Ekonomi:
BAKANLIK HAREKETE GEÇTİ

BAKANLIK HAREKETE GEÇTİ

Hazine ve Maliye Bakanlığı, konut fiyatlarındaki fahiş artışlar ve yüksek kira rakamları üzerine harekete geçti. Kayıt dışılık ve haksız fiyat oluşumları ile mücadele kapsamında çalışmalar artırıldı.

Bakanlık konut fiyatları ve kira gelirlerini yakın takibe aldı. Kredi tutarı ve alış bedeli arasında 40 kata ulaşan farklar tespit edildi Gayrimenkul satışlarında beyan edilen değerler tapu harcı yönünden inceleniyor. Alım satım bedelinin düşük beyan edilip edilmediği tespit edilecek.

Bakanlık ilk aşamada 2019 ve 2020 yıllarındaki satışları ele aldı. Banka kredisi bilgileri dikkate alınarak analizler yapıldı. Kredi tutarı ile gayrimenkulün alış bedeli arasında önemli farklar belirlendi. Bu farkların bazı satışlarda beyan edilen tutarın 40 katına ulaştığı görüldü. Bu çerçevede, ilk aşamada yaklaşık 7 bin kişi hakkında "izaha davet" işlemi yapılacak. Ödenmeyen harçlar da tahsil edilecek.

KONUT İLAN SİTELERİNE DÜZENLEME

İnternetteki ilan sitelerine de düzenli bilgi verme zorunluluğu getirilecek. Bilgiler, vergi mevzuatı çerçevesinde incelenecek ve gerekli işlemler yapılacak. Söz konusu bilgi alımına yönelik bakanlık tebliğ yayımlayacak.

Satışlar risk analizine tabi tutuldu, farklılıklar ortaya çıktı TRT Haber yayınına konuk olan Yeminli Mali Müşavir Abdullah Tolu, fahiş kira artışlarını değerlendirdi.

Tolu, “2019-2020'de yapılan satışlar risk analizine tabi tutuldu. Bazı satışlarda banka kredisiyle tapuda beyan edilen satış bedeli arasında yüzde 40'a varan farklılıklar söz konusu" dedi.

Konuyla ilgili gelişmeleri aktaran CNN TÜRK muhabiri Gülşen Coşkun ise şu ifadeleri kullandı: "Şimdi iki koldan yürütülüyor kira artışlarına ilişkin olarak hem önlem hem yeni ek tedbirler. Kira artışlarına ilişkin denetimler yapılıyor. Vergiden kayıp var mı? Bir ev alıyorsunuz o sırada bankadan kredi çekiyorsunuz tapu harcı ödemeniz gerekiyor. Alınan kredi ile ödenen harç arasındaki tutara bakılıyor. Harç ödenmiş mi, düşükten mi gösterilmiş? Buna bakılıyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı 7 bin kişiye bu konuyu izah edin dedi. Çapraz sorgular başladı. Bir taraftan internet üzerinden verilere de ulaşılıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yetkisi vardı. İnternet sayfalarındaki ilanların da denetleneceği belirtiliyor. Kişilerin TC kimlik numaralarının isteneceği belirtiliyor.

Kira artışları nasıl düşürülecek. 10 gün içerisinde çalışmanın tamamlanması bekleniyor. Evin kiralarının rayiç bedel üzerinden belirlenmesine yönelik çalışmalar var. Mevcutta TÜFE oranlarına göre kiraların belirlenmesi gerekiyor. Bu noktada uygulamanın daha netleştirilmesi bekleniyor."


 



CNN Türk
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

200 TL'nin SATIN ALMA GÜCÜ ERİDİ
Tedavüle girdiği günden bu yana 200 TL'lik banknotun satın alma gücü eridi. Artık 1 kilo peynir bile...

Haberi Oku