EKONOMİ BAKANI ZEYBEKÇİ, İHRACATÇIDAN SİTEMİ YEDİ!
Gençoğlu, "Şu anki bakanımız eski Denizli Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçılar Birliği Başkanı. Geleli bir sene oldu. Neden Ankara'yı eleştiriyoruz. Açık açık söyleyeyim. Bütün sektörlerin sektör kurulu vardır. Bizim de bir sektör kurulumuz var. Sayın bakandan bir seneden beri randevu talep ediyoruz, randevu vermedi. Nasıl olur? Önceden koskoca İhracatçılar Birliği'nin başkanlığını yapmışsınız. Türkiye ihracatla kalkınacak. Birebir bazı sorunları biz dile getireceğiz ki konuları aşmamız lazım, sorunları aşmamız lazım" dedi.
Uludağ İhracatçı Birliği (UİB) bünyesinde faaliyet gösteren 5 birliğin temsilcileri düzenlenen basın toplantısı ile değerlendirmelerde bulundu. Toplantının açılışında konuşan UİB Koordinatör Başkanı ve Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, başarılı bir yıl geçirdiklerini söyledi. Bu yıl için de azimle çalıştıklarını ifade eden Sabuncu, birlik olarak 24.5 milyar dolarlık ihracat hedefi koyduklarını açıkladı. Daha sonra başkanı olduğu birlik ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Sabuncu, ihracatın yüzde 74'ünü AB ülkelerine yapıldığını belirterek şöyle dedi:
"Pariteden etkilenmemiz çok önemli. Parite değiştikçe dolar lehine göreceli olarak ihracat düşmüş görünüyor. Esasında ihracat düşmüyor. Miktar olarak aynı kalıyor hatta artıyor. Buna bir çözüm yolu bulmak lazım. İhracat rakamlarını hem Euro, hem dolar olarak açıklamak lazım. Ünlü bir ekonomist beyanatında paritenin bire bir olacağını söyledi. O zaman ihracatımız düşmüş mü olacak? Ortada paradoks var. Bunun çözülmesi lazım. Biz 23 milyar dolar hedef koyarken, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) rakamlarını baz aldık. 1 milyar 300 milyon dolarlık pariteden kaybımız olacak diye hesapladık. Eğer parite kaybımız olmasa 24,3 milyar dolarlık hedef koymamız gerekiyordu. Paritenin bir karışıklık yaratacağı kesin çünkü gittikçe düşüyor. Belki bire bire gitme durumu da var."
Otomotiv sektörünün son 9 yılda 15 milyar dolar dış ticaret fazlası verdiğini açıklayan Sabuncu, "Türkiyede üretilmeyen araçların ithalatı, yedek parçaların ithalatı olmasına rağmen yine de fazla vermiştir. Sırf Türkiye'de üretilen markaları baz alırsanız, bu daha da artar. Ama biz global baktığmızda herşeye rağmen fazlalık var. Bu sene de özellike alınan bazı tedbirlerin de etkisi var" dedi.
Daha sonra konuşan Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB) Başkanı Şenol Şankaya, sektör olarak en fazla ihracat artışının hazır giyimin görülebileceğini belirterek, Türkiye yüzde 8 büyürken, sektörün yüzde 10 büyüdüğünü kaydetti. Son iki ayda ihracatta ciddi bir düşüş yaşadıklarını da dile getiren Şankaya, bunların Avrupa'daki hava şartları, pazarın daralması, Rusya ve Ukrayna'da yaşananlardan dolayı yaşandığını açıkladı. Dolar- Euro paritesinde yaşadıkları sıkıntılardan da bahseden Şankaya, yıllardır güçlü TL'nin büyük bir engel olduğunu defalarca dile getirdiklerini vurgulayarak, "Bizim ihracatımızın yüzde 70 - 75'i AB'ye. Otomotivde yüzde 70, hazır giyimde yüzde 80'inci kurların etkisi fazla. Bugün 2.76. Maalesef 2015 yılı ihracatında özellikle bizim için bir teknik sorun oluşturuyor. Faizlerin yüksek kalması TL'yi güçlü tutuyor ve ihracatın önünde güçlü bir engel olarak görebiliriz. Parite bugün 1.38'lerde" diye konuştu.
