Dünya:
YENİDEN ATEŞKES KARARI

YENİDEN ATEŞKES KARARI

Azerbaycan ile Ermenistan arasında 18 Ekim yerel saat ile 00.00'dan itibaren geçerli olacak şekilde kabul edilen geçici insani ateşkes yürürlüğe girdi. Ermenistan'ın dün gece Gence ve Mingeçevir'e düzenlediği saldırılarda 2'si çocuk 13 kişi hayatını kaybetmişti.

Bakanlığın açıklamasında “Bu karar AGİT Minsk Grubu eş başkanlarını temsilen ABD, Fransa ve Rusya başkanlarının 1 Ekim 2020 tarihli AGİT Minsk Grubu eş başkanlarının 5 Ekim 2020 tarihli açıklamasına dayanmaktadır. Karar 10 Ekim Moskova bildirisine uygun olarak kabul edildi” denildi.

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Anna A. Naghdalyan ise sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “Ermenistan ve Azerbaycan 18 Ekim'de yerel saatle 00.00 itibari ile insani ateşkesi kabul etti” dedi.

ERMENİSTAN ATEŞKESİ DEFALARCA İHLAL ETTİ

9 Ekim'de Moskova'da bir araya gelen iki ülkenin dışişleri bakanlarının toplantısından ateşkes kararı çıkmıştı. Ancak o kararın üzerinden 8 gün geçmesine rağmen Ermenistan ateşkes kararını defalarca kez ihlal etti.

ERMENİSTAN İKİ ŞEHRE SALDIRMIŞTI

Sivilleri hedef alan Ermeni ordusu, gece yarısı insanlar uykudayken saldırı düzenledi. Gence ve Mingeçevir'i hedef alan füze saldırısında 2'si çocuk 13 kişi hayatını kaybetmiş, 52 kişi yaralanmıştı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hikmet Hacıyev, Ermenistan'ın Gence'ye düzenlediği füze saldırısında 40'tan fazla evin yıkıldığını duyurdu. Füzelerin isabet ettiği bölgede çok sayıda sivil enkaz altında kaldı.

ERMENİSTAN’A AİT UÇAK DÜŞÜRÜLMÜŞTÜ

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, saldırı sonrası sabah saatlerinde kameralar karşısına geçerek önemli açıklamalarda bulunmuş ve “Bu namert hareketler Azerbaycan halkının iradesini kıramayacak. İntikamımızı savaş meydanında alırız. Biz hiçbir zaman sivillere saldırmayacağız” demişti.

Aliyev'in açıklamalarından birkaç saat sonra Azerbaycan, Ermenistan'a ait Su-25 savaş uçağını düşürdüğünü açıkladı.

GERİLİMİN SEBEBİ ÇOK DERİN

Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla birlikte Karabağ, Ermenistan ve Azerbaycan arasında bir gerilim bölgesi haline geldi. Karabağ Ermenileri, Karabağ'ın Sovyet Azerbaycan'dan Sovyet Ermenistan'a geçmesi gerektiğini talep etmesiyle tırmanan gerilim 20 yılı aşkın bir süredir devam ediyor.

Dağlık Karabağ, Birleşmiş Milletler (BM) ve uluslararası toplum tarafından Azerbaycan'ın bir parçası olarak tanınıyor. Ancak Azerbaycan'ın topraklarının yaklaşık yüzde 20'sine denk gelen Dağlık Karabağ ve civarındaki bazı bölgeler, 1990'ların başından bu yana Ermenistan işgali altında bulunuyor. Bölgede 1991 yılında ‘Dağlık Karabağ Cumhuriyeti' ilan edildi. Ancak burayı uluslararası alanda Ermenistan dahil hiçbir ülke tanımadı.

Bölgedeki gerilim bölgedeki doğalgaz ve petrol boru hattı koridoru dolayısıyla uluslararası kamuoyu tarafından da yakından takip ediliyor.



SÖZCÜ Gazetesi
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

OBAMA’dan 8 YIL SONRA BİR İLK
Eski ABD Başkanı Barack Obama, Londra'da Başbakanlık Ofisi’nde görüldü. Obama'nın 8 yıl sonra...

Haberi Oku