Ekonomi:
DOLAR 6 TL'yi AŞTI

DOLAR 6 TL'yi AŞTI

ABD ile ilişkiler, TCMB rezervlerine yönelik endişeler ve seçim sürecine ilişkin belirsizlikle TL'de değer kaybederken; dolar/TL Yüksek Seçim Kurulu kararı öncesi 6 TL sınırını aştı. Gözler Yüksek Seçim Kurulu'nun İstanbul seçimleriyle ilgili vereceği kararda. Kritik toplantı saat 14.30'da başladı. YSK, AKP'nin "KHK ile ihraç edilen kişilerin oy kullanmaması gerektiği" yönündeki ek müracaatı reddetti.

Geçen hafta yoğun veri gündeminin etkisiyle hareket eden piyasanın gözü Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) açıklaması beklenen İstanbul seçim sonuçlarına yönelik kararında. TL’de baskı unsuru olan belirsizlikler çözülmedikçe TL’deki değer kaybı eğiliminin de sürmesi bekleniyor. Dolar/TL saat 17.35’da 6.0080/6.0097 seviyelerinden işlem görüyor. Kurun söz konusu seviyelerdeki seyri devam ediyor.

İstanbul'da seçimlerin yenilenip yenilenmeyeceğine ilişkin kararın bu hafta açıklanması bekleniyor. İktidar, “Seçim yenilensin millet karar versin” derken muhalefet, yeni bir seçime gerek olmadığı görüşünde. YSK bugün 14.30’da toplandı. Kararın bugün veya yarın açıklanabileceği belirtiliyor. Kurulun yarın ya da Çarşamba günü nihai kararını vermesi de ihtimaller arasında.

YSK BUGÜN TOPLANDI

Hazırlanan dosyalar bugün kurul üyelerinin önünde olacak. İddialar, son kez değerlendirilecek ve karar aşamasına geçilecek. YSK nihai kararı 11 üyenin salt çoğunluğuyla alacak.

“ANA GÜNDEM MADDESİ İSTANBUL SEÇİMLERİ”

Gedik Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdür Yardımcısı Beste Naz Süllü, piyasanın yurt içinde fiyatladığı çok fazla değişken olduğunu söyleyerek, “Piyasaların ana gündem maddesi İstanbul seçiminin yenilenip yenilenmeyeceği konusu, piyasada ağırlıklı olarak tekrarlanacağına dair beklenti var. Diğer taraftan dolar özellikle son bir haftadır gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında değer kazanıyor. Tam anlamıyla gerileyemeyen enflasyon da risk unsurlarından. Bütün bu gelişmeler ve belirsizlik dolar/TL’nin 6 seviyesinin hemen altında hareket etmesine neden oluyor” dedi.

Süllü, TL’nin değer kaybında asıl olarak içerideki gelişmelerin etkili olduğunu söyleyerek, “S-400/F-35 konusu, TCMB’nin rezervleri de TL’de baskı yaratıyor. Bütün bu gelişmelerin sonucunu CDS’lerde görüyoruz, 440 baz puanda ve bir çözülme görmüyoruz. CDS’teki yükseliş TL’yi de olumsuz etkiliyor” dedi.

Bir bankacı, “Gelişmekte olan ülke para birimleri ticaret savaşı nedeniyle kötü durumda. İçeride ise YSK’nın İstanbul seçimlerini iptal edebileceği konuşuluyor. Bu da TL’de yukarı baskıyı beraberinde getiriyor. Eğer seçim tekrarı yönünde bir karar çıkarsa yerli döviz talebi de artacaktır. Bu durumda kurda yukarı hareketin devam edeceğini düşünüyorum. Siyasi riskler nedeniyle TL’nin negatif ayrışması normal” dedi.

Bu çerçevede S-400 ve F35 nedeniyle ABD ile ilişkilerin yanı sıra TCMB’nin rezervlerine yönelik endişeler TL’de baskı yaratıyor.

Öte yandan kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye’nin BB olan kredi notunu teyit ederken, negatif olan not görünümü değiştirmedi.

Fitch’ten Cuma gecesi yapılan açıklamada, Türkiye’nin kredi notu ve negatif not görünümünün zayıf dış finansmanını, geniş dış finansman gereksinimini, düşük döviz rezervlerini, yüksek net dış borcunu, yüksek enflasyonunu, ekonomik oynaklık geçmişini ve politik ve jeopolitik risklerini yansıttığını belirtti.

TL yılbaşından beri yüzde 12’nin üzerinde değer kaybı ile gelişmekte olan ülke para birimleri arasında dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimi konumunda kalmayı sürdürüyor.

Tahvil bono piyasasında ise 10 yıllık gösterge tahvilin ortalama bileşik faizi Cuma günü spot kapanışta yüzde 19.54, valörde son işlemde yüzde 19.43 oldu. Bugün ise spot kapanışta ortalama yüzde 19.79 seviyesindeydi.

İki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise Cuma günü spot kapanışta yüzde 23.10, valörde son işlemde yüzde 22.87 seviyesindeydi. Bugün ise spot kapanışta yüzde 23.05 seviyesindeydi.



Reuters
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

200 TL'nin SATIN ALMA GÜCÜ ERİDİ
Tedavüle girdiği günden bu yana 200 TL'lik banknotun satın alma gücü eridi. Artık 1 kilo peynir bile...

Haberi Oku