"BU YIL AYNI HEDEFİ KOYUYORUZ"
Yıl sonunda paritenin 1.10 seviyesine kadar gerilemesinin öngörüldüğünü ifade eden Şankaya, şöyle konuştu:
"Doların artması ile girdilerimizi ve pazarı yakından takip etmemiz gerekiyor. 2014 yılı sonunda 570 milyon dolar ihracatımız var. 550 milyon dolar hedef koymuştuk arttı fakat bu sene 550 milyon doları yakalarsak, dolar bazında başarı olarak düşünüyoruz. 1,14 parite göreceğimiz ve bunun olumsuz yansımasını göreceğimiz için 550- 560 milyon doları yakalarsak başarı olarak görebiliriz. Aynı hedefi koymuş oluyoruz. 2015'te AB'nin toparlanacağını umut ediyoruz. Euro değer kaybı sektörü olumsuz etkileyecek. AB lokomotif olacak. Afrika alternatif pazar olabilir. Rusya'da maalesef bir duraklamaya girecek. Avrupa en büyük pazar olacağını tahmin ediyorum."
BAKANA SİTEM
Toplantıda konuşan Uludağ Meyve Sebze Mamülleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB) Başkanı Orhan Gençoğlu ise Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'ye sitem etti. Sorunlarını dile getirmek için görüşme talebi olduğunu ancak bir türlü randevu alamadıklarından yakınan Gençoğlu, şunları söyledi:
"Şu anki bakanımız eski Denizli Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçılar Birliği Başkanı. Geleli bir sene oldu. Neden Ankara'yı eleştiriyoruz. Açık açık söyleyeyim. Bütün sektörlerin sektör kurulu vardır. Bizim de bir sektör kurulumuz var. Sayın Bakan'dan bir seneden beri randevu talep ediyoruz, randevu vermedi. Nasıl olur? Önceden koskoca İhracatçılar Birliği'nin başkanlığını yapmışsınız. Türkiye ihracatla kalkınacak. Çok yoğun olabilir ama biz de ihracatın artması için işimizi gücümüzü bırakıp, maddi manevi birşeyimiz olmadan başkanlık yapıyoruz. İlk aylar yoğun tamam katılıyoruz. Randevu vermemesi kusura bakmayın. Ondan sonra ihracatın artması için uğraşıyoruz. Birebir bazı sorunları dile getireceğiz ki konuları aşmamız lazım, sorunları aşmamız lazım."
"İHRACATÇILAR BİRLİĞİNİ PASİFİZE ETME GİBİ BİR DÜŞÜNCELERİ VAR"
Yapılan uygulamalarla ihracatçı birliklerinin de kapatılacağını ileri süren Gençoğlu, yavaş, yavaş ihracatçılar birliğini pasifize etme gibi bir düşünceleri olduğunu söyledi. İhracatçılar olarak zor günler geçirdiklerini söyleyen Gençoğlu, son 1 yıl içindeki siyasi ve ekonomik inişli çıkışlı dönemin kendilerini cambaz, sihirbaz haline getirdiğini ileri sürdü. Hükümetin tavsiyelerine uyarak, uygulamalar içine girdiklerini belirten Gençoğlu, anlaşmalar yaptıklarını ancak dövizdeki hareketlilik nedeniyle zarara uğradıklarını kaydetti. İstikrar sağlayacak düzenlemeler beklediklerini ifade eden Gençoğlu, en büyük sıkıntılarının bu olduğunu dile getirdi. Gençoğlu, yıl sonunda da 200 milyon dolarlık ihracat hedeflerinin olduğunu açıkladı.
"NİLÜFER ÇAYI'NDAN SULANAN ÜRÜNLERİ BİZ YİYORUZ"
Nilüfer Çayı'ndan sulanan tarlalardaki ürünlerin ihraç edilebilmesinin kendisine sorulması üzerine ise Gençoğlu, şu cevabı verdi:
"Nilüfer Çayı'nın kenarındaki ürünleri yurtdışına gönderirseniz, hepsi geri gelir. Kötü tarafı bu ürünleri kendimiz yiyoruz. Örnek veriyorum. Tamamen ağır metal var. Bunu denetleyen yok. Bugün dahi Nilüfer Çayı'nın yanındaki ürünler yenilecek kalitede değil. Ağır metal ile pestisit kansorejen etkisi var."
Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birliği (UYMSİB) Başkanı Salih Çalı, bu yıl 120 milyon dolar ihracat hedeflediklerini belirterek, daha fazla ihracat için daha fazla üyeye ulaşmaları gerektiğini kaydetti. Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Yönetim Kurulu Üyesi Osman Canik ise 1,6 milyar dolar ihracat hedeflediklerini açıkladı.