefinin, ekonomik sorunların çözümü ve halkın refah seviyesinin artması olduğunu söyledi.

Batılı ülkelerin ve finans kuruluşlarının Belarus yönetimine yaptıkları ekonomide reform çağrılarına da değinen Lukaşenko, bu reformların ülkeyi bölecek adımlar olduğunu söyleyerek, “bize bu tavsiyeleri yapanlar, önce bu reformları kendi üzerlerinde uygulasın, sonra bize tavsiyede bulunsun”, diye konuştu.

Belarus’un Batı’yla ilişkilerde yeni sayfa açma niyetinde olduğunu söyleyen Lukaşenko, diğer taraftan, ne Batılı ülkelerin, ne de Rusya’nın, Belarus’un çok yönlü dış politikasına müdahale etme hakkı olmadığını ifade etti. Belarus’un hem Batı’nın hem de Doğu’nun çıkarlarına uygun hareket ettiğini söyleyen Lukaşenko, Belarus Batı’yla işbirliğini geliştirdiğinde Doğu’dan itirazın yükseldiğini, buna karşılık Rusya’yla işbirliğini geliştirdiğinde Batı’dan itirazların yükseldiğine değindi. Bu ülkelere hitaben Lukaşenko, “bizi bölmeyin. Bizim bu toprak parçası üzerinde yaşamamıza müsaade edin”, diye konuştu.

Rusya’yla ilişkisi en yoğun olan devletlerden biri olan Belarus’ta Lukaşenko yönetimi, geçen yıldan bu yana, Batılı ülkelerle ilişkileri düzeltme politikası izlemeye başladı. Lukaşenko’nun bu yaz siyasi mahkumları serbest bırakmasının ardından, 11 Ekim’deki cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde muhalefetin gösterilerine müdahale edilmemesi, AB ülkeleri tarafından olumlu bir adım olarak değerlendirildi ve seçimlerin ardından AB, Belarus yönetimine uyguladığı yaptırımları dört aylığına askıya aldığını açıkladı.



DHA
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

KRİZ YARATACAK İDDİA
ABD'li üst düzey bir yetkili, İsrail savaş uçaklarının, misilleme amacıyla, ülke sınırlarına...

Haberi Oku